• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

26.01.2023

07:00

ZAPADNI MEDIJI TVRDE DA ZAHTEV BRISELA NEMA SMISLA! 'Frankfurter algemajne cajtung': Plan EU za Kosovo je neozbiljan!

Tanjug

Politika

ZAPADNI MEDIJI TVRDE DA ZAHTEV BRISELA NEMA SMISLA! 'Frankfurter algemajne cajtung': Plan EU za Kosovo je neozbiljan!

Podeli vest

Predlog Olafa Šolca i Emanuela Makrona nije ozbiljan, on ne nudi ništa ni Beogradu ni Prištini i ne postoji nijedan razlog da ga bilo koja strana prihvati, kaže poznati nemački novinar Mihael Mertens.

Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog pitanja, iza koga stoje kancelar Olaf Šolc i predsednik Emanuel Makron, uopšte nije ozbiljan jer ne nudi ništa ni Beogradu ni Prištini!
Ovo kaže novinar Mihael Mertens, dopisnik uglednog nemačkog lista 'Frankfurter algemajne cajtung', ističući da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi bilo koja strana prihvatila predloženi dokument. Prema njegovim rečima, u spornom papiru glavni cilj koji Evropska unija, navodno, obećava Srbiji i takozvanom 'Kosovu' - članstvo u EU - uopšte ne postoji i zato je pitanje šta zapadni političari uopšte očekuju od svega?

Ništa nije konačno

Nigde se ne spominje implicitno priznanje 'Kosova' od Srbije, što govori da ovo nije plan o konačnoj normalizaciji odnosa
Dragiša Mijačić



Gubljenje vremena


Mihael Mertens, koji je u Nemačkoj poznat kao izuzetan stručnjak za balkanska pitanja, kaže da ovaj plan ne nudi nikakvu motivaciju ili 'nagradu' za Beograd i Prištinu.
- Mislim da ceo taj nemačko-francuski predlog nije baš ozbiljan, jer ne vidim motivaciju ni za Srbiju ni za 'Kosovo' da pristanu na to. Možete da pričate i pregovarate i imate sastanke, ali ne vidim koji će tamo biti rezultat jer cilj koji EU obećava, a to je članstvo u EU, ne postoji u sporazumu ni za Srbiju ni za Kosovo. A ako to ne postoji, onda ne znam šta zapadni političari uopšte očekuju i čemu se nadaju?! Ako hoćeš da neki političar pravi neki kompromis, onda moraš nešto da mu daš. Bilo bi jako dobro i važno da nekakva nagrada postoji. Ali, ja to ne vidim, oni su praznim rukama došli i u Prištinu i u Beograd - objasnio je Mertens u izjavi za TV 'Nova S', dodajući i da 'ne vidi koji pritisak EU trenutno može da ima na Kosovo ili na Srbiju'.
- Pogotovo zato što trenutno svi misle da je Kurti kriv što nema rezultata u dijalogu. Nisam siguran ni da će biti nekog rezultata, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu. Samo gubimo vreme - uveren je Mertens.

Foto: Tanjug

Petorka sa zapada donela francusko-nemački plan u Beograd


Na drugoj strani, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za dijalog Beograda i Prištine, kaže da nemačko-francuski plan ipak može da bude okvir za pregovore, ali tek kada se obe strane saglase sa tim.
- Za Srbiju je sada glavni uslov formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ovo jeste najbolji i možda poslednji trenutak da to bude urađeno, pa ovaj sporazum ne može biti potpisan dok to ne bude završeno, a bez ZSO neće biti ni vraćanja Srba u prištinske institucije. Ukoliko se kosovska strana ne bude slagala sa formiranjem Zajednice, imajući u vidu koliko se do sada tome protivila, možda proces bude odlagan u nedogled, sve dok se ne ispuni taj osnovni uslov - kaze Mijačić, dodajući da ovaj predlog predstavlja u neku ruku 'Briselski sporazum 2'.
- Sve ono što nije do kraja ispregovarano 2013. i 2015. godine obuhvaćeno je ovim planom. Tu ne spada implicitno priznanje 'Kosova' od Srbije, što nam govori da to nije plan o konačnoj normalizaciji odnosa. On treba da reši pitanja koja su sada na dnevnom redu, pa i u narednih deset godina, sve dok ne dođe vreme da Srbija i 'Kosovo' uđu u EU - naglašava Mijačić.

Reakcije na plan

 

Vladimir Orlić, SNS
O Kosovu i Metohiji mora da se razgovara i mora da se nastavi ozbiljna politika kako bi se omogućio trajni mir.

Snežana Paunović, SPS
Moraju se sagledati činjenice. Nema nikakvog priznanja ili blanko dozvole za ulazak 'Kosova' u Ujedinjene nacije.

Zoran Lutovac, DS
ZSO ima smisla samo ako to znači da Srbi samostalno odlučuju o ključnim, vitalnim pitanjima koja se njih tiču.

Radomir Lazović, Zeleni
Nedopustivo je da se pregovara o francusko-nemačkom predlogu za rešenje pitanja KiM, a da ne znamo njegov sadržaj.

Teška situacija


Komentarišući sve ovo, diplomata Milovan Božinović kaze da u ovoj teškoj situaciji za državu treba ostati hladne glave.
- Treba pokušati da se stvari pogledaju iz svakog ugla i da se iz svega ovoga što smo čuli napravi neka osnova za pregovore. Tih pregovora mora biti, ali ne oko marginalija, već oko suštinskih stvari. Ono što jeste nauk, što je i predsednik Vučić rekao, nama zamrznuti konflikt ne odgovara. Mi sada dolazimo u situaciju da možemo da izađemo iz tog zamrznutog konflikta. Nalazimo se pred nečim što će biti prodor ka drugačijem poimanju naše situacije i izlasku iz začaranog kruga - zaključuje Božinović.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

Svi vide da predlog nema smisla, osim Vučića za koga je ovo najstrašniji ultimatum koji je Srbija videla. To sve govori i podržava navode da je čovek ucenjen i da je obećao predaju Kosova, što konačno dolazi na naplatu. Čak sad njegovi, a i Hil mantraju o evroatlantskim integracijama što valjda uključuje i Srbiju u NATO paktu. Francuski ambasador je demantovao povlačenje francuskih investicija iz Srbije. Znači da je sve ovo Vučićeva prevara u kojoj ga podržavaju Đilas, Nataša Kandić, Vuk Drašković, Čeda Jovanović i da je izgubio svaki kredibilitet da dalje vodi ovu državu.

Doca

pre 1 godinu

Koliko vidim onaj lik iz Zelenih izdajica je U PRAVU. Alo BRE Vučiću, PRIKAŽI NARODU TAJ PLAN JAVNO. Ne sme biti tajnosti i dobićeš podršku. A ne kao prošli put kada si nešto predlagao a ništa nisi predložio pa smo naslućivali da se radilo o podeli KiM. Dosta više laganja naroda. Javno reci šta predlažeš i imaćeš podršku. Koliko vidim ili si se malko prepao ili je odlična gluma. ISTINA i samo ISTINA ma kako ona bolna bila.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija