• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.05.2023

15:10

SITUACIJA NA KIM JE MIRNA, ALI MOŽE DA EKSPLODIRA SVAKOG TRENUTKA! Miloš Vučević poručuje: Očekujem akciju Kfora u zaštiti Srba na Kosovu

printscreen

Politika

SITUACIJA NA KIM JE MIRNA, ALI MOŽE DA EKSPLODIRA SVAKOG TRENUTKA! Miloš Vučević poručuje: Očekujem akciju Kfora u zaštiti Srba na Kosovu

Podeli vest

Ministar odbrane Miloš Vučević poručuje da je situacija na Kosovu i Metohiji od jutros prividno mirna, jer ona može da eksplodira svakog trenutka, pošto je napetost maksimalna, posebno među Srbima koji su ugroženi poslednjim terorističkim aktima režima Aljbina Kurtija.

Vučević ističe da očekuje odlučniju akciju Kfora u zaštiti Srba na Kosovu.

- Važno je ako Srbi uspeju da na miran način iskažu svoje protivljenje onome što im se dešava, posebno u četiri opštine na severu, a da ne dođe do dalje eskalacije. Kurti radi na tome da etnički očisti Kosovo od Srba i to mu je glavna agenda. Ovo je vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu - rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Ministar odbrane naglašava da je cilj i da Srbija možda bude uvučena u sukob, gde bi bila prikazana kao agresor, te da treba biti politički mudar, obazriv i odbraniti Srbe na Kosovu.

Osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da se Vojska Srbije ne sprema da interveniše na Kosovu, već da bude u pripravnosti „za sve scenarije“, Vučević je rekao da Srbija neće dozvoliti da neko pređe crvene linije, odnosno da neće dozvoliti da se ponove "Oluja", "Bljesak" ili 17. mart 2004. godine.

- Vojska će biti na pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti Srbije i Srba na KiM. Bićemo u stanju da pravovremeno reagujemo, u nadi da nećemo morati da reagujemo, jer nikome se ne ratuje. Ali da gledamo kako ubijaju Srbe na KiM, to se neće desiti - naglašava Vučević.

Izrazio je nadu da će faktori iz međunarodne zajednice, pre svega zemlje Kvinte, biti uspešnije u pritisku i osuđivanju prema Kurtiju.

Odgovarajući na pitanje da li Kfor može da zaštiti Srbe na Kosovu, rekao je da načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović više puta dnevno kontaktira sa komandantom Kfora, da su to razgovori koji treba da zvuče na dobro, ali se vidi i da sve ne zavisi od njega, nego da postoji i politika koja određuje postupanje na terenu.

- Komandant Kfora ima svoju autonomiju, ali prati i političke kontekste. Očekujem odlučniju akciju Kfora u zaštiti Srba - rekao je ministar odbrane.

Kao poseban problem je naveo to što Kurti svaki put liniju nasilja i terora prema Srbima pomera i što hoće da satera Srbe i Srbiju u ćošak, gde više nema diplomatsko-političkog izlaza, što vodi u direktno sukobljavanje koje nije dobro ni za koga.

Kada je reč o stavu Srba sa severa Kosova, koji traže da se suspenduje dijalog sa Prištinom dok Kurti ne povuče specijalce i gradonačelnike, Vučević je rekao da razume njihov stav.

- Što se tiče države Srbije o tome će se razgovarati i šta će biti naša dalja pozicija u pregovaračkom postupku, ali da ne smemo ući u samoizolaciju ili period političkog autizma, zbog čega bi moglo da nam se prebaci da ne želimo dijalog - podvlači Vučević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mirko

pre 10 meseci

Sada je pravo vreme da KFOR kao garant sigurnosti počne da radi svoj posao i zaštiti Srbe a ne da nemo posmatra dok Kurti vrši teror nad našim narodom.

Bane

pre 10 meseci

Taj KFOR čine zemlje koje su bukvalno vojno pomogle separatiste (bombardovale nas i ubijale nasu vojsku), odcepile, i priznale deo Srbije kao novu državu, kao i pomogle u obuci i formiranju vojske "Kosova". I sad kao od njih očekujemo objektivnost i postupanje po dogovorenom. Zna se kako se bori protiv okupatora.

Hana

pre 10 meseci

Ne sme se dozvoliti samovolja Kurtija i Prištine, i terora koji sprovode nad Srbima na KiM! KFOR da reaguje kako treba. Evropo otvori oči.

Jela

pre 10 meseci

Nece Srbija dozvoliti Kurtiju da sprovodi represiju i teroriše njen narod.

Fića

pre 10 meseci

Medjunarodna zajednica nikako da otvori oči, a Kurti ne prestaje sa svojim terorom nad srpskim narodom na KiM. KFOR treba da radi svoj posao i da odbrani srpski narod od albanskih nasrtaja na njih.

Sanja

pre 10 meseci

Kfor mora da reaguje, to je i suština njegove misije na Kosovo i Metohiji.

Nikolina

pre 10 meseci

KFOR mora zaštiti Srbe na KIM! A Srbija nikada odustati neće i prepustiti srpski narod Kurtijevom teroru!

misterijanemoguca

pre 10 meseci

Situacija na KiM je veoma alarmantna potrebna jedna varnica da dođe do sukoba međutim naše ljudi ako trpe toliki teror od strane albanske policije uz pomoć vojske koja je za svaki slučaj na pripremi će se u mogući ti da situacija bude krajnje mirna.

Jeca

pre 10 meseci

Moramo biti u pripravnosti što se tiče situacije na KiM.

Suzana

pre 10 meseci

Hvala Bogu pa Srbe ima ko da zaštiti i odbrani, nikada neće biti sami!

Andrijana

pre 10 meseci

Nas narod na KIM mora da zna da ce nasa drzava uvek biti tu za njih.

Mila89

pre 10 meseci

Situacija jeste mirna ali pored teroriste Kurtija se može svasta očekivati.Moramo biti spremni na sve.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17