• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.03.2023

06:50

SRBIJO, OTERAJ RUSE I KINEZE! Zapad traži da se odreknemo VELIKIH PARA! Novi pritisak na našu zemlju!

Tanjug/AP, Pngwing

Politika

SRBIJO, OTERAJ RUSE I KINEZE! Zapad traži da se odreknemo VELIKIH PARA! Novi pritisak na našu zemlju!

Podeli vest

Evropski parlament traži da naša država što pre uvede sankcije Rusiji, ali i da se odrekne velikih i strateških investicija ruskih i kineskih kompanija.

 

Evropska unija još jednom je od Srbije zatražila da se zarad 'evropske perspektive' odrekne velikih i strateških investicija iz Rusije i Kine!
Evropski parlament
je u izveštaju o Srbiji za 2022. godinu, o kojem evroposlanici treba da glasaju u maju, naveo da je 'razočaran' odlukom naše zemlje da ne uvede sankcije Rusiji i da je 'veoma zabrinut' zbog povećanih kineskih investicija. Drugim rečima, zvaničnici EU od Srbije traže da politički zarati sa zvaničnom Moskvom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i da se odrekne velikog novca koji su kineske kompanije uložile u RTB 'Bor' i Železaru u Smederevu ili koji su spremile za izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta!?!

Štitimo svoje interese

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji zbog svojih interesa, koji su, između ostalog, i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta
Ivica Dačić, šef diplomatije

 


 

 

Zabrinuti za Srbe

 

Evroposlanici u ovom dokumentu 'izražavaju žaljenje što se Srbija nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije i što je sklopila veliki broj međuvladinih ugovora sa Kinom'.
'Pozdravljamo činjenicu da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Sa druge strane, izražavamo žaljenje što se nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije, kao i žaljenje zbog opadanja podrške građana evrointegracijama. Pozivamo Srbiju da se udalji od antidemokratskih režima. Izražavamo duboku zabrinutost zbog prisustva strateških investicija Rusije preko malignih trećih strana', piše u izveštaju, u kojem Evropljani traže da se, osim od Rusije, distanciramo i od Kine.
'Zabrinuti smo i zbog Kine i njenih rastućih političkih, ekonomskih i ekoloških procesa u regionu i zbog broja projekata zaključenih usled međuvladinih dogovora. Povećava se udeo investicija Kine u Srbiji, kao i uvoz, a planiran je i dogovor o slobodnoj trgovini sa tom zemljom. Strani faktori, pre svih kineske kompanije, u mogućnosti su da zloupotrebe niske socijalne i ekološke standarde. Zabrinuti smo i u vezi sa povećanom zavisnošću od vojne i odbrambene tehnologije iz Kine', navode evroposlanici u ovom dokumentu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Miroslav Lajčak

Podrška Miroslavu Lajčaku

 

Evropski parlament potvrdio je svoju punu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, pozivaju Srbiju i 'Kosovo' da dijalogu pristupe 'u duhu kompromisa, kako bi se postigao dogovor o normalizaciji odnosa'. Obe strane se pozivaju na skoru i punu implementaciju svih relevantnih dogovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Komentarišući sve ove navode, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je Srbija strateški opredeljenja za evropske integracije.
- Srbija bez presedana poštuje principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalni integritet i suverenitet svake države, pa i Ukrajine. Ali Srbija ne uvodi sankcije Rusiji zbog svojih interesa, koji su, između ostalog, i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Tačno je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je tačno i da je obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije smanjen, a u nekim zapadnim zemljama koje su i uvele sankcije Rusiji obim razmene je povećan - ističe Dačić.

'Zabrinuti' zbog napada na Srbe,
ali ipak ukidaju vize Šiptarima!?

 

U nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o lažnoj državi 'Kosovo' za 2022. godinu izražava se žaljenje zbog mnogih prepreka za povratak prisilno raseljenih lica tokom sukoba i naglašava da su politička volja i održivo finansiranje ključni za stvaranje adekvatnih uslova za održiv povratak. Evroposlanici 'žale' i zbog čestih napada na Srbe, ali sa druge strane pozdravljaju 'dugo očekivani sporazum o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji bi trebalo da stupi na snagu najkasnije do 1. januara 2024. godine'!?!

Veća korist od EU

 

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, na drugoj strani, ocenjuje da Srbija mnogo više koristi ima od EU nego od Kine i Rusije.
- Ovaj zahtev Evropskog parlamenta trebalo bi shvatiti pre kao preporuku, a ne nekakvu oštru zamerku. Recimo, srpska poljoprivreda izveze više u Evropsku uniju nego cela Srbija u Kinu i Rusiju. A kineske 'investicije' su u celoj Evropi sporne i bez sekundarnih efekata koje izazivaju... - naglašava Obradović.
 

Moj ugao

VLADISLAV JOVANOVIĆ
BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE

Naši nesrećni prijatelji na Zapadu su se zapleli u sopstvene kučine. Imaju problem sa Rusijom, koju žele da zakucaju za zid kao kršitelja međunarodnog prava, pa im se žuri i hoće da im što pre pomognemo i odreknemo se Kosova.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 1 godinu

A kako se zovu režimi koji vladaju putem ucena i sankcija ,sigurno ne demokratski pre će biti da su hegemosancionisti

Marija

pre 1 godinu

Opada podrška EU, ali opada i podrška režimu koji protežira zapad. Strateški interes Srbije je da se oslobodi malignog zapadnog uticaja, što pre to bolje. Na istoku se rađa novi svet i budućnost Srbije je u njemu, ne u propalom zapadu koji niti više ima šta da ponudi, niti nas iskreno želi u svojim redovima. Zbogom Jevropo, naš odnos i onako nikada nije bio iskren, naročito se sa tugom toga sećamo ovih dana, na godišnjicu NATO agresije

Milica

pre 1 godinu

Svojim sramnim postupcima najbolje govori sam o sebi!

Tomić Bane

pre 1 godinu

Sem opozicije u Srbiji, svi drugi se i trude da se udalje od antidemokratskih režima Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije, engleskei ttd...

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Onom državnom vrhu Srbije koji Rusiji uvede i najmanji oblik sankcija i Kini ne dozvoli povećanje investiranja u Srbiju želim da se svi ubrzo razbole od neizlečive bolesti i od nje dugo u mukama umiru i umru a to isto želim i svima koje oni najviše vole.

Mile lala

pre 1 godinu

I dalje treba nastaviti sa zavlačenjem zapada o našoj želji za ulaskom u EU. A naš brod okretati prema BRIKS. Naročito ekonomiju, poljoprivredu i nauku. Perspektiva je tamo, oni jačaju a EU propada. Za očekivati je da će iz EU sva preduzeća pobeći ili u SAD ili u zemlje BRIKS. A naravno da naša oficijelna vanjska politika treba da priča priču o EU, kako bi ih sprečili da nas, u svom propadanju, povuku sa sobom. Za sad, cenim, da tamo nema demokratije i da zapadom vladaju bu..le.

EK pozdravlja napore Srbije da uđe u EU! Zabrinutost zbog Kine i Rusije
Politika

EK pozdravlja napore Srbije da uđe u EU! Zabrinutost zbog Kine i Rusije

U nacrtu kopromisnih amandmana za nacrt izveštaja o Srbiji za 2022. godinu Evropska komisija je pohvalila činjenicu što je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i u tom kontekstu i izbor novog ministra za evrointegracije, uspešno organizovan referendum o promeni Ustava čime je omogućena dalja reforma pravosuđa.

22.03.2023

22:32

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija