• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.01.2023

13:25

JOVANJDANSKI ULTIMATUM Petorka će tražiti od Vučića: Ili prihvatite plan Makrona i Šolca ili slede sankcije

Tanjug

Politika

JOVANJDANSKI ULTIMATUM Petorka će tražiti od Vučića: Ili prihvatite plan Makrona i Šolca ili slede sankcije

Podeli vest

Pred Srbijom je jedan od najtežih dana, još od čuvenih pregovora u Rambujeu

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, petorka u kojoj su izaslanici SAD, EU, Italije i predstavnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, danas će svom domaćinu Aleksandru Vučiću uputiti ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova i Metohije, a koji se direktno oslanja na famozni plan Makrona i Šolca.

Prema našim informacijama, ovaj kvintet spreman je da bez uvijanja pred svog domaćina stavi konkretan zahtev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti sa posledicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze po našu stranu.

Prema informacijama "Novosti", predsednik je o ovim namerama zapadnih centara moći obavestio patrijarha Porfirija i crkvene velikodostojnike.

Vučić se danas sastao sa prvim po časti u SPC i vladikama i upoznao ih sa svim mogućim izazovima koje donosi poseta zapadnih emisara.

Posle petnaestominutnog zajedničkog sastanka, kako saznajemo, predsednik i patrijarh razgovarali su u četiri oka. 

Podsetimo, francusko-nemački plan za rešenje kosovske krize je krajnje nepovoljan za Srbiju, jer podrazumeva da se Beograd ne protivi članstvu tzv. Kosova u UN.

Simbolično, i što nije slučajno, petorka će Vučiću svoje opasne namere izložiti baš na Jovanjdan, veliki srpski praznik.

Nakon Prištine, gde se petorka trenutno nalazi, izaslanici će posle podne doći u Beograd, a sastanak sa predsednikom Vučićem očekuje se danas oko 15 časova, u Vili Mir. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ringispil

pre 1 godinu

Naj pametnija odluka je dovlaci Vucko sto vise nuklearnog oruzja, jedino toga se boje. DA LI Severnoj koreji nesto FALI?

Dragan

pre 1 godinu

Hihihi trazice i VOJVODINU SANDZAK NEZAVISNA ?????

Ja

pre 1 godinu

Jeste, bas Nemci znaju da je danas praznik. Ne lupajte. Sankcije nam slede zbog radikalske vlasti a ne zbog ovog predloga, tako da ne lupajte vise gluposti. Vi ste ti koji ne date narodu da u miru proslavi slavu.

Janko

pre 1 godinu

Lažete...izdajnici ovako mogu da lažu..Dragane seli se iz Srbije!!

Ne

pre 1 godinu

Mi sankcije svakako ne možemo izbeći, konflikt ne možemo izbeći ali možemo izgubiti državu ako popustimo oko Kosova. Nema nazad ili ćemo nestati. Ne igrajte se sa priznanjem Kosova jer se tu Zapadna ucena ne završava. Bilo je samo pitanje dana kada će javno izaći sa ultimatumom. Vreme je da se obračunamo jer drugi izbor nemamo.

Mikša

pre 1 godinu

Šiptari ne gube vreme, stalno kod svojih mentora sa zapada traže, nešto novo protiv Srbije, a za uzvrat verovatno daju mnogo novca korumpiranim bitangama sa zapada.

Tijana

pre 1 godinu

Navikli smo se na ultimatume i pritiske i uvek smo nekako pokusavali da ih se resimo a pri tom ostanemo pri svom stavu pa ce nadamo se tako biti i ovoga puta.

Sasa

pre 1 godinu

Dakle ili ili!!! A medjunarodno pravo ide u zapecak!

oki

pre 1 godinu

Srbija je suverena zemlja i ne moze drugi da odlucuju umesto nas, Vucic ce naci izlaz iz ove situacije.

Đurđa

pre 1 godinu

NE, NE i NE ucenama! Kosovo je Srbija. Srbija je sa Kosovom i Metohijom u Ujedinjenim nacijama. Odavno nam je poznat njihov jezik sankcija. Naučili smo taj jezik. Sram ih bilo"

Jovan

pre 1 godinu

Kakva demokratija zapadnih zemalja ,ucene ,sila , pretnje. To ti dodje prihvati nasu demokratiju ili ce mo ti je na silu nametnuti. To je zapadni brutalni svet, samo silom. Pa gospodo mozda bi nas ponovo bombardovali vasim demokratsim uranijom obogacenim bombama.

robijaće Vučićev kartel i Roša

pre 1 godinu

Ovaj kosovski rijaliti je zanimljiviji od zadruge. Pičkousti se toliko jadan pati da ostane na vlasti, ali je sve to uzaludno. Završiće na kraju u zatvoru. Pitanje je samo hoće li robijati u Srbiji, ili negde na zapadu. Šta mislite, hoće li Danilo Vučić pobeći iz Srbije kao Marko Milošević?

Lala od Banata

pre 1 godinu

Treba se ponašati kao Merkelova oko Ukrajine: Sve prihvatiš i ništa ne sprovedeš. Pozivaš se na Ustavni sud na ..... Zašto naš Predsednik prema ovim tipovima mora da drži reč ? Koliko puta su ini pogazili svoju i šta je bilo ....

GAVRILO

pre 1 godinu

I tako .. ispade Dejan Beric u pravu ... hmm ...

Ljubiša

pre 1 godinu

Šta je sledeće pose KiM? Oni su nezasoti. Šta hoće koju p. materinu, gradjanski rat u Srbiji? Pa njima ratovi odgovaraju, ali na tudjoj teritoriji.

svice zora

pre 1 godinu

srbija da prizna republiku kosovo ili da oslobodi kosovo i metohiju izvolte predsednice, birajte.

Penzioner

pre 1 godinu

Ili se ubijte ili ćemo vas mi ubiti! Zanimljiv izbor!

Bilja

pre 1 godinu

Ne znam da li Vucic ima keca u rukavu ali nadam se da ima.

Ana

pre 1 godinu

Srbija nece nikada podleci pritiscima od strane Pristine

Mila

pre 1 godinu

Briselski sporazum od strane Pristine nije ispostovan

Zora

pre 1 godinu

Kakve sankcije,budale jedne lako je velikom dete tuci,ali ima vecih i od njih videcevi oni sta ce ih snaci.

Kika

pre 1 godinu

Cefta sporazum od strane Pristine nije ispostovan

Kaca

pre 1 godinu

Pristina treba da shvati da je dijalog bitan i da ga sto pre treba nastaviti

Mirjana

pre 1 godinu

Moramo svom snagom da se borimo za svoj narod na KIM

Biljana

pre 1 godinu

Mogu oni da traze,trazimo i mi formiranje ZSO pa nkom nista.

Zagor

pre 1 godinu

Naravno!!! Zapad te hrani,decu šalješ na zapad, nekretnine i pare političari drže na zapadu a ti uveliko i neprestano sereš po istom tom zapadu zarad "braće rusa" a u stvari za nešto sitno nafte i plina!!! Pa niko nije lud...Sad qrac,ili premesti guzu na jednu stranu stolice ili se guza cepa ?

Mile

pre 1 godinu

Brnabić neka potpiše a predsednik neka se ogradi jer to je u nadležnosti Vlade a predsednik poštuje Ustav iako nije za to pa neka se otvore neke afere da narod zaboravi

Anita

pre 1 godinu

Mislim da smo mi realno na pragu sankcija, i da je Vucic dosta dugo manevrisao bas po ivici zileta, cudo nam ih do sad nisu uveli, bice sta bude, ali bar se trudio da nam odrzi suverenitet u svemu.

Stefi

pre 1 godinu

Zapadne zemlje, najveći lopovi u istoriji čovečastva, kolonijalisti, robovlasnici, oni koji propagiraju "demokratiju" nameću našoj zemlji da se odrekne dela svoje teritorije. Bože, pojavi se!

Profesor

pre 1 godinu

Само без "Штука", овога пута, молим лепо.

sanja

pre 1 godinu

Kao sto smo i ocekivali nista manje do ucene sa njihove strane

Nina

pre 1 godinu

Pa neka nas sankcionisu mi smo godinama ziveli pod sankcijama mozemo ponovo ako je to cena za ne izdaju naseg naroda prihvatamo je

Nina

pre 1 godinu

Tacno se moze pamtiti kao Jovandjanski ultimatum uvek su birali svi vazne datume za nasu zemlju da nas nesto ucene napadnu ili izdaju

Mika

pre 1 godinu

Ovo su teški pregovori, ali sam siguran da će Vučić iz njih, izvući maksimum za svoj narod!

Ana

pre 1 godinu

Stalo im je svima da dodje do neke tenzije da se Srbija stavi u nezavidan polozaj.

Stoja

pre 1 godinu

Samo ucene, a niko od njih da kaže, koliko se Vučić iskreno bori za evropski put Srbije. Stvarno nije uredu da nas nikad ne pohvale, svi ti evropski i svetski političari!

Ziko

pre 1 godinu

Da li ce nas, i kada, ostaviti da zivimo u miru?! Zasto nas stalno moraju sankcionisati i kaznjavati? Mislim da je vreme da nas ostave da zivimo miran zivot.

Mila

pre 1 godinu

Težak dan za Srbiju.Stiže nam ultimatum po pitanju KiM.Verujemo u Vučićevu mudru politiku i nadamo se najboljem ishodu.

Ziko

pre 1 godinu

Mislim da ce nama, na danasnji dan, pomoci Bog koji je veliki i koji sve gleda. Nisu Srbi zasluzili da zive u nekom strahu vec u miru.

Milena

pre 1 godinu

Bas zato sto se taj njihov ultimatum predstavlja Vucicu i Srbiji na veliki nas praznik, sa verom u Boga i u danasnjeg sveca, necemo proci toliko nepovoljno za nas...

Ziko

pre 1 godinu

Danas je veliki dan za Srbe. Danas Bog pomaze. Pomoci ce i nama. I danas i sutra i u buduce..

Jana

pre 1 godinu

Zaista je teška situacija u koju dovode Vučića, ali uprkos svemu uverena sam da će Vučić uspeti da pronađe neki dogovor sa Makronom i Šolcom koji će biti dobar za Srbiju.

lana

pre 1 godinu

Ovo je veoma teška situacija za Srbiju, sa velikim posledicama ukoliko se ne odluči za prihvatanje plana Makrona i šolca. Svi su zabrinuti za Srbiju i njene građane u ovom trenutku.

Boba

pre 1 godinu

Petorka koja čini predstavnike Evropske unije, SAD-a, Italije i dva lidera Francuske i Nemačke, dolazi u Beograd da iznese ultimatum Aleksandru Vučiću. Ovo je zabrinjavajući događaj koji pokazuje da postoje otpori pokušajima Srbije da ostane u Evropskoj uniji, kao i da postoje nametnuti uslovi koji ugrožavaju suverenitet Srbije.

Jana

pre 1 godinu

Verujem da predsednik neće pristati na takav ultimatum koji nikako ne odgovara Srbiji.

sima

pre 1 godinu

redsednik Aleksandar Vučić se danas sastao sa patrijarhom Porfirijem i drugim crkvenim velikodostojnicima kako bi ih upoznao sa mogućim izazovima koji dolaze uz posetu zapadnih emisara.

Boba

pre 1 godinu

Njihov ultimatum se tiče statusa Kosova i Metohije i oslanja se na francusko-nemački plan za rešenje krize. Ovim korakom, vidi se da je zapadna zajednica spremna da Srbiji nametne nepovoljan položaj.

Brzi Gonzales

pre 1 godinu

Prvo ZSO, pa onda razgovaramo dalje. Svesni smo mi da ne možemo sve dobiti, ali ne može Srbija ni sve da izgubi. Jesu li ovi sa zapada lažovi čuli nekada za KOMPROMIS? Izgleda da oni razumeju samo poziciju sile. A Bog SILU NE VOLI!!!

milica

pre 1 godinu

Ovo je nedvosmislena poruka vladi Srbije da prihvati tzv. kosovo u UN ili se suoči sa posledicama koje mogu uključiti i sankcije.

lana

pre 1 godinu

Vrlo je ozbiljna situacija za Srbiju i predstavlja novi izazov za Aleksandra Vučića.

Vlada

pre 1 godinu

Западу се жури да направи неки поен за сопствено јавно мнење. Пошто су прошли као боси по трњу са Украјином, остаје им да се иживљавају на малима. Вучић ради одговорно и напорно како би одбио што више напада и уцена од стране запада.

Mica

pre 1 godinu

Ma najlakse je uvoditi sankcije Srbiji i vrsiti pritisak kako njima odgovara, neka znaju da mi nase crvene linije necemo preci

Rasa

pre 1 godinu

Prihvatiti ultimatum na silu. Kako ih nije sramota. Sta dobijamo za uzvrat.

Sandra

pre 1 godinu

Umesto što se bave Srbijom i njenom unutrašnjom politikom neka se države petorke koje ucenjuju našu državu pozabave politikom u svojoj zemlji.

Rada

pre 1 godinu

Skandalozan ultimatum. Traže od predsednika nemoguće.

Ana

pre 1 godinu

Ovo je strašan pritisak na Srbiju i dovode nas u vrlo nezavidan položaj.

Oki

pre 1 godinu

Predsednik će danas imati veoma teške razgovore i svakako će se truditi da uradi sve u našem najboljem interesu.

Gorča

pre 1 godinu

Zapad veoma dobro zna da Srbija ne može da se odrekne Kosova i Metohije.

Gorča

pre 1 godinu

Verujem da će Vučić doneti najbolje rešenje za Srbiju bez obzira na pritiske od strane zapada.

Hana

pre 1 godinu

Srbija se dovodi u bezveze poziciju,ovakvim odlukama

Gorča

pre 1 godinu

Od zapada samo pretnje i ucene. Ništa bolje nismo ni očekivali.

Gile

pre 1 godinu

Ovakav ultimatum će nedvosmisleno Srbiju dovesti u tešku poziciju

Mirjana

pre 1 godinu

Srbija je stavljena pred jako los čin,odluka će svakako biti teska

Gorča

pre 1 godinu

Vučić nikada neće pristati na ovakvu ucenu zapada. Predsednik se neće odreći Kosova i Metohije.

Olja

pre 1 godinu

Jako nezahvalan položaj za Srbiju. Zaista teška situacija

Milica

pre 1 godinu

Neka nam je Bog u pomoći! Vučić pred nikad težim izazovom!

Gorča

pre 1 godinu

Vučić vodi mudru i odgovornu politiku. Verujemo da će naći pravo rešenje za ovaj ultimatum koji je zapad postavio.

Gorča

pre 1 godinu

Ovo smo i očekivali, da zapad ucenama pokušava da reši pitanje Kosova i Metohije.

Tijana

pre 1 godinu

Mislim ko može tako nešto da traži od Srbije kao da ne znaju Srbe i Vičića.

Gorča

pre 1 godinu

Bez obzira na pritiske velikih sila, predsednik Vučić će uspeti da se izbori za svoj narod.

Sofika

pre 1 godinu

Nikada teži dani za Srbiju, neka nam je Bog u pomoći i neka nam pokaže pravi put.

Gorča

pre 1 godinu

Vučić je pred jednim od najtežih izazova u svojoj karijeri. Verujem da će naći najbolje rešenje

Mr K

pre 1 godinu

Sloba nam se sad smeje s neba. Sve su zamislili isti gospodari, i ucenili Tita kao i Slobu. Najhrabriji, najpametniji i najveći kritičar, neka izađe pred narod i kaže šta je najbezbolnije za Srbiju i njen narod.

Lena

pre 1 godinu

Pred Srbijom je tezak period. Petorka ce postaviti ultimatim Srbiji i spremna je na sankcije, a predsednik Vucic mora da odgovori na taj ultimatim vodeci racuna o interesima svog naroda.

Dragi

pre 1 godinu

Jaaaooo jadni Vučić...baš mi ga je žao. Kako vas bre nije sramota...pa on nas je svojim investicijama i popuštanjem i doveo u ovu situaciju, da su se ovi Nemci i Francuzi ovoliko osilili. Vučić treba danas da ima kaže: Marš u pi**u materinu, odakle ste i došli...i tačka, a ne da drami, i on i vi iz Informera. Ako šiptari hoće rat, zašto mi bežimo od rata. Pa i naši preci su voleli da žive, kao i ovi beogradski govnari, ali su ipak ginuli braneći Srbiju. I mi ćemo. I dosta bre kuknjave i drame.

Petar_S

pre 1 godinu

DAJEM PUNU podrsku Vucicu da ODBIJE ovaj plan! Uz svo PRIHVATANJE ODGOVORNOSTI za posledice! Treba reci "gostima" DA PRVO USKLADE SVOJE PRINCIPE pre nego sto dodju ovde da "pregovaraju! Jer NEMA garqancija da ce se sa DVOSTRUKIM STANDARDIMA prema Srbiji (o kojima je govorio jos Slobodan Muilosevic) "PRESTATI" ako pristanemo na ove (trenutne) uslove!? Dali mislite da ce prestati CAK I KAD udjemo u EU!? Zasto bi? Pristali smo na to! AKO nas ovako uslovljavaju KAD NEMAMO formalnih obaveza da ih pratimo, KAKO CEMO KAD BUDEMO IMALI!? Srbija NIKAD nece pristati da kaze da je Silovanje bilo OK, cak ni nakon 8 godina investicija (u poredjenju sa 30 god. silovanja) koje oni mogu da "zavrnu" bilo kad pa cak i nakon priznanja KiM! Ako od Srbije traze "DIVERZIFIKACIJU" Energetike i Naoruzanja, mozda Srbiji treba i DIVERZIFIKACIJA INVESTICIJA! NADAM se da nas nece ubediti da nam se buducnost RESAVA u UKRAJNI!! Jer u tom slucaju treba da OBEZBGEDIMO SVE da osiguramo SVOJU BUDUCNOST kao JEDNOAKOG PARTNERA za one koji nas smatraju JEDNAKIMA (bez ociglednoih dvostrukih standarda)! Kao PRETNJU EU Srbija treba da trazi POSMATRACKU stolucu u BRIKSU! Pogotovo ako Saudijska Arabija i UA udju u clanstvo ! Treba gledati UNAPRED!

lol

pre 1 godinu

ko jos veruje u ovo? sankcije u istom momentu dok nemacke firme otvaraju fabrike, dok francuzi drze aerodrom... kakve bre sankcije lol...

ratko

pre 1 godinu

Vucicu ne pristaj ni na sta neka udare sankcije i to cemo preziveti ali ne daj nacistima da nam sude i kroje kapu ,da mene pitas ja bi zbrisao kosovo i da zavrsimo sa tim ,na svoju ruku ne smes da pristanes ni na kakav njihov plan ovaj narod te bitrao a znas misljenje ovog naroda ni za pedalj nema odstupanja. Sve ostalo je izdaja Srbije.....

Pavle

pre 1 godinu

Ovi poceli ozbiljno da ucenjuju i to u nasoj zemlji.Bolje da niste ni dolazili.

smederevac

pre 1 godinu

SRBIJA SE NE TREBA PREDAVATI I PRIHVATATI NIKAKVE USLOVE!

Stefanović M

pre 1 godinu

Puna podrška Predsedniku Vučiću! Mir, sigurnost i stabilnost naših građana je najbitnija!

Nikolina

pre 1 godinu

Nadajmo se da će ova velika petorka imati sluha i relano i objektivno sagledati kako stoje stvari na KIM!

Cvetic

pre 1 godinu

Vucic najbolje zna sta je najbolje za svoju drzavu i svoj narod. On se bori za mir i stabilnost svih gradjana.

dja

pre 1 godinu

Kakav bezobrazluk, zar oni misle da je Srbija njihova prcija pa da sa njom rade sta hoce.

Mitar

pre 1 godinu

Bice to teski rezgovori ali mi verujemo da ce Vucic naci kompromisno resenje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17