• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.01.2023

07:00

MORAMO DA PREGOVARAMO, ALI KOSOVO NE DAMO! Stručnjaci podržali jasan stav predsednika države!

Tanjug/Dragan Kojundžić/ilustracija

Politika

MORAMO DA PREGOVARAMO, ALI KOSOVO NE DAMO! Stručnjaci podržali jasan stav predsednika države!

Podeli vest

Profesorka FPN Dragana Mitrović i direktor Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan kažu da Aleksandar Vučić nikada neće potpisati saglasnost za prijem lažne države u Ujedinjene nacije

Srbija mora da prihvati pregovore o nemačko-francuskom predlogu za rešenje kosovskog problema, ali država neće pristati da lažnoj državi 'Kosovo' dozvoli članstvo u Ujedinjenim nacijama!
Ovo kažu stručnjaci, sagovornici Informera, koji ističu da je ulazak takozvanog 'Kosova' u Ujedinjene nacije nemoguć bez saglasnosti Srbije i da takvu saglasnost predsednik Aleksandar Vučić nikada neće potpisati. Prema njihovim rečima, svakako treba nastaviti pregovore u kojima moramo ostati čvrsti i dosledni u poštovanju međunarodnih sporazuma jer tako štitimo i državu i svetski poredak.

Poštovanje prava

Moramo se oslanjati na međunarodno pravo, jer štitimo sebe, a time i postojeći međunarodni pravni poredak
Dragana Mitrović, FPN



Ništa nije potpisano


Da ništa nije gotovo i da teški pregovori tek slede, juče je potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
'Nama je potreban mir i odgovoran pristup. Narod ne mora da brine, jer niti smo šta potpisali, niti negde ima naš paraf. U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda, rada i energije, pre svega jedinstva', napisao je Vučić na Tviteru.
Profesorka FPN Dragana Mitrović kaže da država svakako treba da nastavi pregovore o Kosovu i Metohiji u okviru nemačko-francuskog predloga.
- Nemoguće je bez naše saglasnosti omogućiti ulazak takozvane države 'Kosovo' u Ujedinjene nacije. Naš stav mora ostati čvrst kada je u pitanju zaštita ustavnog poretka u suverenosti Republike Srbije kao članice Ujedinjenih nacija, što podrazumeva i granice, ali i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Moramo se oslanjati na međunarodno pravo, ali i pravdu i istinu, jer štitimo sebe i time i postojeći međunarodni pravni poredak, jer boljeg nema. "Nema nazad, tamo je Srbija"! - ističe Mitrovićeva.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vučić sa petorkom sa zapada
Taktika opstanka

Zapad će slomiti zube na tvrdom ruskom orahu, a mi ćemo sačuvati našu dušu. Taktika opstanka će uspeti
Dragoslav Bokan, Institut za nacionalnu strategiju


Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, naglašava da nije sve završeno, niti je Srbija dovedena pred svršen čin.
- Ništa nije gotovo dokle god postoji borba za slobodu i suverenost i dokle god su na čelu Srbije informisani ljudi koji imaju politički osećaj i iskustvo. Najgori scenario već duže vreme postoji i sada je ojačan tajmingom u kojem čitav Zapad kreće u brutalni rat na sve ili ništa protiv Rusije. Ta izdvojenost Srbije iz te kolone, to ostrvo slobode, simbolički bode oči Zapadu jer je dokazano da je moguće biti drugačiji. Zato i pritiskaju Srbiju da se izjednači sa njima i da se priključi evroameričkim trupama. Neće uspeti u tome. Slomiće zube na tvrdom ruskom orahu, a mi ćemo sačuvati našu dušu. Taktika opstanka preći će u drugu fazu i pobedićemo - uveren je Bokan.


Ima mesta za kompromis


Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da i pored novog pregovaračkog okvira, odnosno francusko-nemačkog plana za rešavanje kosovskog pitanja, ima mesta za kompromis.
- Da je reč o konačnom ultimatumu, ne bi bilo pregovora, već 'uzmi ili ostavi'. Potpuno je jasno da ulazimo u novu fazu pregovora u kojoj je apsolutna dominacija geostrateških i geopolitičkih interesa koji daju prioritet rešavanju kosovskog pitanja. Prema onome što se čulo od predsednika Vučića, bilo je i pretnji tokom razgovora sa međunarodnim posrednicima, što govori o delikatnosti i nervozi Zapada. Evidentan je interes da se stvari brzo završavaju zbog Ukrajine. Ovo je početak druge vrste i karaktera pregovora u vezi sa našim državnim i nacionalnim interesima, ali je interes da se stvari rešavaju u korist mira i stabilnosti na ovim prostorima. Tu interesi moraju da se preklope i tu treba tražiti prostor za kompromis. Može da se razgovara o svemu i treba tražiti rešenja, osim u činjenici da Srbija prihvati da je Kosovo nezavisno i da menja sopstvene granice - zaključuje Milivojević.
 

Jeremić soli pamet sa skijanja, Obradović iz stana na Dedinju

 

Predsednik Vučić je u svom obraćanju javnosti u ponedeljak uveče odgovorio na kritike pojedinih opozicionih lidera, posebno na 'savete' lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, koji je kritikovao vlast dok je bio na skijanju u Sloveniji!?
- Morao sam da se borim dok je neko skijao po Sloveniji, pa sam morao da slušam kako mi skijaš iz Slovenije soli pamet kako treba da se bori za Kosovo. Pitam: šta je politika, šta je cilj?! - rekao je Vučić.


Govoreći o izjavi lidera DSS Miloša Jovanovića da 'izdaja nikada ne prođe nekažnjeno', Vučić je istakao da je u pravu.
- Zato Jovanović i nije na vlasti. Reč izdaja vole da koriste oni koji su pustili braću Mazreku, Kurtija i sve ostale. Ćutali su kada su im ubijali narod, rušili i spaljivali crkve kao 17. marta 2004. godine, ćutali su i 2008. kao zaliveni kada su proglasili nezavisnost 'Kosova'... - naglasio je Vučić.


Na pozive lidera Dveri Boška Obradovića da 'protestima treba pritisnuti vlast da odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku', predsednik je odgovorio:
- Možete misliti te države koju bi vodio Boško Obradović, kako bi to izgledalo i u šta bi se ta država pretvorila u roku od 24 sata... Vi koji ste veliki junaci, izađite iz stana koji vam je država dala na Dedinju, otiđite do Kačanika i pokažite narodu koliko ga volite. Prekinite da pravite šalu i neozbiljne primedbe!

Brnabić: Tadiću je bilo lakše da pregovara, nisu imali investicije

 

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da je bivšem predsedniku države Borisu Tadiću bilo lakše da pregovara o Kosovu i Metohiji jer nisu mogli da mu zaprete povlačenjem investicija, ni zatvaranjem radnih mesta, a ni evropskim integracijama.
- Tadiću nisu mogli da zaprete povlačenjem investicija, jer ih nije ni bilo, ni zatvaranjem radnih mesta, jer su Tadić i ekipa sami ugasili više od 400.000 radnih mesta, ni evropskim integracijama, jer su počele tek 2014. godine. Nisu mogli ni da prete da će Priština proglasiti nezavisnost, jer je Tadić to znao, pa je poslao Borka Stefanovića da zamoli Amerikance da pomere proglašenje za posle izbora - istakla je Brnabićeva.
Lider SDS Boris Tadić prethodno je optužio je aktuelnu vlast da 'ništa nije učinila da prevenira sadašnju situaciju i pritiske koje Srbija trpi po pitanju Kosova, već je samo sve prihvatala'.

Ambasadori Francuske i Nemačke: Ne govorimo o ucenama, već o koristi

 

Francuski ambasador Pjer Košar izjavio je da zapadne zemlje žele da daju novu dinamiku dijalogu i da je cilj normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.
- Predsednik Vučić rekao je da je dokument poverljiv, ne možemo govoriti o detaljima, ali dokument ima jedan cilj. A to je da se prebrodi i prevaziđe konflikt koji godinama traje. Želimo da damo novu dinamiku dijalogu. Normalizacija odnosa je cilj, a mi to želimo da ubrzamo. Ne govorimo o sankcijama i ucenama. Mi samo predstavljamo prednosti i koristi ukoliko obe strane pristanu. U suprotnom biće posledica, ali to nisu sankcije, već prilika za razvoj regiona - rekao je Košar.


Nemačka ambasadorka Anke Konrad kazala je da Francuska čvrsto veruje u proces dijaloga i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je to važan proces.
- To je možda i jedini put da se završi trajni konflikt u regionu. Naša je želja da se dijalog nastavi što pre i da se postignu rezultati. A šta tačno piše u predlogu, nije na nama da o tome govorimo, već je to stvar ugovornih strana. Ako sam dobro razumela predsednika Vučića, on to i namerava da uradi - istakla je Konradova.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nesa

pre 1 godinu

Sinoć sam pročitao zanimljiv tekst u novostima o (ne)angažovanju Tadića, Jeremića, Stefanovića i ostalih koji su bili tada na vlasti i kada su Šiptari proglasili nezavisnost lažne države. I sad kad čitam njihovo pametovanje oko Kosova i Metohije diže mi se pritisak na 300 i mislim se kako ih nije sramota da se oglašavaju.

TADIJA ZEMUN

pre 1 godinu

O CEMU DA PREGOVARAMO I SA KIM,napravili ste sa vasom poltronskom i izdajnickom politikom,da su nam pozicije za pregovore ocajne i da mozemo da pregovaramo sa nasim osvedocenim NEPRIJATELJIMA, da nam nude katastrofalna resenja ili jos gora,samo cutanje i cekanje moze trenutno da nam pomogne, nista ne dirajte i cekajte,pogotovo ne traziti ZSO,jer je briselski sporazum nesto najgore sto ste mogli da uradite SRBIJI i SRPSKOM narodu..... i nemojte se vise praviti prepametni i bogom dani,jer takvih nema na nasoj politickoj sceni.....

visocica 1662

pre 1 godinu

Redovno pratim sta ovaj psihicki bolesnik prica juce kaze nemozemo sprijeciti Kosovo da udje u UN i a sad kaze nedamo Kosovo halo konjino kosovo je dato jos 1980g kada je copavi josip iz ljubljane naredio da se to desi.

Gak

pre 1 godinu

Више нико не верује у Вучићеве манипулације. Један српски председник треба да буде достојанствен а не да кука како га западњаци уцењују. Сам је окренуо Србију ка ЕУ и сад кука што нас уцењују. Срби неће у ЕУ неће у Нато. Срби хоће Русију

Ja

pre 1 godinu

Samo vi slusajte ovog ruskog olosa sa dna kave Bokana i daleko cemo dogurati. Sankcije i vize nam smese, nemastina. Ljudi ce jos vise odlaziti ostace samo podrzavaoci fasistickog putinovog rezima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija