• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

10.10.2022

07:00

U BEOGRAD STIGLA NOVA NEPRISTOJNA PONUDA ZAPADNIH MOĆNIKA! Srbiji hoće da otmu Kosovo za EU obećanje

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

U BEOGRAD STIGLA NOVA NEPRISTOJNA PONUDA ZAPADNIH MOĆNIKA! Srbiji hoće da otmu Kosovo za EU obećanje

Podeli vest

Nemačka i Francuska traže da se naša država odrekne Kosova i Metohije, pa će onda brzo ući u Evropsku uniju i dobiti finansijsku pomoć. Aleksandar Vučić poručio da, dok je on predsednik, Srbija neće priznati nezavisnost lažne države i neće prihvatiti njihovo članstvo u UN

Zapadne sile, konkretno Nemačka i Francuska, predložile su Srbiji političku 'trampu' - da se odreknemo Kosova i Metohije i prihvatimo članstvo lažne države u svim međunarodnim institucijama, pre svih, u UN, a zauzvrat obećavaju da će naša država brzo ući u Evropsku uniju i dobiti finansijsku pomoć!?!

O ovoj 'nepristojnoj ponudi' govorio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je naglasio da Srbija nikada i ni po koju cenu neće priznati nezavisnost lažne države i da neće pristati na njeno članstvo u UN!

Crvene linije

Predsednik države poručio je da silnici Srbiji mogu da na silu uzmu sve, ali da će se naša zemlja boriti koliko god može da sačuva granice i teritorijalni integritet.

- Suština predloga Nemačke i Francuske jeste da Srbija dopusti ulazak 'Kosova' u sve međunarodne institucije i organizacije, uključujući i UN. Za to bi, iako nije precizirano, Srbija dobila brzi ulazak u EU i, verovatno, značajne ekonomske koristi. Ipak, za Srbiju je zbog Ustava, i ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da 'Kosovo' bude članica UN! I to će nositi svoje posledice, jer se cela ideja zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja Kosovo uđe u UN. Obećavaju nam da ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo 'Kosovo', ali je ideja da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom 'Kosova' u UN - rekao je Vučić, dodajući da Srbija ne odustaje od borbe i poštovanja međunarodnog javnog prava.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Aleksandar Vučić

- Mogu oni na silu da nam uzmu sve, borićemo se koliko možemo svom snagom, politički i pravno, da čuvamo svoje granice i svoj teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali, ali dok sam predsednik, u srpskom rukovodstvu neće postojati volja za prihvatanje nezavisnosti 'Kosova' i članstvo u UN! - kazao je Vučić.

Od Orbana tražili 1999. da napadne Srbiju kopnenim putem, on je odbio

Predsednik Vučić izjavio je i da mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao da su od njega Amerikanci i Britanci tražili 1999. godine da kopnenim putem napadne Srbiju zbog Kosova i Metohije.

- Tačno je, 1999. trebalo je da Mađarska kopnom napadne Srbiju, potvrdio mi je to Orban i rekao da smem to da javno kažem. Klinton i Britanci su to tražili od njega, da napadne sa severa Srbiju da bi mogli da nam razvuku snage sa KiM na Vojvodinu. On je odbijao i pomogao mu je u tome da odbije taj pritisak u Beloj kući Gerhard Šreder. Orban je otišao u Veliku Britaniju tim povodom i imao razgovore sa Tonijem Blerom i posle sa Margaret Tačer. Tačerova mu je rekla da joj mnogo smeta to što je odbio da napadne Srbiju, jer će više britanskih vojnika poginuti... I oni sada od nas traži poverenje, sad treba da pričamo o nekoj velikoj ljubavi... - ispričao je Vučić.

Prema njegovim rečima, o predlogu Nemačke i Francuske mora i može da se priča, ali država ima svoje 'crvene linije'.

- Na stolu je predlog Nemačke i Francuske o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može baciti kroz prozor predlog dve najmoćnije zemlje EU, to bi bilo jako neodgovorno i neozbiljno. A da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran. Srbija ima svoje crvene linije, za koje nisam siguran da će se nekome dopasti. Pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zato što će zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, reše problem KiM ulaskom lažne države u UN. Misle da tako rešavaju unutarevropski problem, ali i bez sumnje na taj način oduzimaju argument iz ruke Putina i Rusije, koji mogu da se pozivaju na primer Kosova, kao što i čine, na taj slučaj - upozorava Vučić.

Ništa nije iskreno
Ako postoji iskrena želja da se problem KiM reši, onda nema osnova da se polazi od pretpostavke da bi Srbija mogla da prizna nezavisnost 'Kosova' u bilo kojoj formi
Zoran Milivojević, bivši diplomata

Predsednik Srbije kazao je i da nije razumeo šta znači demanti iz EU kada je rekao da se menja arhitektura pregovora.

- U dva koloseka će se ići, a jedan koji se ne menja odnosi se na sve moguće albanske zahteve jer oni diktiraju teme. Najveća greška Srbije, osim pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila ta što je prihvaćeno da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM. Otad, bez obzira na Briselski sporazum, mi nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo temu Zajednice srpskih opština. Svaki put, da bi nas umirili, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kvinte ili zajedno, a nama su govorili da je to mnogo teška tema za Albance - istakao je Vučić.

Ne sme biti trgovine

Komentarišući sve ovo, diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je nemačko-francuski predlog za rešavanje pitanja KiM neprihvatljiv, kao i ostale varijante koje traže od naše zemlje da prizna 'Kosovo' ili mu omogući stolicu u UN.

- Kosovo nije roba koja treba da se kupuje ili prodaje, tako da nije moguće uopšte sa te pozicije pregovarati. To je srpski stav i on se ne može menjati. Ukoliko damo 'Kosovu' stolicu u UN i defakto, a ne de jure, priznamo nezavisnost lažne države, to bi značilo da Srbija mora da revidira stav i poziciju u UN. Moramo da se odreknemo tog dela teritorije i budemo država članica u nekim novim granicama, a to znači priznanje i odricanje od 'Kosova' na suštinski način. Ako postoji iskrena želja da se problem KiM reši, onda nema osnova da se polazi od pretpostavke da bi Srbija mogla da prizna nezavisnost 'Kosova' u bilo kojoj formi. Jedina ponuda bilo koje strane može biti da se dijalog nastavi i da se traže rešenja političkim sredstvima na principu kompromisa - zaključuje Milivojević.

Najvažnije Vučićeve poruke

* Nastavićemo da pružamo podršku svom narodu na Kosovu i Metohiji u političkom, humanitarnom, ekonomskom i svakom drugom smislu
* Kad je u pitanju energetska stabilnost, u narednih šest godina uložićemo najmanje 12 milijardi u infrastrukturu, čime će dodatno biti pojačan plan 'Srbija 2020-2025', jer energija predstavlja najvažnije pitanje. Krenućemo u diversifikaciju izvora nafte i naftovoda, a radimo i na novim skladištima. Što se gasa tiče, sad imamo najveće rezerve u istoriji. Kada je u pitanju električna energija, Srbija je i dalje zemlja sa najnižom cenom, a sa brojnim partnerima razgovaramo i o novim investicijama u ovoj oblasti
* Srbija ima dovoljno zaliha, tako da građani ne treba da brinu. Država se stara da dodatno poveća količine zaliha brojnih namirnica kako bismo što lakše prebrodili predstojeći težak period
* Zaključno sa septembrom ove godine Srbija je uspela da privuče tri milijarde i 11 miliona direktnih stranih investicija, što je rekord u istoriji naše zemlje. Nismo odustali ni od jedne investicije i projekta. U narednih godinu dana biće završeno pet autoputeva ili brzih saobraćajnica. Uspeli smo da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast. Biće nastavljeno i ulaganje u železnicu
* Kad je reč o odnosu prema EU, Srbija će nastaviti dalje da radi na reformama, vladavini prava, investicijama i usklađivanju važnih režima sa EU. U politici ćemo se rukovoditi interesima Srbije i to radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe
* Hrvatski mediji ne treba da brinu, Srbija će imati naftu. Nije prošao nijedan dan a da u Hrvatskoj nije pomenuta Srbija ili ja lično. Da li je polaganje cveta stradalnicima u Jasenovcu orgijanje?! Ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo, ali da neko položi cvet mučenicima, da to bude orgijanje, šta još da kažem... Mogli bi oni i bez svake nafte, ali bez mržnje prema Srbima i Vučiću teško

IVICA DAČIĆ, LIDER SPS

Od presudnog je značaja narodno jedinstvo i politička stabilnost u Srbiji. Zbog toga SPS pruža punu podršku Vučiću u vođenju politike koja se, pre svega, bazira na interesima Srbije i srpskog naroda.

TONINO PICULA, EVROPOSLANIK

Ne isključujem mogućnost prekida pregovora Srbije o pridruživanju EU ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa politikom koja bi izazvala dodatne kritike Brisela.

ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR POLICIJE

Sve nam je Picula objasnio, ali nije najvažnije, koliko je para dobio od Mila Đukanovića i njegovih 'škaljaraca' i 'kavčana' da propagira Hrvatsku, a pljuje Srbiju. Neka nam to Picula objasni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

Gluplji predlog u svome životu nisam čula. Pa EU puca po šavovima uzduž i popreko i oni nekome diktiraju uslove. Šta su samo svojim građanima napravili, pitanje je da li će EU da preživi do proleća. A Picula može samo da nam učini uslugu, da urgira da se pregovori EU sa Srbijom prekinu i da se ova ucenjivačka agonija jednom okonča za svagda.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija