• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A.G.

20.12.2022

08:49

JEDANAESTI DAN NA BARIKADAMA! Helikopter KFORA nadleće Zvečan!

printscreen

Politika

JEDANAESTI DAN NA BARIKADAMA! Helikopter KFORA nadleće Zvečan!

Podeli vest

Sever KiM je i dalje blokiran, a Srbi su već 11 dana na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić za koje kažu da će biti uklonjene kada budu oslobađeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa KiM. Kako reporter RTS javlja, i dalje je mirno ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane. Na tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala juče su polomljena stakla
JAKA EKSPLOZIJA ODJEKNULA U SEVERNOJ MITROVICI! 

U mešovitom naselju Brđani u Severnoj Mitrovici danas posle podne odjeknula je jaka detonacija, a tamošnja policija saopštila je da je najverovatnije reč o eksploziji bombe

Policija je saopštila da nema povređenih.

Foto: Informer

Srbi na severu Kosova uznemireni zbog pretnji Aljbina Kurtija

Pretnje Aljbina Kurtija da će doći do žrtava kada počne uklanjanje barikada na severu KIM uznemirile su srpski narod koji već jedanaest dana spava pod otvorenim nebom.

Srbin sa severa pokrajine, koji je iz bezbednosnih razloga tražio da ga ne fotografišemo i da mu ne objavljujemo ime, za Informer kaže da nije prijatno slušati pretnje koje dolaze iz Prištine.

- Gotovo svakog dana slušamo Kurtijeve pretnje i to nije nimalo prijatno. Imali smo prilike da se uverimo u surovost njegovih specijalaca, setite se kada su pucali sa leđa u Srećka Sofronijevića. Kurti je i sada to isto najavio - kaže naš sagovornik.

Dodao je da narod, bez obzira na pretnje, neće odustati i da će, ako treba, i Novu 2023. dočekati na barikadama.

- Ne znam koliko nas razumete, ali, posmatrajte stvari ovako, mi više nemamo izbora, jednostavno, decenijama trpimo nasilje i teror i ove barikade su naš vapaj svetu da reaguje - kazao je žitelj severa KIM.

Helikopter nadleće barikadu kod Zvečana

Danas je 11 dan na barikadama na Kosovu i Metohiji, a kako Informer saznaje, primećen je helikopter KFOR koji nadleće barikadu iznad Zvečana.

Kurti preti da će biti žrtava na barikadama: Ovo kršenje "ustavnosti" ne možemo da dozvolimo!

Premijer prištinske vlade, Aljbin Kurti, upozorio je da Rusija podstiče tenzije između takozvanog Kosova i Srbije zbog posustajanja rata u Ukrajini, i dodao da brine jer, prema njegovim rečima, uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, piše Gardijan.

Kurti je rekao da je zabrinut da bi napeta situacija mogla eskalirati u "korist ruskog predsednika Putina s obzirom da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021. godine".

On je dodao da se složio sa Kforom da je potrebno više vremena da ubede one na barikadama da se povuku, ali da im se ne može dozvoliti da ostanu duže.

On je barikade opisao kao korak ka podeli Kosova i Metohije.

- Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje - rekao je Kurti.

On je naglasio da se EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti.

- Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu. Mislim da je njihova najveća briga upravo ovo. Sada kada je Rusija teško ranjena u Ukrajini nakon njene invazije i agresije, ima interes za prelivanje. Rusija ima interes da svoju ratnohuškačku akciju prenese na Balkan gde imaju klijenta koji je u Beogradu - naveo je Kurti.

Barikade Srba na severu Kosova i Metohije ušle su u jedanaesti dan.

Foto: Radul Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor "bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija".

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zabrinute zbog Dejana Pantića saopštile su da su ozbiljno zabrinute zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik kosovske policije Dejan Pantić.

- Naime, iz izjava advokata gospodina Pantića saznajemo da se on i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da ni njegovim advokatima ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete ili da sa njim stupe u kontakt telefonom - navodi se u saopštenju.

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. 

Povodom jučerašnjeg demoliranja tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala, sinoć se oglasila kosovska policija. Navode da je lom izloga izazvala eksplozija šok bombe, kao i da se sumnja da su napravu bacili pripadnici "organizovanih kriminalnih struktura".

Dodaju da se preduzimaju "intenzivne radnje" u vezi sa ovim slučajem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija