• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.11.2022

19:12

(VIDEO) SITUACIJA JE VEOMA TEŠKA, NA IVICI SUKOBA! Vučić: Od sutra nas čeka težak period i mnogo besanih noći!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

(VIDEO) SITUACIJA JE VEOMA TEŠKA, NA IVICI SUKOBA! Vučić: Od sutra nas čeka težak period i mnogo besanih noći!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas iz Predsedništva gde je govorio o situaciji na KiM koja je veoma teška i kako je rekao, na ivici sukoba

Obraćanje predsednika Republike možete pratiti na Informer.rs. 

- Želeo bih da vam pružim više informacija o onome što očekujem da će da se zbiva u narednim danima i nedeljama. Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa namerom da razgovara i da se dogovara, da ne traži dlaku u jajetu i da gotvo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona. ja se toga ne stidim. Video sam da su mnogi u svojim celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba, Beograda, a mi smo se ponašali odgovorno i racionalno. Nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća i smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja - počeo je obraćanje Aleksandar Vučić.

Foto: Printscreen

Predsednik je rekao da je u jednom trenutku osetio i video da od dogovora nema ništa.

- Rekao sam u jednom trenutku Borelju da od ovoga nema ništa, shvatio sam da albanska strana neće prihvatati kompromisno rešenje i da neće odustati od maltretiranja Srba. To je kod njih zanosvano na jednostranoj političkoj akciji. Srbija nema problem sa KS tablicama, da je Srbija spremna da prihvati KS tablice na celojteritoriji KiM. Dovoljno je da imamo statusno neutralne tablice, ali je druga strana na to burno reagovala - objasnio je predsednik Srbije.

Kako kaže, nikada nije bio problem da se govori o dijalogu.

- Nije problem da govorimo o dijalogu, možemo da razgovaramo o svemu, da otvorimo sve teme, ali da ono što moramo da uradimo, moramo da implementiramo ono što je već potpisano i što je na snazi. Kada to kažete, onda odjednom vidite svu suštinu problema. ZSO je produkt Briselskog sporazuma, da nema veze sa nekim novim idejama - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Printskrin/ RTS

- Bolje je da razgovaramo 100 godina, nego da se jedan dan sukobljavamo. Na jasn i brutalniji način sam rekao danas i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU. Za nas ništa nije problematično bilo u Boreljovom pozivu, ali očigledno je druga strana imala problem. Nije slučajno što je večeras sve što postoji od prištinske policije poslato na sever Kosova. Mi moramo da pšokažemo da nijednog trenutka nismo želeli sukobe i da damo sve od sebe da sačuvamo mir. Srbija će poštovati zahtev Žozepa Borelja, mi nećemo obnavljati niti izdavati nove tablice. Jasno je da druga strana to neće poštovati. Od sutra ujutru, od prve smene nam predstoji težak period i mnogo besanih noći. Kada imate poslova sa neodgovornim ljudima koji se igraju sa životima tuđe dece, onda su vam ruke vezane. Situacija je veoma teška na ivici sukoba. Ja znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da ih je baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog čoveka važniji od svega.

Predsednik je istakao da je zahvalan predstavnicima EU sa kojima je danas razgovarako više od 7 sati.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Hvala im. Teški su bili razgovori, gotovo više od 7 sati. Radićemo sve što možemo, nastavićemo razgovore sa predstavnicima Međunarodne zajednice. Mi ćemo uvek biti spremni za kompromisna rešenja, za nastavk razgovora. Građanima Srbiježelim da kažem da ćemo biti psovećeni miru, a našem narodu na KiM želim da kažem da za jednu stvar ne moraju da brinu nikada, daćemo sve od sebe da oni budu sigurni, bezbedni, ali ako neko može da misli da može da sporovdi proterivanje, ubijanje naših ljudi, mogu da im ponovim sa svom zbiljom i odlučnošću, bićemo uz svoj srpski narod i nećemo ga ostaviti na cedilu.

Predsednik Srbije je na kraju obraćanja odgovarao na pitanja novinara. 

Novi susret u Briselu

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio o potencijalnom novom susretu u Briselu.

- Ne znam kada će biti sledeći susret u Briselu. Ne znam kome ovo može da smeta. O čemu onda da pričamo, o međusobnom priznanju? Ja to tovreno kažem da to nije naša politika. Kažem da sam uvek spreman za razgovor. Ništa važnije za nas nema od očuvanja mira.

- Po prvi put da nismo jednako krivi, već je rečeno da je Srbija bila konstgruktivna, a da drugi nisu. Ja to ne osećam kao pobedu. Pobeda je za mene ako sam siguran da će svaka majka mirno da zaspe, isto tako i dete i srpsko i albansko, to bi bila pobeda za mene. Za mene je pobeda kompromis, da imamo trajni mir, ostvarenje dobrog dela naših nacionalnih interesa, ali naravno i razumevanje tuđih nacionalnih interes. To je za mene pobeda, a ovako, o kakvoj pobedi možemo da pričamo, kad ja večeras neću oka sklopiti, da narod na KiM neće oka sklopiti noćas. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje šta će poručiti večeras Srbima, predsednik je istakao: 

- Srbi se okupljaju ovde oko 9h, pozvao sam ih da dođu. Moja ključna poruka za njih je da šta god da rade i kako god da rade mora da se sačuva mir i stabilnost. Ako se organizuju protesti, mora da bude bez nasilja. Moja glavna poruka biće da sačuvamo mir i stabilnost.

Predsednik je govorio i o optužbi koju je danas Aljbin Kurti uputio na račun Žozepa Borelja.

- VIdim da su se ustremili na gospodina Borelja, a on se ponašao kao korektan čovek i ja sam mu veoma zahvalan. Ja se ne osećam kao pobednik, ali sam iscrpljen, i tek ćemo da budemo iscrplejni. To je ono što mislim da je važno. 

Predsednik je na kraju obraćanja imao poruku za sve vernike koji danas slave Aranđelovdan.

- Želim na kraju da čestitam svim pravoslavnim vernicima slavu Aranđelovdan. Sve najlepše im želim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dex

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je zaista u Briselu dao sve od sebe da bi se došlo do rešenja problema na KiM, prihvatao kompromise al očigledno je da to Kurti nije želeo.

Mina

pre 1 godinu

Opozicija je potpisala Briselski sporazum kojim je izdala Srbiju i sad predsednik se lavovski bori da spase narod

Glasinac

pre 1 godinu

Potpuno je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da u Briselu neće doći do nikakvog dogovora, jer se Kurtiju ništa ne može da veruje.

Vesna

pre 1 godinu

Srbija se svim silama bori da sačuva mir i stabilnost u zemlji i regionu. Bitno je da ne dođe do eskalacije sukobe koje prištinska strana Mon stop provocira.

Lala

pre 1 godinu

Sve vreme je naša strana želela rešenje problema, bili smo spremni na kompromis i zaista bi međunarodna zajednica morala da reaguje na kršenje međunarodnog prava od strane Prištine.

misterija nemoguca

pre 1 godinu

Bolje je da razgovaramo 100 godina, nego da se jedan dan sukobljavamo. Na jasn i brutalniji način sam rekao danas i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU. Za nas ništa nije problematično bilo u Boreljovom pozivu, ali očigledno je druga strana imala problem. Nije slučajno što je večeras sve što postoji od prištinske policije poslato na sever Kosova. Mi moramo da pšokažemo da nijednog trenutka nismo želeli sukobe i da damo sve od sebe da sačuvamo mir.

Komsija

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se zalagao za mir, za kompromis što se tiče rešavanja problema KiM, međutim Priština je dokazala da ih nikakvi dijalozi ne zanimaju, isključivo ih zanimaju sukobi i to je danas sasvim jasno.

Veljko M

pre 1 godinu

Srbija je i dalje spremna za kompromisno rešenje o predsednik Vučić će se zalagati da se sve ovo reši mirnim putem.

Veljko M

pre 1 godinu

Srbija će čuvati mir, ali to ne znači da će dozvoliti da neko proteruje Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Oto

pre 1 godinu

Курти се курти и види се да има нечију јаку подршку некога моћног да гура ову причу и право тензије

Stole

pre 1 godinu

Улазимо у неизвесна и озбиљна времена због наших људи на КиМ и морамо их бранити

Milja R

pre 1 godinu

Najvažnije je da bude mir i da ne dođe do nekakvih sukoba u kojima bi ljudi ginuli. Nadam se da će se i Kurti opametiti i prestati da se igra vatrom.

Janko

pre 1 godinu

Koji bre mir..kuvaju nas kao glupavu žabu..Rusi mrljave..hoće..neće..rat..Belorusija spava a nas gaze!!

Katarina

pre 1 godinu

Situacija je I vise nego teska. Sada je trenutno bitno sacuvati mir. Tome ce predsednik sigurno teziti I nece izneveriri svoj narod.

Zorka

pre 1 godinu

Srbija zeli da sačuva mir, njen narod na KiM nece nikome placati harač.

Bilja

pre 1 godinu

Prvi put su evropski zvanicnici rekli javno da Kurti gresi. To je nas uspeh u smislu da smo obezbedili kakav takav mir. ali je mir.

Lana

pre 1 godinu

Srbija nikada nije pravila problem,to je uvek cinila druga strana. Od njih nikada nismo dobijali dijalog,vec samo provokacije.

Iva

pre 1 godinu

Srbija je uvek spremna za razgovor i dijalog, i dace sve od sebe da izadje kao pobednik.

Ana

pre 1 godinu

Uvek ćemo se truditi da mirnim putem i dogovorom dođemo do ostvarenje svih prava koja moraju da imaju srbi na KiM.

Mima

pre 1 godinu

Moramo sačuvati mir i računati na pomoć zapadnih sila koje će uticati na Prištinu.

Vojka

pre 1 godinu

Najtezi razgovori do sada ,jer Kurti samo sto ne kaze javno da zeli rat i gotovo.

Branko N

pre 1 godinu

Izgleda da je Kurti došao u Brisel samo sa jednim ciljem, a to je da Srbija prizna nezavisnost Kosova i ako je znao da na to Srbija neće nikada pristati.

Mara

pre 1 godinu

Konačno je ceo svet uvideo da je Srbija za mir, dogovor ali da je Priština ta koja ne želi nikakve kompromise.

Lara

pre 1 godinu

Pratim uključenje, i kao mlad čovek kome je stalo do svoje nacije divim se predsedniku na odlučnosti i hrabrosti u ovoj borbi za naš narod na KiM

Sara

pre 1 godinu

I ako smo znali da su pregovori u Briselu teški i neizvesni verovali smo da će zapadne sile uticati na Prištinu.

Mirko

pre 1 godinu

Trenutno je vazno odrzati mir I sigurnost jer je to sada najvaznije. Pruzamo svu podrsku nasem predsedniku.

Sara

pre 1 godinu

Srbija će biti uz svoj narod na KiM, borićemo se da sačuvamo mir i mirnim putem dođemo do kompromisa.

Sanja

pre 1 godinu

Vucic apsolutno o svemu nas izvestava i to je ono sto je vazno jer imamo pravo znati

PeterM

pre 1 godinu

Мир нема цену али не по сваку цену и снагом воље и братство међу нашим људима можемо изаћи као победници ...

Ana

pre 1 godinu

Predsednik uvek obavesti narod o vaznim i bitnim stvarima, bitno mu je da narod zna sta se dogadja.

Tinka

pre 1 godinu

Volja Srbije da se stišaju tenzije i da se borimo za mir i dijalog nije bila dovoljna, Kurti ne želi apsolutno nikakav dogovor niti pomak, nastavlja se neizvesna situacija na Kosovu i Metohiji.

Nina

pre 1 godinu

Cela nacija iščekuje da se strasti smire jer je to jedino rešenje

Tatamata

pre 1 godinu

Sve oči su uprte u jednog čoveka i jedan narod

Milovan

pre 1 godinu

Морамо оштро окренути нашу политику коју дефинитивно ови доле доживљавају као благу и зато се тако бахате

bilja

pre 1 godinu

Nisu Srbi iy hira izasli iy pristinskih institucija vec je tzv KOsovo samo ovome doprinelo neodgovornom politikom

Rasa

pre 1 godinu

Nije lako izbeci zamke rata kojie Kurti posvuda na KiM seje

Dusan

pre 1 godinu

Srbija je uz srbe na KiM ali sada je na njima da hladne glave isprate sve provokacije koje ce se desiti i da ne nasednu na njih jer siptari cekaju nas najmanji pogresan potez i da izazovu eskalaciju sukoba i naravno za to optuze srbe i Srbiju.

Dejan

pre 1 godinu

Sada ce siptari pokusati da na svaki nacin izazovu nekakve icidente da bi Srbiju uvukli u sve to i proglasili kao krivca za sukob.Nadam se da ce srbi biti pametniji i nece nasesti na siptarske provokacije koje ce biti sve ucestalije.

Stanoje

pre 1 godinu

Kurti jednostavo ne zeli dogovor,preci mu je njegov cilj od bilo cega

Nikila

pre 1 godinu

Srbija samo zeli mir i stabilnost bez obzira na sve

Janko

pre 1 godinu

Nikako nerazumem Vučića..šta se pravda..kome bre..koliko da se saginjemo..alo Srbine pa šta se više povlačiš..šta se savijaš kao vrbov prut..Šiptari imaju Engleze i Švabe ali imamo istinu pravdu i veru u Boga.. Pusti više saginjanje..digni vojsku..digni narod na noge..da stoje i čekaju kad se povampire naši stari neprijatelji

Sanja

pre 1 godinu

Sve nas zanima kako su tekli razgovori u Briselu i praticemo sa velikom paznjom, jer radi se za po srpski narod vaznom pitanju.

Marko

pre 1 godinu

Država, vojska, svaki građanin Srbije je uz naš narod koji brani svoje KIM

Nikola

pre 1 godinu

Kosovo je deo Srbije i tako će i ostati, jer nema predaje i odustajanja pred pritiskom.

Tea

pre 1 godinu

Aleksandar Vučić je taj koji se najviše bori za Srbiju a naravno i za Kosovo i Metohiju jer Kosovo je Srbija.

Teodora

pre 1 godinu

Predsednik pokazuje kako treba da se bori za svoj narod.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija