• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.02.2023

13:02

SMETA IM ŠTO RASTU PRIMANJA GRAĐANA SRBIJE! Dok svetske rejting agencije potvrđuju naše rezultate, dežurni kritičari po pravilu osporavaju - to im je „duševna hrana“

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

SMETA IM ŠTO RASTU PRIMANJA GRAĐANA SRBIJE! Dok svetske rejting agencije potvrđuju naše rezultate, dežurni kritičari po pravilu osporavaju - to im je „duševna hrana“

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je Milanu Ćulibrku, glavnom i odgovornom uredniku NIN, koji je komentarisao izjavu predsednik Srbije Aleksandra Vučića o prosečnoj plati u 2025. godini koja će iznositi 1.000 evra.

Podatak da je prosečna plata u decembru 2022. godine iznosila 84.227 dinara, odnosno 718 evra, je vest koja je za građane Srbije od ogromnog značaja i koja pokazuje stabilnost i snagu naše ekonomije i privrede. Istovremeno to je bio „okidač“ za one koji su tu samo da kritikuju i da dovode u pitanje uspehe koje smo postigli i koje postižemo. Smeta im kada privlačimo investitore i otvaramo nove fabrike, kada gradimo nove puteve i pruge, kada kažemo da nam je javni dug apsolutno pod kontrolom. A sada im, što me čak i od njih iznenađuje, smeta što rastu primanja građana Srbije i što je, ponoviću, prosečna plata u decembru u Srbiji iznosila 718 evra - napisao je ministar Mali na Fejsbuku i dodao:

Očekujemo i da će prosečna plata u decembru ove godine iznositi 816 evra, a sve nas to vodi ka cilju i obećanju koje smo dali da će prosečna plata u Srbiji biti hiljadu evra. I nema tu nikakve alhemije, već odgovorne ekonomske politike i brige o građanima i njihovom životnom standardu. Građani to vrlo dobro znaju i odlično vide.

Kako je saopštio, ono što posebno raduje jeste da je prosečna zarada u decembru bila realno veća za sedam procenata u odnosu na novembar prošle godine, a to povećanje je došlo pre povećanja plata u javnom sektoru od 1. januara ove godine za 12,5 odsto, odnosno 25 odsto za pripadnike Vojske Srbije, i pre povećanja minimalne zarade od 14,3 odsto.

Dakle, objašnjava ministar, možemo zaključiti da imamo rast primanja građana u privatnom sektoru, što me posebno raduje jer time potvrđujemo snagu i otpornost naše privrede na sve potrese i izazove koji stižu iz međunarodnog okruženja, a prouzrokovani su svetskom ekonomskom i energetskom krizom.

- Podatak o prosečnoj zaradi od 718 evra u decembru prošle godine nam je i potvrda da sistemske reforme koje smo sproveli, poput uvođenja novog modela e-fiskalizacije i e-faktura, daju rezultate i čine naš privredni ambijent konkurentnijim. Dakle, idemo ka cilju i, kao što smo i obećali, ka prosečnoj plati od hiljadu evra.

Istovremeno, objašnjava Mali, održavamo naš javni dug apsolutno pod kontrolom, daleko ispod 60 procenata, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto, a naš privredni rast je u prošloj godini iznosio 2,3 odsto BDP i dodaje da smo ostvarili rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini, što je još jedna potvrda da smo i dalje atraktivni i privlačni za investitore, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

- Potvrdu naših dobrih rezultata dala je i agencija za ocenu kreditnog rejtinga „Fitch Ratings“ koja je u svom februarskom izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Podsetiću vas da nam je i u decembru rejting agencija „Standard and Poor's potvrdila kreditni rejting na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Dakle, i renomirane svetske rejting agencije potvrđuju naše rezultate, dok ih dežurni kritičari po pravilu osporavaju, jer im je to „duševna hrana“ - izjavio je ministar i nastavio:

- Ali neka ih, neka kritikuju, to je jedino što i rade. Ti isti kritičari svojevremeno su se smejali predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kada je govorio da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, a sada smo već na značajno višoj cifri. Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao i da održavamo stabilne javne finansije. Nastavićemo da se borimo za bolji kvalitet života građana Srbije i za rast njihovih primanja – plata, penzija i minimalne zarade, i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 1 godinu

Bitno da narod vidi i veruje trenutno stanje u Srbiji.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

SMETA IM ŠTO RASTU PRIMANJA GRAĐANA SRBIJE! Ne znam da li Siniša Mali laže ili laže suma novca koju dobijam kao porodičnu vojnu invalidninu, ali je cifra mesecima nepromenjena: 81428 dinara.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17