• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug, Informer

30.06.2023

10:00

Španija potvrdila da ne priznaje lažnu državu: Ne menjamo svoj stav o KiM, Priština mora da formira ZSO

informer.rs

Politika

Španija potvrdila da ne priznaje lažnu državu: Ne menjamo svoj stav o KiM, Priština mora da formira ZSO

Podeli vest

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina izjavio je danas da će stav Španije po pitanju tzv. Kosova ostati nepromenjen, kao i da činjenica da ta zemlja podržava pokušaje evropskih predstavnika Đuzepa Borelja i Miroslava Lajčaka da reše situaciju, ne znači da će se stav promeniti.

– Poglavlje 35 u pregovaračkom procesu govori o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju i u Španiji u glavnim strankama postoji konsenzus da čak i ako dođe do promene vlade, neće biti promene stava, konsenzus o tom pitanju se neće promeniti, bar kada se radi o glavnim političkim strankama – rekao je ambasador Bartolome.

On je za trenutnu situaciju na Kosovu rekao da je zabrinjavajuća, ali da se nada da će pregovori dovesti do rešenja.

– Veoma brinemo zbog svega što se tamo dešava jer vidimo samo krizu za krizom. Mi podržavamo plan, tzv. francusko-nemački plan, odnosno evropski plan za pronalaženje rešenja. Situacija je ozbiljna ali se nadamo da će pregovori dovesti do rešenja. Naš stav je da ne priznajemo Kosovo ali podržavamo pokušaje Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom. Smatram da puno toga treba da se uradi jer izgleda da sporazumi nisu stavljeni na snagu. Kosovska strana nije prihvatila formiranje ZSO što mora i što je početak rešenja – rekao je on.

Govoreći o odnosima Španije i Srbije on ističe da su odnosi dobri, posebno politički, da ne postoje otvorena pitanja, kao i da postoji prostor za njihovo unapređenje.

– Činjenica da ne priznajemo Kosovo u tome pomaže. Predsednik Vučić je bio u zvaničnoj poseti Španiji u februaru prošle godine, a zatim je naš premijer Pedro Sančez u julu bio u Beogradu i to je prvi put da je jedan španski premijer posetio Srbiju, čak i Jugoslaviju, jer se nikada pre to nije dogodilo, od kada smo uspostavili diplomatske odnose – rekao je ambasador Bartolome.

On je istakao i da o dobrim odnosima govori i činjenica što je Srbija povećala broj letova ka Španiji.

– Sada možete da letite u Madrid, Barselonu, Valensiju i Malagu, čak i na Palma de Majorku tokom leta. Politički odnosi povećavaju dobre međuljudske i ekonomske odnose koji još nisu duboki kao što bi trebalo da budu. Naša trgovinska razmena je dosta napredovala. Ipak, ne dolazi toliko španskih kompanija, a nema još puno direktnih investicija, i mi pokušavamo da ubrzamo to. Na primer u oktobru prošle godine smo organizovali veliki događaj kada su mnoge španske kompanije došle ovde. Nadam se da će ekonomski odnosi u narednoj godini biti na većem nivou od političkih odnosa – zaključio je on.

Naglasio je da će Španija tokom predsedavanja Savetom EU, koje preuzima 1. jula od Švedske imati četiri prioriteta, među kojima je i pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan.

On je rekao da je Vlada Španije napravila program predsedavanja, prema kojem su prioriteti reindustrijalizacija EU i strateška nezavisnost, promovisanje zelene agende i pitanja zaštite životne sredine, socijalna ekonomija u smislu veće socijalne i ekonomske pravde i četvrti jačanje jedinstva EU, rešavanje finansijskih pitanja i politika proširenja ka Zapadnom Balkanu i približavanje tog regiona EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija