• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

13.10.2022

10:11

KURTI SPREČAVA MOJU SLOBODU KRETANJA! Najnovija zabrana oličenje bahatosti Prištine, ja sam očito najveća pretnja Aljbinu!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

KURTI SPREČAVA MOJU SLOBODU KRETANJA! Najnovija zabrana oličenje bahatosti Prištine, ja sam očito najveća pretnja Aljbinu!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je svima jasno da je najnovija zabrana ulaska na KiM oličenje bahatosti i samovolje Prištine, posebno Aljbina Kurtija. On je za televiziju Pink rekao da je očito da je on za Aljbina Kurtija najveća pretnja

- To pokazuje i kako se  odnose prema našem narodu kada se tako odnose prema glavnom pregovaraču. Ja sam uredno i na vreme najavio posetu i više od 24 sata, ali vidite reakciju. U mejlu koji je stigao oko ponoći, pošto obično tako odgovaraju, piše da mi poseta nije odobrena. Nema oni meni šta da odobre, već samo najavljujem svoju posetu, da bi rutom mog kretanja organizovali policijsku pratnju - rekao je Petković.

Kako je istakao, Priština već 10 godina ne poštuje sporazum o SZO, pa ne vidi ni zašto bi i o slobodi kretanja.

- Ja sam očito najveća pretnja Kurtiju pošto sam trebao da budem na poljoprivrednom sajmu u Gornjem Kuscu, a sutra prisustvujem ustoličenju patrijarha Porfirija. Ne samo da mi Kurti zabranjuje da idem na KiM,  sprečava moju slobodu kretanja, već sada i moje pravo na slobodu veroispovesti. Zabranjuje ljudima da idu na liturgiju - rekao je Petković.

On je ponovio da je juče zabranjeno i njegovom pomoćniku Ivanu Vujiću da poseti Veliku Hoču i dodao da priština brani i mnogim hodočasnicima da posećuju svetinje.

- Vidite šta rade po pitanju povrataka zemlje Visokim Dečanima. Ustav im ne odgovara u vezi toga, ali kada treba da formiraju ZSO onda im odgovara. Šta god mi uradili i kako god se ponašali i probali da dođemo do rešenja, ako to nije priznanje Kosova i dopuštenje ulaska u međunarodne organizacije to za EU ništa ne znači - rekao je Petković.

On je podsetio na konstataciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je najveći problem što je Srbija 2010. godine tražila izmeštanje rešavanja pitanja KiM iz UN u EU, jer sada najveće sile EU vrše pritisak na Srbiju.

- On je pred nemačkim kancelarom rekao da ne možemo da priznamo KiM jer čuvamo princip međunarodnog prava. To je ono za šta se jedino držimo. I u pitanju Srbije to pravo je pogaženo. I u slučaju Varheljija vidimo da je Beograd dosta toga učinio po pitanju dijaloga i da smo pokazali spremnost na kompromis. Sačuvali smo pravo na srpske lične karte i time čuvamo prisustvo Srbije na KiM. Varhelji je ukazao na jednostrane poteze Prištine i poteze koiji su rezultat militantnih poteza Kurtija koji želi ROSU na severu, gradi nelegalne baze i vrši ptitisak na Srbe - rekao je Petković.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta zaa Kosovo Viole fon Kramon da će Srbija biti kolateralna šteta, Petković kaže da ta izjava pokazuje kako se na zapadu ponašaju prema Srbiji iako neće to otvoreno da kažu.

Prema njegovim rečima ona se nije oglasila da pita zašto je zabranjena njegova poseta 10 put zaredom i šta je on to uradio.

- Kurtijev jedan od najekstremnijih ministara kaže da neće odustati od obnove kuće Džafera Deve, koji je bio nacista i progonio je Srbe i naš narod, mnoge je odveo u logore. Kada smo reagovali da je Priština krenula o obnovu kuće, a zapravo je reč o obnovi nacističkih ideja. Onda su reagovali Un i EU i to je obustavljeno, a sada je Čeku rekao da nastavljaju. Zar je u redu da se nastavlja to, a zabranjuje odlazak u crkvu - upitao je Petković.

On je istakao da je ustoličenje patrijarha jedan od najznačajnijih događaja u životu naroda i srpske crkve, važan događaj kojim se pokazuje „da smo svoj na svome“ i da se ustoličuje patrijarh u tronu svetog Save.

- Niko neće sprečiti srpski narod da dočeka svog patrijarha - kazao je on.

Na pitanje o takozvanom non – pejperu kojim se nudi rešenje za dijalog, Petković kaže da sadržaj dokumenta nije javan i da ne može o njemu da govori, ali da je njegov cilj da se izvrši pritisak na Srbiju i pusti Kosovo u sve međunatodne organizacije.

- A nama se obećava članstvo u EU, ali se ne zna kada. To je nešto što postoji i provlači se, ali dobro je da na čelu imamo Aleksandra Vučića koji vodi mudru politiku. Neće nam biti lako, jer se sada radi sve da se Putinu oduzme argument Kosova jer on svima pominje pitanje Kosova, odluke Međunarodnog suda pravde. Oni bi sada želeli to da oduzmu, da kažu da Srbija hoće da prizna Kosova. Oni kada govore postoji nelagodnost jer kada nas vide znaju da je reč o dvostrukim aršinima - rekao je Petković.

On je kazao i da je veliko licemerje kada kažu da nema veze što je potpisano 48 sporazuma za 10, 11 godina koje je Srbija sprovela, a traže da se neka nerešena pitanja stavie u sporazum i opet pregovara o njima.

- Nismo ludi, ako za 10 godina Priština nije želela da sprovede ZSO i druga pitanja, ko može da nam garantuje da će sprovesti bilo šta. Mora da postoji poverenje da bi išli u nove sporazume. Prvo implementacija pa onda novi sporazumi. Ugovori moraju da se poštuju što znači da EU mora da izvrši potreban pritisak - zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija