• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rem.rs

02.06.2023

11:39

REM LUKSEMBURGA KAZNIO TELEVIZIJU N1 ZBOG EMISIJE "JUNACI DOBA ZLOG"! Ukor zbog vređanja premijerke, evo i obrazloženja odluke koja je doneta!

ATAIMAGES

Politika

REM LUKSEMBURGA KAZNIO TELEVIZIJU N1 ZBOG EMISIJE "JUNACI DOBA ZLOG"! Ukor zbog vređanja premijerke, evo i obrazloženja odluke koja je doneta!

Podeli vest

Regulator u Luksembrgu na više od 20 strana detaljno opisao ko je sve profesionalne, moralne i etičke standarde grupo prekrišio N1:

”Sloboda izražavanja ne može da služi pružaocu usluge kao blanko dozvola da koristi teško i nepotrebno uvredljive iskaze,  dok je,  kako to potvrđuje sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava, korišćenje slobode izražavanja neposredno povezano s obavezom izbegavanja takvih iskaza”.

„Predmetna sekvenca, utoliko što je u datim uslovima takva da relativizuje obim i jedinstveni karakter neizrecivog užasa Holokausta, predstavlja udar na pravo poštovanja dostojanstva grupa koje su žrtve nacističke politike istrebljivanja, kao i njihovih potomaka“

Regulatorno telo za elektronske medije REM obratilo se Administrativnom savetu Luksemburškog nezavisnog organa za audiovizuelne medije, povodom emitovanja jedne od emisija iz serijala ”Junaci doba zlog” na televiziji  N1.

Naime, predmet pritužbe REM-a bila je emisija iz već pomenutog serijala, emitovana 19. januara 2022. godine, koja prema REM-u emituje govor mržnje ka predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, s obzirom na to da se njen lik i delo poistovećuju sa blagajnikom nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek. Prema REM-u, referenca na nacističke zločine u javnom diskursu i pravljenje sasvim neprikladne paralele, predstavljaju ne samo neprihvatljivu ocenu predmetnog lica, već i banalizovanje tih zločina i konačno, njihovo relativizovanje.

Kako pomenuta televizija nije registrovana u Republici Srbiji, REM je, kao odgovorna institucija, u potpunosti ispoštovao pravnu proceduru i uputio pritužbu na pomenutu emisiju jedinom nadležnom telu za sadržaj koji se plasira na televizijama u okviru Junajted grupe, a to je organ sa adresom u Lukemburgu.

Obaveštavamo domaću javnost da je pritužba REM-a usvojena i da je Luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije kaznio televiziju N1 zbog vređanja premijerke Ane Brnabić ukorom. 

U procesu koji se sastojao iz nekoliko saslušanja i ročišta, koji je uključivao angažovanje referenta, nezavisnog prevodioca pod zakletvom, infomracije pružaoca usluge (televizije N1) i scenarista emisije, i konačno finalnu odluku Saveta, detaljno su obrazložene sve opasnosti ovakvog poređenja. U svojoj odluci, Savet je između ostalog, naveo i sledeće činjenice koje ćemo navesti u nastavku.

Organ iz Luksemburga zatražio je mišljenje od Konsultativne skupštine, koja se mora konsultovati povodom svake pritužbe ili samoprijavljivanja koja bi mogla da se odnosi posebno na oblast  podsticanja na mržnju. U svom mišljenju od 29. septembra 2022, Skupština  konstatuje da su svi elementi predmetne emisije objedinjeni u cilju da se prikaže negativna slika predstavljenog lica.  Skupština dodaje i da ta emisija  ”ima zapravo za cilj samo da ‘ocrni’  ugled  gospođe Ane Brnabić, da nije  ”uravnotežena” i da  ”tendenciozno” prikazuje lik Ane Brnabić. Skupština smatra da stavljanje u vezu ponašanja srpske Predsednice vlade  i ratne zločine počinjene  od strane nekog blagajnika  logora za istrebljivanje Majdanek, predstavlja neprihvatljiv ”pogrešan korak”, kako ”na planu poštovanja ljudskih prava” tako i u pogledu ”novinarske deontologije”. Stoga Skupština zaključuje da su autori emisije, uspostavivši ”vezu između ponašanja gospođe Brnabić u politici, odnosno njenog budućeg ponašanja  u konfliktnoj situaciji i ratnih zločina koje su počinili čuvari logora smrti u Majdaneku” pribegli ”postupku koji lako vodi do  sejanja mržnje”. Stoga Skupština preporučuje Savetu da izrekne pismenu opomenu kao i ukor ”kako bi autori emisije poštovali ubuduće načela deontologije”.

Isto tako, Savet je bio u prilici da podseti da ”sloboda izražavanja ne može da služi pružaocu usluge kao  blanko dozvola da koristi teško i nepotrebno uvredljive iskaze,  dok je,  kako to potvrđuje sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava, korišćenje slobode izražavanja neposredno povezano s obavezom izbegavanja takvih iskaza”.

Savet nije mogao da se pridruži tezi koju je branio pružalac usluge, jer prema mišljenju Saveta, inkriminisana sekvencanpokazuje teško i ozbiljno nepoštovanje obaveza pružaoca audiovizuelnih medija koje proističu iz primenljivih propisa. Savet smatra da iz ovakvog poređenja proizlaze ne samo štetni učinci na kolektivno istorijsko sećanje protiv kojih se mora boriti, već i  udar na dostojanstvo  grupa žrtava tih događaja, među kojima i jevrejski narod kao žrtva masovnog istrebljivanja od strane  nacističke Nemačke, kao i njihovih potomaka. 

Prema tome, mišljenje Saveta je da predmetna sekvenca, utoliko što je u datim uslovima takva da relativizuje obim i jedinstveni karakter neizrecivog užasa Holokausta, predstavlja udar na pravo poštovanja dostojanstva grupa koje su žrtve nacističke politike istrebljivanja, kao i njihovih potomaka,  koji se ne može pravdati pravom na slobodu izražavanja koja podrazumeva, kao što je prethodno istaknuto, prava i dužnosti inherentne odgovornom novinarstvu.

S obzirom na prethodno, Nezavisni luksemburški organ za audiovizuelne medije odlučuio je da  se društvo  ”Adria News s.à r.l ”osudi na ukor. Oni su svoju odluku sačinili  i raspravili  na sednicama Saveta od 16. januara, 10. februara, 13. marta, 24. aprila i 15. maja 2023. godine. 

REM izražava nadu da će televizija N1 poštovati odluke i preporuke organa iz Luksemburga, koji su nadležni za emitovanje njihovog sadržaja, i da će se u budućnosti uzdržati od relativizacije gnusnih zločina i izvrgavanja ruglu miliona žrtava pogubnih ideologija iz prošlog veka. Verujemo da će temeljni postupak sproveden u Luksemurgu pomoći autorima emisije da shvate težinu svog prekršaja i razloge zbog kojih su ukoreni, te da više neće posezati za ovakvim alatima u cilju diskreditacije nečijeg političkog delovanja. REM nastavlja sa pažnjom da prati sav sadržaj koji se emituje na elektronskim medijima u Republici Srbiji, i uvek će reagovati u skladu sa svojim nadležnostima. Ukoliko se neka televizija, poput televizije N1, ne nalazi u  nadležnosti domaćeg regulatora, REM će iskoristiti sva pravna sredstva i u skladu sa međunarodnim pravilima i zakonima, kao u ovom slučaju, tražiti sankcije za sav sadržaj za koji smatra da nije u skladu sa, ne samo domaćim, već i međunarodnim zakonima, pravilima i standardima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivana

pre 1 godinu

N1 je dno dna, televizija koju treba ukinuti, koja relativizuje nacističke zločine, ponižava i omalovažava ljude na rasističkim osnovama. Trovačnica i pljuvačnica.

Jana

pre 1 godinu

Kaznu su i zaslužili, preterali su sa bezobrazlukom.

Nesa

pre 1 godinu

Olosi treba vas zatvoriti skroz da ne postojite ,sramoto doba naseg .Sramoto Srbije treba vas sve proterati.

Cedomir

pre 1 godinu

I bio je red da budu kažnjeni zbog govora mržnje koji promovišu.

Zoi

pre 1 godinu

E pa dosta su i vrsljali i lagali i sirili mrznju

Cedomir

pre 1 godinu

Posle toliko govora mržnje, poziva na lustraciju, na ubistvo ne samo da bi ih trebalo kazniti već ih treba zabraniti.

helena

pre 1 godinu

kada bi se n1 i novas kaznili za isto u srbiji, odmah bi se alarmirale zapadne institucije jer bi to onda bilo, jelte, cenzura medija itd.

Sanja

pre 1 godinu

Ne mogu više tajkunski mediji da blate Brnabić, mora da plate kaznu da se nauče šta je objektivno novinarstvo.

nikola

pre 1 godinu

konačno da neko kazni i ovaj n1 zbog neprofesionalnog izveštavanja i novinarstva.

Mile

pre 1 godinu

Ima li N1 neko glupo objašnjenje za ovu odluku.

Radisa

pre 1 godinu

Bravo za Rem Luksemburga koji je postavio na svoje emsto sramnu Tajkunsku Tv koja je samo sirila lazi

Vanja

pre 1 godinu

Bravo za sve njih , N1 je dobio ono sto zasluzuje

Neven

pre 1 godinu

N1 je dobio ono sto treba i svaka im cast na tome kako ih nije sramota da ovako lazu i da napadju svakom zasluzi

Damljan

pre 1 godinu

Rem je dobro reagovao i svaka im cast na tome

Kikica

pre 1 godinu

Naravno da ce popiti kaznu kada se rugaju premijerki jedne ugledne evropske zemlje. Sramota za N1

Informator Vučićevog kartela z

pre 1 godinu

Ukorili su ih i rekli da će im izvući uši idući put ???

Vlajko

pre 1 godinu

Treba najostrije kazniti i ukinuti tu TV N1 , TV zla.

Djole

pre 1 godinu

Taj serijal je pun uvreda i neko bi ozbiljno trebalo da se pozabavi time.

Pavle

pre 1 godinu

Dobro je sto nadlezne institucije Luksemburga vide da emisije N1 imaju svrhu samo da vredjaju na najgori moguci nacin predstavnike nase vlasti.

Tužilac

pre 1 godinu

"pomenuta televizija nije registrovana u Republici Srbiji" Ne razumem ovu vlast, zašto za ime Boga uopšte dozvoljavate emitovanje televiziji i drugim medijima koji nisu registrovani u Srbiji i ne poležu našem zakonodavstvu? Tu činjenicu oni bezdušno zloupotrebljavaju i rade šta im je volja bez bilo kakvih posledica. Čik neka Šolak pokuša da emituje program koji je 24/7 protiv vlasti Luksemburga, da li bi dobili dozvolu da rade? Neka Šolak pokuša da emituje svoje smeće protiv vlasti Francuske ili Nemačke, mislite da bi dobio dozvolu za nekakvo "prekogranično" emitovanje? Samo kod "autokratske" vlasti u Srbiji sve je moguće i sve je dozvoljeno. Još i lobiraju u EU da im se da nacionalna frekvencija? Dosta više, ili registracija u Srbiji i rad po zakonima ove zemlje ili ukidanje ...

Rade

pre 1 godinu

Sasvim normalna odluka nezavisnog organa iz Luksemburga, niko nema prava da vređa i ponižava bilo koga a posebno ne premijerku zemlje.

Hana

pre 1 godinu

A sta drugo mozemo cuti na N1 sem vređanje vlasti, drzave, predsednika, premijerke itd.?

Isidora

pre 1 godinu

N1 svakodnevno širi dezinformacije i nanosi uvrede vladajućoj partiji. Neretko su neslane šale upućene i Vučiću.

Ljilja

pre 1 godinu

N1 je i stvorena samo da bi blatila Vučića i sve oko njega!!!! Oni samo i emituju programe vezane za blaćenje predsednik i sadašnje vlade, jer tada imaju najveći rejting!!!! Žalosno!

MarinaZmaj

pre 1 godinu

Tako im i treba. Ali ne treba njima ukor, nego gašenje.

dobrilovkusa

pre 1 godinu

Kakav ukor? To neće da ih prevaspita. Samo medijski mrak, da se ugase i ćao.

Jelena

pre 1 godinu

Opa,počelo je. Bravo za Luksemburg. Šolak dobio po ušima.

Marina

pre 1 godinu

Poznati su po vređanju države i celog naroda Srbije. Ukor je malo.

Radmila

pre 1 godinu

Ma otkud oni kažnjeni. Oni su nezavisni, demokratski, bez govora mržnje, nepristrasni. Mrze ih ovi iz Luxemburga.

Jelena

pre 1 godinu

Ovo je tek početak. Kuca mečka i pred Šolakovim vratima samo polako.

Jovan

pre 1 godinu

Vređanje premijerke je nedopustivo. Svaka čast za REM!

Natasa

pre 1 godinu

Treba napraviti razliku izmedju slobode izrazavanja i direktnog vredjanja i omalovazavanja.

Makica

pre 1 godinu

Sloboda izražavanja tajkunskih medija je prešla sve granice. Bezobrazluk i nevaspitanje koje ispoljavaju je nedopustivo.

Ivana

pre 1 godinu

Pravljenje paralele izmedju premijerke nase zemlje i naciste ne sme da se desava, narocito ne u javnom medijskom prostoru.

Ivana

pre 1 godinu

Uporedjivanje premijerke sa zlocincima i treba da bude predmet sankcionisanja.

Nina

pre 1 godinu

REM Luksemburga kao ozbiljno regulatorno telo je sa punim pravom sankionisalo nedozvoljeno ponasanje N1 televizije.

Ana

pre 1 godinu

Nadamo se da ce, nakon sankcionisanja, N1 televizija nastaviti dostojanstveno da obavlja svoju delatnost.

Maja

pre 1 godinu

Dobro da su primetili koliko tajkunske televizije vređaju i lažu.

zora

pre 1 godinu

Drzava bi morala detaljno da prepise sve u navedenom tekstu, da izglasa zakon i na istoj osnovi kaznjava sve"demokratske" izjave nasih politicara i novinara. Tako ce ocistiti Srbiju og "hrabrih" izjavljivaca udarajuci ih po djepu.Niko nebi mogao da protestuje jer se ovde postuje demokratija i kaznjavaju ovnovi koji misle da im je sve dozvoljeno.

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30