• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer. rs

29.03.2023

10:07

DOBRA PRILIKA DA SE PRODUBI SARADNJA! Vesić: Uskoro poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija u Beogradu!

Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja

Politika

DOBRA PRILIKA DA SE PRODUBI SARADNJA! Vesić: Uskoro poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija u Beogradu!

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić susreo se u Budimpešti sa mađarskim preduzetnicima u organizaciji mađarske Trgovinske i privredne komore i Udruženja mađarskih građevinskih preduzeća i najavio da će ove godine u Beogradu biti organizovan zajednički poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija.

- Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju. Imamu dobre i važne projekte između dve države, ali neophodno je da više sarađuju i privatne kompanije - rekao je ministar Vesić koji se sastao sa predstavnicima mađarskih građevinskih firmi zajedno sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, u okviru dvodnevne posete Mađarskoj.

Vesić je zahvalio Janošu što mu je omogućio da razgovara sa privatnim mađarskim kompanijama iz oblasti infrastrukture, to jest niskogradnje i visokogradnje.

Ministar Vesić je rekao novinarima posle sastanka da neke od tih kompanija već rade u Srbiji, dok su druge zainteresovane za dolazak na naše tržište.

- Tu je jedna kompanija koja već radi nadzor na projektu brze pruge Novi Sad - Subotica, imamo kompaniju koja zapošljava u Subotici 850 ljujdi i druga je kompanija po veličini u Subotici. Pričali smo o problemima sa kojima se suocavaju i kakve potencijale vide za saradnju sa srpskim kompanijama. Dogovorili smo se napravimo zajednički forum koji će biti u Beogradu, u kome će učestvovati srpske i mađarske kompanije koje rade u niskogradnji i visokogradnji, da se upoznaju i pokušaju da zajednički učestvuju na tenderima, kako u Srbiji, tako u Mađarskoj i nekim drugim zemljama - rekao je Vesić.

Istakao je da će to biti dobra prilika da se produbi srpsko-mađarska saradnja.

Vesić je preneo novinarima da je mađarskim firmama predstavio planirane  izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji, kojima će se dodatno ubrzati i pojednostaviti izdavanje građevinskih dozvola i druge procedure.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja

 

- Pričali smo i o sertifikatima zelene gradnje, koji se uvode kod nas izmenama i dopunama zakona, zatim o BIM modelima po kojima će se svi projekti u Srbiji raditi za nekoliko godina i drugim temama. Oni vide Srbiju kao vrlo sigurno tržište i ekonomiju gde žele da dođu. Ne vide nikakve probleme, a na nama je samo da ih ohrabrimo - naveo je Vesić.

Takođe, izrazio je očekivanje da će dosta srpskih i mađarskih kompanija krenuti da rade zajedno.

Kada je reč o predstojećem zajedničkom poslovnom forumu u Beogradu, Vesić je rekao da će taj skup biti organizovan zajedno sa Privrednom komorom Srbije, kao i da bi forum mogao da bude održan već za nekoliko meseci.

- U Srbiji ćemo već naredne nedelje imati sastanke potkomisije za železničke projekte, kao i sastanke potkomisije za drumske projekte. Želimo da ubrzamo te stvari i krenućemo sa organizacijom tog skupa - rekao je Vesić.

Dejvid Tibor iz mađarske kompanije Masterplast rekao je novinarima posle sastanka da Srbija ima veoma ambiciozan plan za unapređenje energetske efikasnosti objekata i da tu vidi šansu i za dodatni posao za svoju kompaniju.

Kazao je da je Masterplast već 20 godina proizvođač u Subotici i da će unapređenje izolacije objekata i planirani zeleni projekti u Srbiji dodatno unaprediti srpsko tržište u toj oblasti.

- Srbija je veoma dobro poslovno okruženje za mađarske kompanije, dobru  radnu snagu i dobre uslove za mađarske i druge strane investitore - rekao je Tibor.

On je kazao da će buduća brza pruga između Beograda i Budimpešte dodatno približiti dve zemlje i učiniti poslovanje lakšim.

Srbija je definitivno dobro mesto za mađarske investicije, naglasio je Tibor i dodao da u Srbiji traže nove poslovne partnere u oblasti izolacije objekata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17