• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: "Novosti"/Informer.rs

10.07.2023

10:14

Vučić sa Milatovićem: Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori (VIDEO)

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Politika

Vučić sa Milatovićem: Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Oba predsednika su se saglasila da Srbiju i Crnu Goru veže jako prijateljstvo i zajednička prošlost.

 

PITANJA NOVINARA

Milatović o KiM

- Važno je da stavljamo fokus oko tema koje nas približavaju, a ne udaljavaju. Sigurno da je 95 odsto tema one koje nas dodatno zbližavaju. Postoje one gde nemamo iste stavove, pitanje Kosova je jedno od njih. Znate da je CG priznala Kosovo 2008, mislim da moramo biti ljudi i dovoljno politički pismeni da bismo razumeli poziciju Srbije. Meni je važno da se tenzije na severu Kosova se stave pod kontrolu i da zaista situacija dođe do deeskalacije. Sasvim sigurno je i prioritet u CG. Podržavamo iskreno i prijateljski dijalog Beograda i Prištine. Ja u ovom smislu zaista ne znam šta drugo da kažem - istakao je Milatović. 

Vučić o Maroviću

- Milatović je i sinoć i jutros to pomenuo. Rekao sam da ćemo uzeti u razmatranje sve o čemu govori Milatović i da ćemo pružiti odgovore. Kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo. Zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da bi se ovaj drugi okrivio za nešto, nepoštovanje nekoga? Jeste li ste se zapitali da li Srbiju boli priznanje lažne države od strane Crne Gore? Donosimo odluku u narednih 10-12 dana ko će biti ambasador u Crnoj Gori. Videli ste da nisam govorio ni o srpskom pitanju, i o nečem drugom. Nije Marović tabu tema, ne smeju da postoje tabu teme - dodao je Vučić.

O izručenju Marovića

- Što se tiče gospodina Marovića, izneo sam to u razgovoru, moje mišljenje je da svako ko je krivično kažnjen u CG treba da služi tu kaznu, dobio sam uverenje da će se Srbija odgovorno odneti prema tome - rekao je Milatović.

O Prvoj banci

- Što se tiče kupovine Prve banke koja je u vlasništvu Đukanovića ako se ne varam od strane Poštanske štedionice, u pitanju je notorna laž. Što se tiče uspostavljanja punog platnog prometa, to je važno pitanje. Ne bih da ustanovljavam krivca, ali sa naše strane je potpuno čisto – istakao je Vučić.

OBRAĆANJE MILATOVIĆA

- Poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak u kontekstu naše regionalne politike. Prisustvo predsednika na inauguraciji, moja poseta Beogradu, predstavaljaju važne korake u našim odmosima. Srbija je u ekonomskom smislu, možda i najvažniji partner Crne Gore - rekao je Milatović i dodao je da je Crna Gora najviše izvozila u Srbiju.

- Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. Srbija je bila najveći investitor u CG, sve ovo govori o važnosti ekonomskih odnosa. Paradoks je da sa Srbijom nemamo diplomatske odnose. Srbija je u ekonomskom smislu najvažniji partner sa Crnom Gorom. Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Crnu Goru i Srbiju dele zajednička prošlost. Čvrsto verujem da integracija u EU nema inicijativu. Crna Gora je prijatelj Srbiji, upućujem javni poziv predsedniku da poseti Podgoricu - rekao je Milatović.

OBRAĆANJE VUČIĆA

- Veliko mi je zadovoljstvo da ugostim Milatovića. Jačanje bilateralnih veza i tešnja saradnja od uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu, imajući u vidu veličinu zemalja. Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner, zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana. Trudimo se da naše odnose unapredimo. Razgovarali smo o brojnim pitanjima - rekao je Vučić i dodao da je Milatoviću obećao da će Crna Gora dobiti važnu poziciju na Ekspu 2027. godine.

Predsednik Vučić je govorio i o izgradnji puteva i boljoj povezansoti dve zemlje, kao i o saradnji u oblasti energetike.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Dobro došao, dragi prijatelju @jakov_milatovic. Uveren sam da će ova poseta doprineti jačanju saradnje između naših zemalja  - piše na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

 

 

Svečani doček uz intoniranje himni i gardu

Milatović je svečno dočekan ispred Palate "Srbija", uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Tet-a-tet sastanak dvojice predsednika

Nakon svečanog dočeka ispred Palate ''Srbija'', dvojica predsednika imaju tet-a-tet sastanak, a predviđen je i plenarni razgovor delegacija dve zemlje, predvođen Vučićem i Milatovićem, nakon čega se očekuje obraćanje medijima dvojice predsednika.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

 

Večera za crnogorskog predsednika

Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji stigao u nedelju, a Vučić ga je ugostio je na večeri.

Prethodno je Milatović na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, poručio da, nakon poseta Evropskim institucijama i sedištu NATO u Briselu, dolazi u Beograd "u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje".

On je ranije rekao da je cilj posete jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje i da će u fokusu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Istakao je da će najvažniji segment posete biti ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora ambasadora u Beogradu.

Milatović će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Najavljeno je i da će crnogorski predsednik položiti cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“, a u čast Milatovićeve posete Ambasada Crne Gore prirediće i svečani prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

- Dobro došao, dragi prijatelju @jakov_milatovic. Uveren sam da će ova poseta doprineti jačanju saradnje između naših zemalja  - piše na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija