• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

29.03.2023

07:05

SVE VEĆA PODRŠKA JAVNOSTI GLAVNOM UREDNIKU INFORMERA! Zatvaranje novinara vodi nas u mrak!

printscreen

Politika

SVE VEĆA PODRŠKA JAVNOSTI GLAVNOM UREDNIKU INFORMERA! Zatvaranje novinara vodi nas u mrak!

Podeli vest

Ugledni novinari poručuju da presuda prema kojoj Dragan J. Vučićević mora u zatvor zbog tvitova o Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović predstavlja veoma opasan presedan.

 

Zatvaranje novinara zbog javno iznetog mišljenja i stavova vodi naše društvo u potpuni medijski mrak, koji je nespojiv sa demokratijom, upozoravaju poznati srpski novinari, sagovornici Informera!
Svi oni poručuju da su presude kojima je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević krivično osuđen na godinu dana zatvora zbog 'uvredljivih tvitova' o Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović veoma opasan presedan koji ugrožava prava svih novinara u državi. Prema njihovim rečima, sloboda mišljenja i izražavanja mora da važi za svakog pojedinca, ali naročito za novinare, jer u suprotnom novinarstvo gubi svaki smisao.

Iznad politike

Sloboda govora mora da bude iznad svakog suda i politike
Srđan Predojević

 

 

Ljudska prava

 

Poznati novinar i TV voditelj Srđan Predojević smatra da zaštita prava slobode misli mora da bude zagarantovana svakom čoveku.
- To uostalom garantuje i Evropska konvencija o ljudskim pravima u delu koji se odnosi na sve građane, ali ona se mora posebno odnositi na novinare kojima je sloboda misli posao, osnovni alat... Ta sloboda mora da bude iznad svakog suda i svakog političara. Jedino tako će društvo imati korist od novinarstva, građani benefit od istine, a politika dobrobit od činjenica. Znaćemo da smo u tome uspeli onda kada budemo prestali da u sudu, po raznim krivičnim prijavama, dokazujemo svaku svoju reč, za koju smo obavezni da garantujemo savešću i strukom. Novinar u zatvoru znači društvo u unutrašnjem mraku. Dokle god budemo vezani ovakvim nedemokratskim sudskim lancima shvatanja slobode, pogrešno ćemo razumeti moderno društvo i sve događaje oko nas - naglašava Predojević.

Dupli aršini

Zbog čega Vučićevićeva reč i dokazi na sudu manje vrede nego neki drugi?!
Ratko Dmitrović


Nekadašnji glavni urednik 'Večernjih novosti' i ministar Ratko Dmitrović pita se zašto Vučićevićeve reči i dokazi na sudu imaju manju težinu i da li je to zato što on otvoreno podržava politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
'Vi koji Dragana Vučićevića mrzite, pljujete, psujete mu decu, roditelje, poreklo... pokušajte, sebe radi, da sagledate činjenice. Elem, zašto na sudu reč i dokazi Vučićevića nemaju istu težinu kao reč i dokazi drugih? Zar samo zato što Dragan podržava Vučića? Da li je to razlog?', napisao je Dmitrović na Tviteru.

Gde ste, kolege?!

Veoma zabrinjavajuće što novinarska udruženja ćute na sve ovo
Vasilije Papović


Vasilije Papović, glavni urednik lista 'Alo', kaže da je presuda Vučićeviću pokušaj da se iza zatvorskih rešetaka smesti ne samo on lično, već i da se uhapsi svako drugačije mišljenje koje nije po volji odnarođenoj pravosudnoj eliti.
- To je istovremeno poruka i svima drugima koji misle svojom glavom i kojima je interes svoje zemlje važniji od instrukcija koje dolaze iz svetskih centara moći, bili oni u Luksemburgu, Briselu, Vašingtonu ili Moskvi, da moraju da spuste glavu i rade i pišu po njihovom diktatu, koji je najčešće u potpunoj suprotnosti sa interesom građana Srbije. Zabrinjavajuće je i ćutanje domaćih novinarskih udruženja na sve ovo, pre svega UNS, koji je nekada važio za bastion slobodnog novinarstva - podvlači Papović.

Garić: Imamo pravo na slobodnu reč!

 

Glavni urednik portala 'Kosovo onlajn' Miloš Garić kaže da je trenutak da svi zajedno pokažemo da smo u stanju da sačuvamo pravo na slobodnu reč.
- U vremenu kada Kurtijevi sudovi u Prištini šalju u zatvor Srbe zbog izgovorene reči samo zato sto im se ne sviđa istina o albanskim ekstremistima, informacija da je kolega Dragan J. Vučićević u sličnoj situaciji usred Beograda posebno me je šokirala. Neshvatljivo mi je da se novinari krivično gone za verbalni delikt. Ovo zaista jeste momenat u kome moramo da pokažemo dostojanstvo i solidarnost, bez obzira na lične sujete, afinitete i sve lažne obzire. Danas je na udaru Dragan J. Vučićević, sutra će biti neko drugi od nas. Novinarska profesija u Srbiji je prilično namučena u decenijama iza nas i poslednji je trenutak da pokažemo da smo u stanju da sačuvamo pravo na slobodnu reč - poručuje Garić.

Da se ja pitam

VERICA BRADIĆ
VODITELJKA

S obzirom na to šta sve ljudi objavljuju na Tviteru, mislim da je ova kazna prestroga.

 

Mržnja umesto principa

 

Naš sagovornik pita da li ćutanje novinarskih udruženja znači i da su saglasni sa uvođenjem verbalnog delikta na mala vrata, i to više od tri decenije od pada komunizma.
- Da li je mržnja nekih kolega prema Vučićeviću jača od osnovnih profesionalnih i etičkih principa za koje se deklarativno svi oni zalažu? Ovo jeste jako opasan presedan koji ugrožava slobodu javne reči i ako onima koji su smislili da utamniče Vučićevića tako nešto pođe za rukom, veliko je pitanje da li će uopšte više biti novina koje se uređuju u Beogradu i Srbiji ili će se ovde čitati samo štampa koju finansiraju stranci i sa njima povezani tajkuni?! Možda uticaj na naše medije više neće imati srpska vlast, ali će imati vlasti svih drugih zemalja? Da li nam je to cilj? - pita se Papović.
 

Moj ugao

MARKO MATIĆ
CENTAR ZA ODGOVORNE MEDIJE

Nedopustivo je da u 21. veku bilo ko ide u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči i stava. Ovaj slučaj otkrio je postojanje velikih propusta u postojećim zakonodavnim rešenjima i sudskoj praksi koja je više nego skandalozna. To mora da se menja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 1 godinu

У затвор треба да иду они који наносе велику штету нашој Србији независно од професије. Човеку који говори отворено истину тамо није место!

ronijaće Pičkousti i Rošavi

pre 1 godinu

Tako je. U zatvor treba da idu Aleksandar Vidojević, Aleksandar Vučić, i mnogi iz SNS mafije. Vučićević treba da ostane u zatvoru.

Dusan

pre 11 meseci

On je sam odabrao da ime u zatvor, da li to ne shvatate. Pa koliko je presuda bilo gde je krivac platio kaznu i nije se pavio pametan i odlazio u zatvor. A i vi što ga branite, skupite pare i uplatite tih 200k dinara. A možda će to i da se desi, nego da prodje ovaj cirkus.

Pera

pre 1 godinu

Najveća greška je bila glasati za samostalno pravosudje. Svi bivši Djilasovi sudije su sada dobili krila i rade šta god im padne napamet. Trebalo je prvo selektovati sudije koje nisu partijski obojeni, pa teka nakon desetak godina dati im samostalnost. Ovako, protivdržavni elementi haraju pravosudjem.

Zaharova

pre 1 godinu

Haha prevedi ovo na jezik tvojih sendvicara treba da Vucic sudi

kentaur

pre 1 godinu

Uspeli ste da upletete i Djilasa, a kome vucic pakuje afere i nikome nista Strasno

Očevidac

pre 1 godinu

Sve se slażem i mislim da je tako. I tužilaštvo je obojeno plago žutom .

Mirko

pre 1 godinu

Šta radi ovom korifeju nezavisnog i časnog novinarstva žuto pravosuđe... pa gospodo sudije ničija nije gorela do zore... kada Vučić konačno dođe na vlast uspostaviće mehanizme nezavisnog novinarstva i slobode govora

Lazar

pre 1 godinu

Sve i da je tacna izjava Vucicevica, sta se to njega smatra tudji zivoti, gledaj svoja posla i cuti. Manje pricas vise vredis.

Penzionerj

pre 1 godinu

Sud je nula. Pročistiti sudije i tužioce. Hitno. Što glasasmo kada ima takvih,nazovi sudijama. Pr.Vucicu,Vi ste na potezu!!!

Dragan

pre 1 godinu

Ajde, sta kukas svaki dan, sve je to za muskarce :) Il si musko il si Bosko....

goran

pre 11 meseci

koliko je kriminalaca sudija,koji je presudio vucicevicu, poslao u zatvor.Verovatno nijednog. Sta je sa osobama koje su fizicki napale pomenutog novinara na ulazu u redakciju.Ili je protiv njega sve dozvoljeno. Koliko je novinara sa n1 kaznjeno zbog teskih uvreda na racun predsednika vucica i njegove dece. Jugoslava Cosica treba da je sramota s obzirom da je i on novinar a zna se kako se on ponasao prema svim politicarima koji su deo vladajuceg rezima.

Vucic Aca prve usne Srbije

pre 11 meseci

Puna podrska DJ Vucicevicu,da izdrzi i odsluzi svaki dan robije,znamo da ce mu biti tesko,pa kad izadje da postane novi covjek..zatvor ce promjeniti covjeka.. P.S. nemoj zaboraviti sapun

543ggg

pre 11 meseci

Kakva podrska, pa to je manijak, a ne novinar. Treba ga zatvoriti dozivotno.

Normalac

pre 11 meseci

Gorećeš u paklu svojih zamena teza, obmana i manipulacija, gade udbaški raspali.

visocica 1662

pre 11 meseci

Ne hapse novinare i novinari neidu u zatvor ali ti nisi novinar nego si obica bagra koja vrijedja sve i svasta malo si dobio takvi kao ti trba da dobiju najmanje 20g bez prava pomilovanja.

Joca

pre 11 meseci

Ideš u ćorku zato što nisi platio kaznu, što bre lažete toliko...

vasilije

pre 11 meseci

Slažem se ! Nikako zatvor! Ovog žvalavog orangutana u gumenu sobu! Zakopčati mu rukave na leđima!

Pera Zdera

pre 11 meseci

Idi brate vec jednom u taj zatvor i ne kukaj vise dosadi i Bogu i narodu.

zoran

pre 11 meseci

Sada isplivavaju sva govna, a jedno od najvećih je ovaj lažov Vučićević ... jebo mu pas mater pokvarenu. Najveći ustaša u Srbiji je ovo govno Vučićević...pogledajte ko ga podržava - slična prevarantska govna. A ovi komentari botova - izmišljeni likovi iz redakcije - proliv.

joks

pre 11 meseci

sramota šta rade sudije,podrška za novinara i sve njih koji kritikuju licemere,poltrone i razne demagoge koji su gubitnici .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija