• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.11.2022

17:51

KURTI POSLAO PATROLE IZ PRIŠTINE! Đurić: Srpski policajci neće da učestvuju u akciji na severu i sunarodnicima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju

Kosovo onlajn

Politika

KURTI POSLAO PATROLE IZ PRIŠTINE! Đurić: Srpski policajci neće da učestvuju u akciji na severu i sunarodnicima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju

Podeli vest

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić izjavio je da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama

- Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na sever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever. U proteklom periodu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odooborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji  ovde živi. Ovim postupcija direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti - rekao je Đurić. 

Đurić je rekao da je odluke vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom  perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uporena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele  zabrinutost povodom svih jednostranih akcija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio nakon sastanka sa policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sever na kome je razmatrana trenutna situacija nastala nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da nastavi sa oduzimnajem ljudskih prava Srbima na na severu KiM kroz ugorožavanje slobode kretanje, da rukovodstvo Srpske liste i svi njeni predstavnici pružaju punu podršku časnim policajcima  iz regionalne direkcije sever koji su odbili da “svojim komšijama, braći sestrama, lekarima profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije.

Kako je rekao za Kosovo onlajn, on im se na tome zahvalio u ime svih građana, svih Srba koji zive na prostoru Kosova.

- Srbi sa KiM su pokazali da ne pristaju na ucene, ne pristaju na plan Aljbina Kurtija da budu obespravaljeni, da im se otima legalna imovina, da im se onemogućava slobodna kretanja. Takođe poslali su i jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju ali i onima koji ga podržavaju da Srbi ne žele da zamene srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice. U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama pre svega potreban mir ne želimo tenzije, ne želimo ovo što sada imamo na terenu, a što je prozivod delovanja specijalnih jedinica koje Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga ali sa nemerom malteretitranja naših građana - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima više je nego jasno da je slanje policijskih patrola iz Prištine u opštinama na severu KiM pre svega sa ciljem dalje destabilizacije prilika na ovim prostorima kako bi se naš narod pre svega zastrašio ali i isprovocirao. 

- U  ime svih nas u ime rukovodstva Srpske liste pozivam građane da ostanu suzdržani, da ne nasedaju na provokacije, isto tako želim  da naglasim, mi srpski  politički predstavnici sa KIM u ime našeg naroda pruzamo punu podršku našem državnom rukovodstvu na čelu sa Aleksandrom Vučićem da u skaldu sa interesima ovog naroda pronađe rešenje koje će uvažiti interese naroda ali i realnost na terenu i koje će onemogućiti dalju destabilzaciju - rekao je on.

On je ponovio da je Srpska lista tu sa svojim narodom da deli sudbinu kao i u prošlosti, da zajedno sa njima mirno i demokratski se bori za ljuduska ali i sva ostala prava srpskog naroda  kako bi mogao da na ovim prostorima živi život dostojan čoveka u 21. veku

- Ponoviću ono što smo pre nekoliko dana jasno poručili - izricanje prve kazne novčane bilo kome od naših građana zato što poseduje registarske oznake organa republike Srbije na ovim prostorima biće povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima. Šta će se iz toga dalje izroditi mi ne mozemo da predvidimo u ovom trenutku ali ono sto znam da ćemo biti jedinstveni, složzni i još jednom pokazati odlučnost da ostanemo i opstanemo na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Simić. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova zahvalio komandirima stanica i poručio da potpuno podržavaju i razumeju srpske policajce koji ne žele da uručuju opomene. 

- Imali smo sastanak na kome smo doneli određene zaključke i koji će pokazati jedinstvo našeg naroda na ovim prostorima. Potpuno podržavamo i razumemo naše policajce koji ne žele da uručuju opomene roditeljima koji voze svoju decu u školu, vozačima saniteta, studentima, kao i svima ostalima na severu KiM, jer srpki narod želi normalno da živi i da ima apsolutnu slobodu kretanja - naveo je Radojević. 
 
Takođe, kako je naveo, srpski narod je zabrinut zbog prisustva policijaca iz Prištine i iz drugih delova Kosova na severu. 

- To su nam ukazali danas i predstavnici regionalne direkcije Sever. Srbi na KiM mesecima trpe teror Prištine, otimaju nam zemlju, na našim kućnim pragovima zidaju nove baze koje postaju vojne baze, pripadnici specijalnih jedinica uznemiravaju i maltretiraju naše sugrađane i naše porodice i decu. Zahtevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma i da se pripadnici saobraćajnih patrola iz Prištine hitno povuku sa severa KiM jer ne postoji nijedan razlog niti osnov za njihov prisustvo ovde - naveo je Radojević. 

Kako je rekao gradonačelnik Severne Mitrovice, srpski narod je miran, svoj na svome i  ne predstavlja pretnju bilo kome na KiM. 

- Pozivamo pripadnike međunarodnih misija koje deluje na ovim prostorima da ulože svoj autoriitet i osigraju poštovaje Briselskog sporazuma i da se saobraćajne patrole ali i ostale jedinice koje su došle sa Kosova povuku sa severa - naveo je Radojević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija