• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2023

18:30

Pet godina od prvog velikog upada ROSU na sever KiM i hapšenja Marka Đurića

Politika

Pet godina od prvog velikog upada ROSU na sever KiM i hapšenja Marka Đurića

Podeli vest

Na današnji dan pre pet godina, specijalne jedinice ROSU izvršile su prvi veći upad na sever Kosova, u Severnu Mitrovicu, gde je 26. marta 2018. godine bio organizovan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Tom prilikom povređeno je 38 osoba, a, između ostalih, uhapšen je i tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu, Marko Đurić.

Slike na kojima se vidi kako pripadnici specijalne policije Đurića vode sa lisicama na rukama obišle su svet. 

Foto: printscreen

U Mitrovački dvor, gde je trebalo da se održi skup, više od 200 do zuba naoružanih pripadnika specijalnih policijskih jedinica ROSU upalo je oko 17.30 sati i uz suzavce i šok-bombe, udarajući kundacima i čizmama, uhapsili su Đurića.

Šutirali su ga, oborili na pod, dok su prisutnim građanima naredili da se ne pomeraju, sve vreme ih držeći na nišanu, dok su kundacima udarali i tadašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, kao i građane koji su prisustvovali skupu.

Tokom akcije, okupljeni građani su se sukobili sa kosovskom policijom koja je tokom intervencije ispalila suzavac i bacila šok bombe i na okupljene ispred dvora.

Kako je tada izvestio TV Most, tokom akcije čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku, a suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora.

Đurića su specijalci sproveli u Prištinu sa lisicama na rukama i to tako što su ga sprovela trojica specijalaca u povijenom položaju, a zgradu KPS-a u kojoj se nalazi pritvorsko odeljenje obezbeđivalo je više desetina pripadnika specijalne jedinice ROSU.

Foto: printscreen

Brzim hodom su ga prebacili iz automobila u zgradu policije, a njegovo sprovođenje u pritvor pratilo je više stotina Albanaca koji su uzvikivali pogrdne reči na srpskom jeziku.

Izveden je pred sudiju za prekršaje, nakon čega je odlučeno da ga "deportuju sa KiM", a na administrativnom prelazu Merdare ga je preuzela srpska policija.

Sa Đurićem je tada uhapšen i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, a medicinski je zbrinut u bolnici u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Jović je, prema pisanju medija, zadobio povrede u trenutku kada su specijalci Rosu nasilno ušli u salu, a iz bolnice su izvestili da je dobio udarac u kičmeni stub i da jedno vreme nije osećao desnu nogu.

Prilikom tog upada Rosu jedinica povređene su ukupno 32 osobe, saopštio je tada doktor Milan Ivanović, a među povređenima bio je i Damjan Jović, službenik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

U bolnici u Severnoj Mitrovici zbrinuto je još srpskih mladića koji su zatečeni na ulazu u Mitrovački dvor kada su specijalci upali, a koji su tom prilikom zadobili povrede u predelu slabine.

Tzv. kosovski specijalci su tokom akcije hapšenja Marka Đurića, prema pisanju TV Most, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Đurića, a kasnije izveštavaju i da su napadnuti i novinarka Rada Komazec iz Republike Srpske, kao i novinari TV Most i RTS-a u Kosovskoj Mitrovici.

Ranije toga dana, na administrativnom prelazu Jarinje, Đuriću i Nikoli Selakoviću zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju, a kako je tada rekao zamenik komandanta kosovske policije Besim Hoti, zadatak da zabrane ulazak su dobile interventne jedinice za region Sever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova i Metohije.

Đurić i Selaković stigli su, ipak, u Kosovsku Mitrovicu nešto pre 17 časova kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga, a Đurić je tom prilikom poručio da su došli kako bi Srbima preneli poruku da Kosovo i sever Kosova nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po hapšenju Đurića, sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i poručio da je to "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele očigledno podržane od strane nekih zemalja".

Kako je tada istakao, Đurić nije ilegalno otišao na KiM, kako su to lažno predstavljali u Prištini, već je njegov dolazak, u skladu sa sporazumima koje Beograd ima sa Prištinom, tri puta najavljen.

Ukazao je na to da je njemu kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavesti da dolazi na Kosovo i  Metohiju, a za Marka Đurića, kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa.

- Zvaničnici Srbije od Kosova ne traže dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na Kosovo - rekao je tada Vučić.

Kasnije je otkrio da je Albancima tada rekao da imaju rok do 19.30 časova da se povuku i puste Marka Đurića, precizirajući da je Đurić pušten u 19.20.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 1 godinu

Metohijom crkve su mi rusili, ali koren nisu im osušili!!!!

anja

pre 1 godinu

Verujemo da se više nikad neće ponoviti ovako nešto i da naš narod neće morati da se boji za svoju sigurnost na KiM.

Tara

pre 1 godinu

ROSU pravi problem na Severu KiM. Tl se nece tolerisati.

Svetolik

pre 1 godinu

Treba da ih je sramota, na ovakav nacin da privode coveka, kao da je neki kriminalac!

Ena

pre 1 godinu

Oduvek su iz Prištine pokušavali da nasilno proteraju srbe sa KiM.

Jela

pre 1 godinu

Ovaj dogadjaja je bio kriminalni delo koji su prištinske vlasti sprovele podržane od strane nekih zemalja

Biljana

pre 1 godinu

Koliko smo provokacija izdrzali i opet zahvaljujuci Vucicu sacuvali mir i stabilnost.

nikola

pre 1 godinu

Sećanje na taj digađaj se nikada neće moći izbrisati i zaboraviti .

Biljana

pre 1 godinu

Sve je to delo Kurtijeve ratnohuskacke politike i zelje da protera Srbe

Aleksandra 60

pre 1 godinu

Sramno ponašanje ROSU specijalaca i ćutanje medjunarodne zajednice jasno pokazuju svu golgotu kroz koju prolazi srpski narod na KiM.

tara

pre 1 godinu

Napad ROSU na sever Kosova i Metohije je za svvaku osudu pogotovo hapšenje Marka Đurića .

Zoran

pre 1 godinu

Baš su se junački pokazali šiptarski specijalci.. Sramota!

milorad

pre 1 godinu

Neverovatno ako su isplanirano policiske snage ROSU upali na sever Kosova i Metohije i pritom upada povredili ljude koji su bili ispred Dom .

sanja

pre 1 godinu

Kad se formira ZSO biće lakše našem narodu koji živi na severu Kosova i Metohije i neće moći ni policiske snage ROSU tako da se bahte kao što su to uradili pre pet godina što je nečuveno i neoprostivo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija