• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

18.02.2023

07:00

OTKRIVAMO SUMNJIVE FINANSIJE JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA! RTS plaća 39.500 evra mesečno za internet i to firmi iz Mostara!? A to ne košta više od 10.000 evra!

Printscreen, Pngwing

Politika

OTKRIVAMO SUMNJIVE FINANSIJE JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA! RTS plaća 39.500 evra mesečno za internet i to firmi iz Mostara!? A to ne košta više od 10.000 evra!

Podeli vest

'Mor skrins' iz Mostara za održavanje internet platforme 'RTS planeta' od Javnog servisa naplaćuje 39.500 evra mesečno!?! Na sve to, firma iz BiH uzima od RTS i 35% prihoda od svakog pretplatnika.

Zvuči neverovatno, ali je istinito - Radio televizija Srbije firmi 'Mor skrins' iz Mostara svakog meseca za održavanje internet platforme 'RTS planeta' plaća 39.500 evra!?! Na sve to, firma iz BiH uzima od RTS i 35% prihoda od svakog pretplatnika (trenutno je to oko 4.500 evra mesečno)!

Osim što je veoma čudno da srpski Javni servis za ovaj posao angažuje, u stručnim krugovima, gotovo nepoznato preduzeće iz Mostara, za to još i plaća skandalozno visoku cenu od 45.000 evra mesečno, a ona ne bi smela da bude veća od maksimalno 10.000 evra!?!

'Direktna pogodba'

Informer je došao u posed ugovora između RTS i 'Mor skrinsa' od 16. marta 2022. godine. Ugovor su, direktnom pogodbom bez tenderskog oglašavanja, potpisali direktor Javnog servisa Dragan Bujošević i direktor mostarske firme Predrag Mandlbaum. Ovim ugovorom predviđeno je da RTS za usluge svakog meseca plaća fiksnu naknadu od 39.500 evra, kao i 'varijabilni deo' od 35% prihoda od 'komercijalne eksploatacije platforme'!?!

S obzirom da u ovom trenutku 'RTS planeta', prema dostupnim podacima, ima između 2.000 i 3.000 pretplatnika koji za to plaćaju pet evra mesečno, jasno je da 'Mor skrins' za sebe svakog meseca uzima između 3.000 i 5.250 evra, a taj prihod raste svakog meseca.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević/Tanjug

Dragan Bujošević

Izvor Informera iz RTS kaže da je u ovom slučaju potpuno očigledno da je u pitanju 'kombinacija' preko koje neko izvlači silne pare iz budžeta Javnog servisa, odnosno iz džepa svakoga od nas.

- Zašto je angažovana baš ta firma iz Mostara? Zašto nije uzeto još ponuda od drugih firmi? Očigledno je da se ovde radi o privatnoj kombinaciji nekoga sa RTS ko na ovom poslu uzima desetine hiljada evra za sebe! - kategoričan je naš sagovornik, koji dodaje da je realna cena ovog posla maksimalno desetak hiljada evra.

I kompjuterski stručnjaci sa kojima smo juče razgovarali to i potvrđuju. Vlasnik velike IT firme, jedne od najpoznatijih u Srbiji, kaže da i oni pružaju identične usluge održavanja platformi i da cena nikako ne bi bila viša od sedam, osam hiljada evra.

- Nema nikakve šanse da to zaista košta 39.500 evra! Tu se neko baš debelo ugradio. Naročito je čudna odredba prema kojoj RTS 35% prihoda od pretplatnika prepušta toj firmi iz Mostara!? Kao da je neko hteo da sklopi najnepovoljniji mogući ugovor po RTS - šokiran je naš sagovornik koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

Komentarišući naša nova saznanja, Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, kaže da je neophodno što pre sprovesti temeljnu istragu finansijskog poslovanja Javnog medijskog servisa.

- Iako platforma 'RTS Planeta' spada u jedan od najboljih projekata Javnog servisa, mesečno izdvajanje od skoro 40.000 evra očigledno je ekonomski neopravdano. To nas vraća na sumnju da je i ovde slučaj o veštački prikazanim troškovima, odnosno šemi za izvlačenje novca iz RTS. Još veći je problem ako se zna da novac ide firmi iz BiH čije poslovanje ne mogu da kontrolišu naši državni organi, što bi moralo da bude deo istrage o poslovanju našeg Javnog servisa - kaže Matić.

Bacanje para

Član Upravnog odbora RTS Predrag Azdejković smatra da su se, bez obzira da li tu postoji krivično delo ili ne, na RTS-u 'neke pare bacale'.

- To je kao kada dođete u prodavnicu i gledate majicu koja košta 1.500 evra, a znate da zapravo vredi samo pet evra, ali kažete, ma ima para, baciću 1.500 evra na majicu. Tako oni posluju. I to je skandal, to bacanje para. I njihovi odgovori na svaku aferu su skandalozni, oni izmišljaju, manipulišu, lažu. Ali džaba, papiri su tu! - zaključuje Azdejković.

Istok Pavlović, digitalni marketing

Cene održavanja sajtova zavise od mnogo faktora, pa se tako za neki mali sajt u Srbiji plaća oko 100 evra, dok za veliki cena može da ode na 1.000 do 2.000 evra maksimalno.

Šta kažu u 'Mor skrinsu': Mi naplaćujemo po jačini klijenta

Povodom informacija da mostarska firma 'Mor skrins' dobija preko 40.000 evra od RTS za održavanje platforme 'RTS planeta', pozvali smo kompaniju iz Mostara u kojoj su nam rekli da je njihova usluga 'specifična', ali da cena zavisi od 'jačine klijenta'?!

- Mi imamo malo specifičniju uslugu i ne možemo imati neku jedinstvenu cenu mesečnog održavanja sajtova. Ono zavisi od puno parametara i bilo šta reći jednostavno nije okvir koji možete uzeti u obzir. Cene održavanja sajtova dogovaramo zavisno od nivoa isporučenih servisa, u zavisnosti od korisnika na tim platformama, zavisno o dogovoru i ugovoru sa kupcima. To sve zavisi od klijenta, od firme do firme - rekli su nam u 'Mor skrinsu'.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Kako bre ne shvatate...iza žutog Bujketa stoji NJ.V. Ne možete mu ništa. Uzalud vam je trud moji sinovci. Žuti ipak vara malo bolje.

defrgt

pre 1 godinu

samo da ne budu kazne tipa, otkaz, nanogica mesec dana, ... da nam ne vredjaju inteligenciju

Beograđanin

pre 1 godinu

Ukinuti pretplatu odmah. Pa da vidimo sa čijim novce će se onda razbacivati. Neka troše koliko zarade, da budu konačno tržišni igrači da se bore

koki

pre 1 godinu

Znaci platforma ima 2-3 hiljade pretplatnik, sto je 10-15 hiljada evra, a oni placaju 40+ hiljada za odrzavanje platforme. Pa ko je ovde lud. Je l se seca neko onog lika sto svake godine zagovara povecanje pretplate. Sad ga naci i strpati u zatvor.

Idemooo

pre 1 godinu

Hajmo Srbi. Pokrenimo akciju da se ukine taksa za TV. Uostalom, koga su poslanici pitali da izglasaju za tu otimačinu od naroda, pa čak i na brojila u čijim objektima nema televizora. Ma koji televizori. Izmišljena globa. Pa Turci su uzimali "desetak", a posle njih? Pogledajte statistiku. Ovde se uzima ogroman novac od gradjana Srbije, zato se i otimaju ko ce biti direktor, ko urednik. Lopovi. Skoro u svim "budzetskim" firmama je tako. Haj"mo, ukinimo ti. Pustite onih 5-10 hiljada za mlade,... sve je oteto od naroda, a posle se prave da su Robin Hud.

Ozren

pre 1 godinu

Нема коментара јер је админ још у кревету или чека наредбу директора??? Глумите демократе,волите Србију,патриоти сте већи од свих нас,а ви сте прикривени непријатељи свега српског. Нормално је да на ову тему буде пуно коментара,као и на све досадашње истог опуса,али ви то онемогућавате.Ево и доказа;прерачунајте тих 3.000 претплатника на ту платформу,ви сте написали тако,пута 5 € даје износ од 15.000 €,а РТС,непријатељска тв,а не са националном фреквенцијом,РТС уплаћује тој страној фирми/поставља се и питање и безбједносни аспект због приступа подацима корисника/ 49.000 €,плус 30% од претплате,а то је скоро 30.000 € губитак РТС и то сваког мјесеца. Ко је овде луд,наравно претплатници и сви ми који их финансирамо преко наплате струје,300 динара мјесечно. Предлажем свим грађанима да обуставе уплату за РТС,тј.да умање рачун за тих 299 РСД и нека онда раде и живе од свог “рада”.

Daliborka

pre 1 godinu

Nijednog komentara,zar je moguće “lažne”demokrate!!!???

Pera

pre 1 godinu

Dobro, pa gde je Država u celoj priči ? Državnu firmu (RTS) vode izdajnici Srbije, antisrpski nastrojene osobe. Za žutog Bujketa se znalo i pre nego što je postao direktor RTS-a, da je protiv sistema, da radi protiv sistema, da ni Predsednika niti Premijera ne tretira s dužnim poštovanjem, pa ipak postavljen ????? Mora da ima izdajnika i u redovima SNS koji su znatno uticajniji nego što se sluti. Gde je Parlament da zakonski uokviri rad RTS-a. Kako to da su u Upravnom Odboru antisrpski elementi, kako to da upravni ne deluje momentalno????? O pravosudju da se i na govori. Njih je svojevremeno postavio Dragan Djilas i sa retkim izuzecima sve sudije su antisrpski nastrojeni. Na sve to Predsednik Vučić nas je pozvao da glasamo za samostalnost pravosudja, što se i desilo. I šta sada ????? Pravosudje ponavlja staru dogmu da niko nije kriv dok nije kriv a lopovi haraju Srbijom. Ona narodna je itekako istinita: "Gde ima para, uvek ima i lopova."

NOVI DETALJI MILIONSKIH ZLOUPOTREBA NA JAVNOM SERVISU! Kristini za 10 dana snimanja kviza 15.950 evra - a na to je RTS platio još 6.699 evra poreza!?!
Politika

NOVI DETALJI MILIONSKIH ZLOUPOTREBA NA JAVNOM SERVISU! Kristini za 10 dana snimanja kviza 15.950 evra - a na to je RTS platio još 6.699 evra poreza!?!

Kristina Radenković zaposlena na 'državnoj televiziji', gde prima veliku platu, ali za vođenje kviza 'Stigni me ako znaš' plaćena je dodatno - 1.595 evra po danu. Po istom principu - uzimam platu od RTS, a onda mi isti taj RTS plaća desetine hiljada evra za moju privatnu tezgu - rade i Kosjerina, Memedović, Banić...

15.02.2023

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija