• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2023

15:32

Vučević na vojnoj svečanosti povodom Dana Vojne akademije: Kroz vas neka govore naši narodni junaci!

mod.gov.rs

Politika

Vučević na vojnoj svečanosti povodom Dana Vojne akademije: Kroz vas neka govore naši narodni junaci!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas vojnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojne akademije.

Čestitajući praznik, ministar Vučević istakao je da su Vojna akademija i vojno školstvo, sa impozantnim trajanjem od skoro dva veka, postojani čuvari svetle i svete prošlosti našeg naroda i junačke i oslobodilačke tradicije naše vojske.

Veoma me raduje što ovaj stroj uzima tu i takvu tradiciju za izvor svojih inspiracija. Uveren sam da je to jedini siguran put u budućnost – kada znate odakle ste, ko su i kakvi su vam bili preci, jedino tada možete da odredite na koji način možete i želite da putujete u budućnost, gde vam je sledeće mesto i kakvi morate biti. Istovremeno, moramo da znamo da se istorija ne ponavlja na istovetan način i da je prošlost putokaz koji od nas traži nova pregnuća, stalna razmišljanja i rad, nove načine i nove rezultate za dobrobit naše otadžbine. Da se naučimo na primerima iz prošlosti, da ne ponavljamo greške, ali da obnavljamo i ponavljamo one istorijske lekcije koje su naš narod i vojsku proslavile u večnost – naglasio je ministar Vučević.

Ukazujući na istorijski značaj formiranja Vojne akademije u uspostavljanju i očuvanju novovekovne srpske države, ministar Vučević je podsetio da je ona iznedrila mnoge pregaoce, ratnike i vojskovođe, čija dela moraju biti inspiracija današnjim generacijama.

Danas, Vojna akademija je veliki amfiteatar u kome kadeti stiču teorijska znanja koja će im omogućiti da jednog dana budu tvorci novih, sada nezamislivih vojnih strategija i doktrina i veliki poligon na kome se uvežbavaju za praktičan rad sa vojnim naoružanjem i opremom, da bi bili sposobni da u svakom trenutku zaštite granice naše države koja mir i slobodu ceni više od svega. Ona je i veliki kabinet i laboratorija u kojoj se začinje seme novih ideja za razvoj savremenih borbenih sistema i inoviraju taktika i komandovanje – rekao je ministar Vučević.

Obraćajući se profesorima i kadetima Vojne akademije, ministar odbrane je istakao da nas je istorija naučila tome da je samo ozbiljna vojska, vrhunski opremljena, stručno osposobljena i patriotizmom nadahnuta najbolji garant mira i očuvanja slobode.

Zato je naš cilj, budući oficiri, da ostvarujući najveći zadatak koji je pred nas stavljen, a to je očuvanje mira i slobode, da svako na svoj način da odlučni doprinos toj misiji. Državna politika Republike Srbije pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića stvara uslove do skora nezamislivog opremanja naše Vojske i podizanja njenih operativnih sposobnosti, ali i konstantnog podizanja standarda naših vojnika i oficira. Ministarstvo na čijem čelu imam čast da budem prepoznalo je izuzetnost Vojne akademije i preduzelo niz mera da unapredi ovu instituciju – od ulaganja u infrastrukturu, preko podrške vašem radu na akreditaciji studijskih programa, razvoju vojnih nauka, finansiranju naučno-istraživačkih projekata i objavljivanju knjiga koje pišu profesori Vojne akademije, do nagrađivanja rada i rezultata nastavnika i kadeta – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane, ovom prilikom, pozvao je sve zainteresovane mladiće i devojke da konkurišu za upis na Vojnu akademiju.

Još jednom vam čestitam današnji praznik, sa željom da se osećate dostojnim naslednicima vojnih i slobodarskih tradicija našeg naroda, jer vi to i jeste. Kadetska brigada Vojne akademije jeste cvet mladosti Srbije i njena dika i oslonac za budućnost. Kroz vas neka govore naši srednjevekovni vitezovi, naše vojvode i generali, naši narodni junaci. Budite zagledani u našu slavnu prošlost da bi ste sačuvali našu otadžbinu za budućnost! Budite ponosni na svoju zakletvu otadžbini i otadžbina će biti ponosna na vas! Koristim ovu priliku da još jednom, sa ove govornice pozovem sve mladiće i devojke kojima je Srbija u srcu, da konkurišu za upis u Vojnu akademiju, postanu oficiri Vojske Srbije i time stupe u zavetni odnos sa Republikom Srbijom. Srbija će to znati da ceni. Neka živi naša dična vojska! Živela Srbija! – poručio je ministar Vučević.

Načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević, obraćajući se prisutnima, istakao je da se Vojna akademija oslonjena na čvrste temelje i velike uzore.

U nastavi, uzor su nam najbolje vojne akademije i srodni fakulteti u svetu. U pogledu strojeve obučenosti uzor nam je Garda, a naši kadeti stiču strojevu izgrađenost kako u svakodnevnom radu tako i učešćem u državnim ceremonijama, vojnim svečanostima i pokloničkim putovanjima. Kada je reč o fizičkoj spremnosti, uzor su nam slavne 63. i 72. brigada: naši kadeti, osim redovnih časova realizuju jutarnje i primenjeno fizičko vežbanje, kondicione marševe i članovi su brojnih sportskih i borilačkih sekcija. Kada naši nastavnici i kadeti izvode artiljerijska gađanja pred sobom imaju cilj da budu dostojni tradicija srpske artiljerije i vatrene moći Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske – rekao je pukovnik Blagojević.

On se osvnuo i na postignute rezultate u prethodnoj godini i posebno istakao da je realizovano više od 200 terenskih aktivnosti planiranih programom posebnih obuka nastave, sa više od 90 gađanja i taktičkih vežbi.

Siguran sam da ćemo uz dalju podršku državnog i vojnog vrha zajedno sa našom vojskom nastaviti da nadilazimo sopstvene uspehe i istrajemo u težnji da se posvetimo svakom kadetu, njegovim kvalitetima, vrlinama, znanju, obučenosti, interesovanjima, baš kao da će spas otadžbine na bojnom polju u budućnosti zavisiti samo od toga – rekao je načelnik Vojne akademije.

Istaknutim pojedincima za izuzetna zalaganja, tokom današnje vojne svečanosti, uručene su nagrade i stimulativne mere.

Nakon svečanosti, ministar odbrane obišao je Spomen sobu Vojne akademije gde se upisao u spomen knjigu, potom je obišao smeštajne kapacitete, biblioteku, Kabinet naoružanja i vojne opreme kopnene vojske, kao i Centar za fizičko vaspitanje i sport.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, kao i članovi kolegijuma ministara odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 1 godinu

Vojska je stub nacionalne bezbednosti, a Vučić to prepoznaje i ulaže u nju.

Boba

pre 1 godinu

Bezbednost države je ključna za napredak, a Vučić shvata da vojska igra veliku ulogu u tome.

Sara

pre 1 godinu

Ulaganje u vojsku je investicija u budućnost Srbije, što Vučić odlično razume.

Vuk

pre 1 godinu

Snažna i moderna vojska je garancija stabilnosti, a Vučić ulaže u njenu modernizaciju.

Filip

pre 1 godinu

Vučić veruje da vojska ima važnu ulogu u očuvanju suvereniteta i integriteta zemlje.

Mila

pre 1 godinu

Vojna akademija je važan stub našeg društva, jer iz nje izlaze ne samo vojni stručnjaci, već i ljudi sa integritetom i moralnim vrednostima

Ana

pre 1 godinu

Ulaganje u vojnu obuku je važno za stvaranje jake i sposobne vojske, koja će štititi našu zemlju.

Olga

pre 1 godinu

Zahvaljujući vojnoj akademiji, Srbija ima mnoge stručnjake u različitim oblastima, koji su doprineli napretku naše zemlje

Milica

pre 1 godinu

Vojna akademija predstavlja važan segment obrazovanja u Srbiji, jer priprema mlade ljude za vojne i civilne pozicije u našoj državi.

Vera

pre 1 godinu

Vojna akademija je bitna ustanova koja je iznedrila mnoge junake

Realno

pre 1 godinu

I stvarno te nije bilo sramota da se pojaviš, posle svega šta ste uradili MO i Vojnoj akademiji, sad drži patriotske govore. Muka je ovo videti.

Realno

pre 1 godinu

Bravo majstori, nikako ne objavljujte poruke koje ne idu ne idealuziju stanje kod nas, i ako je to istina.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija