• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

19.11.2022

07:00

BIVŠI TERORISTIČKI VOĐA NADA SE SKOROM IZLASKU IZ ZATVORA! Tači na slobodi za mesec dana?!

wikipedia/printscreen/reuters

Politika

BIVŠI TERORISTIČKI VOĐA NADA SE SKOROM IZLASKU IZ ZATVORA! Tači na slobodi za mesec dana?!

Podeli vest

Sud za OVK preispitaće 19. decembra odluku o pritvoru za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, stručnjaci upozoravaju da je moguće njihovo puštanje

Hašim Tači, bivši vođa terorističke OVK i predsednik lažne države 'Kosovo' kome se sudi za ratne zločine nad Srbima i Albancima tokom 1998. i 1999. godine, za mesec dana može biti na slobodi!?

Sud za OVK zakazao je za 19. decembar ročište na kojem bi trebalo da preispita odluku o pritvoru za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se nalaze u pritvorskoj jedinici od hapšenja, 5. novembra 2020. godine. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj sud pod jakim političkim uticajem Prištine, koja ga je pod pritiskom iz inostranstva i osnovala, pa je sasvim moguće da Tači i Veselji budu pušteni na privremenu slobodu!?

Skraćeni rokov

Nikolas Giju, sudija za prethodni postupak u slučaju protiv Tačija i njegovih saučesnika - Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija - odlučio je da odluka o preispitivanju pritvora bude doneta najkasnije do 19. decembra. Sudija Giju takođe je odlučio i da se do kraja ovog meseca saslušaju svedoci Tačijeve odbrane  kako bi se skratili rokovi za podneske odbrane i tužilaštva i kako bi suđenje počelo do kraja godine

'Po Pravilniku, tužilaštvo je dužno da svoj eventualni odgovor na dodatni podnesak odbrane dostavi u roku od deset dana. Međutim, sudija je iskoristio svoje diskreciono pravo da skrati rokove navedene u Pravilniku i naložio je tužilaštvu da odgovori na dodatni podnesak odbrane najkasnije do 18. novembra, a odbrani je naložio da svoj odgovor na podnesak tužilaštva dostavi najkasnije do srede, 23. novembra 2022. godine', navodi se u saopštenju Suda za OVK

Tačija u Hagu brane Klark, Kušner i Voker!

 

Hašima Tačija, bivšeg šefa terorističke OVK kome se u Hagu sudi za zločine nad Srbima i nelojalnim Albancima tokom 1998. i 1999. godine, kao svedoci braniće Vesli Klark, Bernar Kušner i Vilijam Voke

Ova tri imena navode se u dokumentu koji je Sudu za OVK podnela Tačijeva odbrana. Reč je o generalu Vesliju Klarku, komandantu NATO pakta tokom agresije na Srbiju 1999. godine, zatim o Bernaru Kušneru, šefu Unmika od 1999. do 2001. godine, za koga su mediji navodili da je čak umešan u trgovinu organima kidnapovanih Srba (!?!), i Vilijamu Vokeru, šefu misije OEBS od 1998. do 1999. godine, koji je lažirao masakr Albanaca u Račku, što je bio direktan povod za NATO napad na našu zemlju.r.

Komentarišući ponovno preispitivanje odluke o pritvoru za Tačija i Veseljija, advokat Toma Fila, koji je pred Haškim tribunalom zastupao bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, kaže da je moguće da se već u decembru zločinci nađu na slobodi

- Sve je moguće! Mogu da koriste zločince takozvane OVK kao pritisak na Srbe da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države Kosovo. Pravno gledano, inače, ništa se novo nije desilo, pa da se iskoristi kao razlog ukidanja pritvora za Tačija. To se može desiti samo ukoliko su razlozi političke prirode, a nikako pravne - ističe Fila

'Kosovski' sud

Advokat Branko Lukić, koji zastupa bivšeg komandanta VRS generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, ocenjuje da postoji realna opasnost od političke odluke sudija

- Sud za OVK u suštini je kosovski sud. Priština ga je osnovala i jasan je pokušaj političkog uticaja na tu instituciju. Na drugoj strani, sudije i tužioci u tom sudu su stranci i do sada su uspevali da se odupru pritiscima. Ne mogu još da poverujem u to da će Tači biti pušten iz pritvora, ali treba sačekati 19. decembar jer su politički uticaji svakako prisutni. Do sada je Sud za OVK poštovao ustaljenu praksu Haškog tribunala da se ljudi ne puštaju iz pritvora, sem u nekim posebnim prilikama, kao što je smrt u porodici ili teška bolest. Ipak, treba sačekati jer je sve moguće... - naglašava Lukić..d....i!a Lukić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Belosvetska djubrad. O Kusneru se nista vise nije culo nakon povratka sa Kosova. NJegovi su odlucili da ga sutnu znajuci sta je radio.

Hobit Govno Vučičević

pre 1 godinu

Ovo je i za tebe sramotno moj Hobite. Auuuu... Pa on ti je bio predsednik Vlade, tebi i ovima što zajedno pušite kurac Vrhovnom pederu. Sram te bilo, čak i tebe, jeste to nemoguće u praksi ali teorijski te SRAM BILO!

Milan

pre 1 godinu

Kako nije bio Tači terorista dok je naš predsedsednik Vučić pregovarao sa njim?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17