• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2023

19:55

Brnabić: Srbija je otvorena ka kapitalu i sa Istoka i sa Zapada, to je u interesu naših građana

Peđa Vučković

Politika

Brnabić: Srbija je otvorena ka kapitalu i sa Istoka i sa Zapada, to je u interesu naših građana

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se Srbija u prethodnih 10 godina u mnogome promenila i da je danas drugačija zemlja. Ona je tokom intervju na Blumbergovoj konferenciji u Dablinu istakla da se odlučila da, na poziv Aleksandra Vučića, direktno iz privatnog, sektora uđe u Vladu i pomogne svojoj zemlji.

- Srbija je pre 10 godina bila na ivici bankrota i u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Naša zemlja se od tada, predvođena Aleksandrom Vučićem, u potpunosti promenila. Nezaposlenost je do tada bila iznad 25 procenata, nezaposlenost mladih 51 odsto. Danas je nezaposlenost u Srbiji oko 9 procenata, imamo stabilne javne finansije. U prethodnih nekoliko godina smo svetski lideri u privlačenju direktivnih stranih investicija, prema ocenama Fajnenšl tajmsa - rekla je premijerka.

Foto: Peđa Vučković

Ona je istakla da je danas sektor informacionih tehnologija najbrže rastući sektor u našoj ekonomiji. 

- Tokom 2021. svako drugo novo radno mesto u Srbiji bilo je u oblasti IT industrije. Mladi u osnovnim školama od petog razreda uče programiranje, 2017. godine smo doneli tu hrabru i važnu odluku. A od 2021. imali smo prvu generaciju osnovaca koja je završiila raj deo školovanja sa znanjem iz oblasti programiranja. Sigurna sam da ćemo rezultate te investicije videti u narednim godinama. Specijalizovana IT odeljenja su sada izuzetno popularna u srednjom školama, uložili smo više od 100 miliona evra u naučnu infrastrukturu i danas u Srbiji imamo četiri naučno tehnološka parka. Startup Genom je prvi put analizirao Srbiju pre 4 godine i ušli smo u najboljih 10 svetskih ekosistema u oblasti IT industrije i gejminga. Sve ovo govori da je Srbiji samo bila potrebna Vlada koja će imati sluha za obrazovanje neophodno za 21. vek - rekla je Brnabić.

Foto: Peđa Vučković

Ona je naglasila da se prosečna plata u Srbiji u bukvalnom smislu duplirala u prethodnih nekoliko godina. To je, kako kaže premijerka, rezultat strateški pametne politike Srbije.

- Bilo je neophodno da uhvatimo korak sa svim propuštenim prilikama i popuštenim godinama. Zbog toga želimo da budemo potpuno otvoreni za sve investitore. Naš partner broj jedan u investicijama je Nemačka. U uslugama to su Sjedinjene Američke Države, dok je najveći uvoznik iz naše zemlje kineska kompanija. To je rezultat naše otvorenosti ka svetu kako bismo učinili što bolji posao za Srbiju. Istina je da je takav pravac sve komplikovanije održati, jer se svet sve više polarizuje, ali ono što je važno jeste da mi imamo svoje principe kojih se držimo. Nama su potrebne sve investicije, iz svih krajeva sveta i trudićemo se da održimo taj kurs - kaže premijerka.

Foto: Peđa Vučković

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u Dablinu da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju.

Odgovarajući na pitanja na panelu Blumberg konferencije, premijerka je napomenula da Rusija krši međunarodno pravo i da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.

- U tom pogledu smo 100 odsto uskladili svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU - istakla je Brnabić i ocenila da sankcije nisu rešenje, jer pre svega pogađaju običan narod, što smo i mi osetili na svojoj koži devedesetih godina.

Foto: Peđa Vučković

Sa druge strane, kako na naglasila, ljudi u Srbiji su ljuti što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne primenjuje kada je u pitanju Srbija i status Kosova i Metohije. Upravo u tome premijerka vidi dvostruke standarde Zapada. 

- Mi smo među prvima osudili referendume o nezavisnosti Donjecka i Luganska - podsetila je Brnabić okupljene i navela da živimo u duboko podeljenom svetu, u kojem morate biti u potpunosti za ili ili protiv nečega.

Ističe da Beograd od početka sukoba u Ukrajini nije dostavljao oružje nijednoj zaraćenoj strani, te da se naoružanje šalje samo dozvoljenim "end juzerima",ali ne Rusiji i Ukrajini.

Foto: Peđa Vučković

Kada su Kosovo i Metohija u pitanju, premijerka naglašava da Beograd ostaje posvećen dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, pre svega zbog budućih generacija. Međutim, smatra da Priština opstruira pregovore.

- Prošlo je 10 godina od Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština je praktično bila jedina obaveza albanske strane, a oni Zajednicu još nisu formirali - naglasila je Brnabić i ukazala na to da bez ZSO nema napretka u pregovorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sudija Ris

pre 1 godinu

Umecem i znanjem predsednika Vucica u Srbiju stizu investicije i sa istoka i sa zapada

Ana

pre 1 godinu

U interesu građana je da smo okrenuti i ka istoku i ka zapadu.

Esa

pre 1 godinu

Ana je sve tacno rekla i o stabilnosti Srbije i o ekonomskom napredku i o nezaposlenosti

Sava

pre 1 godinu

Srbija napreduje na svim poljima,grade se putevi, otvaraju nove fabrike.

Žika

pre 1 godinu

U Srbiji su svi dobro došli ako žele da rade i investiraju

Ruza

pre 1 godinu

Srbija je neutralna i u ovom momentu je to najbitnije.

Anči

pre 1 godinu

Svima je jasno da se Srbija ekonomski izdigla iz pepela kao feniks poslednjih 10 godina. Danas za mlade (i ne samo za njih)zaista ima posla i u situaciji su da biraju šta će da rade. Novi investitori stalno dolaze i mogućnosti su sve veće...

Jela

pre 1 godinu

Srbija je svetski lideri u privlačenju direktivnih stranih investicija,

Sara

pre 1 godinu

Danas se mladi lakše odlučuju da ostanu u svojoj zemlji i tu rade, osnivaju porodice i privređuju jer imaju pregršt mogućnosti, što pre 10 godina nije bio slučaj.

Tanja

pre 1 godinu

Srbija je oduvek bila otvorena zemlja za saradnju. Nove investicije dobro doćiće za razvoj i jačanjej Srbije.

Lea

pre 1 godinu

Za nas je svejedno čiji je kapital, sve dok Srbiji donosi dobro!

Andrijana

pre 1 godinu

Svako ulaganje u nasu zemlju se danas sigurno isplati. Sve sto se uradi je za bolje sutra nase dece.

Kristina

pre 1 godinu

Naš državni vrh vodi ozbiljnu i odgovornu politiku, a sve u interesu građana Srbije.

Stela

pre 1 godinu

U interesu naših gradjana je da Srbija ide napredbu raste jer vodi dobronamerni politiku.

Milica

pre 1 godinu

Svi koji žele da ulažu u Srbiju su dobrodošli.

Jelena

pre 1 godinu

Srbija je zemlja koja se svakoga dana sve više razvija kapitalne investicije su sigurno dobro došle sa bilo koje strane.

Valentina

pre 1 godinu

U prethodnih 10 godina Predsednik Vučić je Srbiju podigao na noge,nove fabrike, radna mesta, pomoć gradjanima,zato je Srbija danas stabilna zemlja

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Srbija je zemlja otvorena za saradnju sa celim svetom.

Jela

pre 1 godinu

Srbija im priliku da izgradimo budućnost koja dolikuje nasoj zemlji

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Srbija je zemlja koja želi saradnju sa svima.

Petar

pre 1 godinu

Želimo da radimo sa svima i da ne zatvaramo naša vrata za investitore

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Srbija je usmerena prema jačanju saradnje sa svima.

Lola

pre 1 godinu

Svaka nova investicija koja dodje u našu zemlju doprinosi njenom daljem razvoju i napretku.

Mara

pre 1 godinu

Predsednik je preduzeo prave mere i nasu zemlju izveo na pravi put, narod je uz svoju drzavu i svog predsednika.

Sanja

pre 1 godinu

Srbija je pre 10 godina bila pred bankrotstvom. Zahvaljujući Vučićevim merama i odgovornoj monetarnoj politici, naša zemlja je svakim danom sa svakom investicijom sve jača ekonomski.

Sd

pre 1 godinu

Naša zemlja Srbija je otvorena ka svima. Zato i svi vole da dođu u Srbiju jer je ovo zemlja budućnosti, napretka i novih investicija. Zahvaljujući predsedniku i premijerki položaj Srbije je danas u ekspanziji.

Jelena

pre 1 godinu

Kapital je veoma bitan za Srbiju i njene gradjane. Nije bitno dal je sa Istoka ili Zapada samo da je kapital i da Srbija ima koristi od njega.

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Srbija uvažava suverenitet drugih zemalja i ne meša se u mešudržavne sukobe.

Ana

pre 1 godinu

Predsednik tezi da odrzi saradnju i ostvari jos vece poduhvate kako bi obezbedio bolji zivot gradjanima.

Ena

pre 1 godinu

Usled neutralnosti Srbije Vučić i Vlada uspostavljaju saradnju sa svim zemljama sveta i od toga Srbija profitira ostvarujući najveće strane investicije u istoriji.

Ana

pre 1 godinu

Nasa zemlja je napredovala na svakom polju na celu sa Aleksandrom Vicicem.

Ljilja

pre 1 godinu

Srbija se u poslednjih 10 godina razvijala u svim poljima!!! Ekonomija je sada na mnogo većem nivou i stabilnija!!! U globalu je život mnogo bolji!!!

Bora

pre 1 godinu

Srbija je zemlja vrednih i radnih ljudi. Ekonomija Srbije je zdrava, svi su dobro došli koji bi da ulože svoj kapital, osnuju firmu, ili otvore fabriku.

Milos

pre 1 godinu

Dobra poslovna klima u Srbiji privlači investitore.

Jela

pre 1 godinu

Srbija je poslednjih godina postala privlacna za brojne strane investitore

Milica

pre 1 godinu

Bravo Srbijo samo jako I snazno!! Uz naseg predsednika postigli smo mnogo I postignucemo jos vise!! ????

Mica

pre 1 godinu

Premijerka vodi racuna o Srbiji i spremna je za saradnju sa svima.

Mila

pre 1 godinu

Vučić isključivo zastupa interese Srbije, ne meša se u politiku drugih.

Beka

pre 1 godinu

Vučić je dobro odradio sve u vezi investitora, jer ih dovodi i sa istoka i sa zapada, tako da pokazuje da smo otvareni za saradnju sa celim svetom.

Olja

pre 1 godinu

Za Srbiju su investicije siguran nastavak razvoja što svi gradjani žele.

Una

pre 1 godinu

Svi dolaze u Srbiju zato što je Vučić sačuvao mir i stabilnost zemlje.

Iva

pre 1 godinu

Razvoj i napredak Srbije će biti brži ako saradjujemo i sa Istokom i sa Zapadom.

Sonja

pre 1 godinu

Srbija je otvorena za saradnju i za stvaranje kapitala.

Dejana

pre 1 godinu

Stvoreni su svi uslovi u Srbiji za razvoj privrede, zato nam i dolaze svi investitori.

Tanja

pre 1 godinu

Nakon godina stagnacije, ponekad i nazadovanja, krenuli smo sigurnim koracima ka, nadam se, sigurnoj buducnosti.

Jela

pre 1 godinu

Sa dolaskom Vučića na vlast, naša zemlja je jaka ,razvijena i napredna

Lela

pre 1 godinu

Pre smo mogli samo da sanjamo da će nam ovoliki invetitori dolaziti i da će biti ovoliko novih radnih mesta.

Duca

pre 1 godinu

Nijedan investitor ne bi došao da ulaže u neku zemlju, da nije sto posto siguran, a Srbija sada ima sve uslove zato nam dolaze najbolji investitori.

Rada

pre 1 godinu

Sa Vučićem su u Srbiji stvari krenule na bolje i to ekonomski pokazatelji govore.

Kaja

pre 1 godinu

Samo politika mira koju Vučić vodi je garant za velike investicije!

Ena

pre 1 godinu

Usled neutralnosti Srbije Vučić i Vlada uspostavljaju saradnju sa svim zemljama sveta i od toga Srbija profitira ostvarujući najveće strane investicije u istoriji.

Caca

pre 1 godinu

Sve sto je u interesu gradjana vlada Srbije je spremna da prihvati.

Sara

pre 1 godinu

Srbija je otvorena za saradnju sa svima a pre svega za ekonomski prosperitet.

Dorijan

pre 1 godinu

Ajde što dolaze sada investitori u Srbiju, zato svaka čast, ali sada kod nas dolaze izuzetno jaki i poštovani investitori u svetu, što je velika retkost.

ljilja

pre 1 godinu

u Srbiji se vidi napredovanje na svim poljima zahvaljujući politici Vučiča.

BranimrV

pre 1 godinu

Tako i treba da razmislja ozbiljan lider i Predsednik. A Vucic upravo to

Gaga

pre 1 godinu

Srbija je sa svim zemljama dobar prijatelj, zato su investitori i sa istoka i sa zapada uvek dobro došli.

Tanja

pre 1 godinu

Kada ce gradjanima biti jasno da kada neko pokrade drzavu toliko koliko su je prethodnici pokrali, da bi se izaslo iz dugova je jako veliki posao!? Kako nikome nije palo nikada na pamet to da ti kada dodjes na vlast a drzava je vec u dugovima da ti imas ogroman posao da je izvuces iz toga i jos pritom da uradis nakon toga nesto za nju da bi narod dobro ziveo! Narod zna sta sve Vucic i njegovi ljudi rade za nas! Hvala Aleksandru Vucicu i premijerki Ani koji nisu izgubili nadu i nastavili da prave jos vece dugove!

Milica

pre 1 godinu

Svi ovi pokazatelji koje je navala premijerka su zahvaljujući uspešnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić.

djolem1244

pre 1 godinu

Mudra politika Vucica je ostavila Srbiju otvorenom i za istok i za zapad..strani kapital je uvek dobrodosao u Srbiju.

Ana

pre 1 godinu

Srbija će sarađivati sa investitorima iz celog sveta, svi koji hoće da ulažu svoj kapital u Srbiju su dobrdošli.

Nina

pre 1 godinu

Srbija ima svoje interese ali nece podlegnuti nikakvim ucenama.

Zora

pre 1 godinu

Sa novim investicijama, bolji je i životni standard u Srbiji.

Sehemimi1

pre 1 godinu

Od kako je Vucic predsednik, nasa zemlja je u svakom pogledu mnogo napredovala. Veca stopa zaposlenosti, obnova i izgradnja bolnica,skola,vrtica i drugih javnih ustanova. Izgradnja puteva, veliki broj inostranih investicija otvaranje novih fabrika.

Nemanja

pre 1 godinu

Treba da iskoristimo svaku priliku za potencijalnu investiciju, ma odakle dolazila.

Biserka

pre 1 godinu

Srbija ostvaruje interese gradjana, i samim tim napredak je zagarantovan.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05