• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.04.2023

15:58

UKRAJINA, JERMENIJA I GRČKA IZDALE SRBIJU! Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Prištine za članstvo u SE!

Informer

Politika

UKRAJINA, JERMENIJA I GRČKA IZDALE SRBIJU! Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Prištine za članstvo u SE!

Podeli vest

Komitet ministara Saveta Evrope, koji ima 46 država članica, na današnjoj vanrednoj sednici doneo je odluku da se zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

 

Kako Informer saznaje, za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH. Jermenija nije glasala. 

Naša delegacije je odmah nakog glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji".

Današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na insistiranje Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija Prištine, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu. 

Prosleđivanje zahteva Prištine za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve. 

Šef mađarske delegacije u PSSE Nemet Žolt usprotivio se jutros na Birou PSSE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem takozvanog Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja. 

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosovo svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 1 godinu

Za Ukrajince mi je još i jasno...iako su ono bili '99 protiv bombardovanja...a mi im sada okrenuli leđa...ali braća Grci??? Uvalili nam mačora...

pax_orion

pre 1 godinu

Pa i vi ste izdali Ukrajinu pa što se sad bunite?

Uros Kovacevic

pre 1 godinu

A ni reci o sporazumu koji je prihvatio predsednik drzave... Sve je on to u nase ime prihvatio, zasto bi iko bio veci Srbin od nas samih

Zagor

pre 1 godinu

Pazi to....Ukrajina IZDALA srbiju????? a srbija podržava rusku agresiju na Ukrajinu!!! Koji ste vi debili????? BiH podržavam....u BiH živi oko 30ak posto BiH svetosavaca i treba ispoštovati njihovu volju,ali ovi ostali.....ma daj ;)

Sini

pre 1 godinu

Niko nas nije izdao... Nas je vlast i nasa politika izdala i sve potpisala na tacni... Sad nam krive grcka i ukrajina. Dozovimo se pameti. Za sve je bg i rezim kriv.

Radw

pre 1 godinu

Svi su nas izdali sem Rusije i to se znalo.Vučić ne sme Šiptarima ni da zabrani RKS tablice kroz Srbiju a ne nešto drugo.Naš narod trpi poniženje na prelazima Bukvalno vraćaju porodice sa KM tablicama.Smeju nam se Arnauti u lice.Dosta više sa analizama i saopštenjima.Pokažite bar malo dostojanstva i nešto preduzmite.Sem ako im niste obećali suprotno,što je vrlo moguće

543ggg

pre 1 godinu

Nisu one izdale Srbiju, vec ste vi zabegali odavno. Ne vidite dalje od nosa....

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Srbija će ipak nastaviti da Ukrajini prodaje oružje a Veleizdajnik će nastaviti da laže da to nije tačno.

exo

pre 1 godinu

sada braco srbi rezervisite i dalje apartmane u grckoj ,to su nasa braca pa se prodali siptarima

Rade

pre 1 godinu

A mi podržavamo i glasamo za Ukrajnske fašiste?I treba da nas jebu kad samu ne znamo gde udaramo

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija