• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Jevtić

07.08.2023

06:50

Prošlo je 28 godina od strašnog ustaškog zločina na Petrovačkoj cesti! Ubijena srpska deca i dalje čekaju pravdu!

Shutterstock/profimedia/printscreen

Politika

Prošlo je 28 godina od strašnog ustaškog zločina na Petrovačkoj cesti! Ubijena srpska deca i dalje čekaju pravdu!

Podeli vest

Prošlo je 28 godina od strašnog zločina na Petrovačkoj cesti, 7. avgusta 1995. godine, kada su ustaški piloti u "migovima 21" granatirali kolonu srpskih izbeglica i pritom ubili desetoro ljudi, među kojima četvoro dece, dok je više od 50 osoba ranjeno! Za taj surovi zločin ni dan-danas niko nije kažnjen!

U zločinačkom napadu na Petrovačku cestu, kada su hrvatski piloti bombardovali izbegličku kolonu, poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stijelja (72) i njegov sin Mirko (34), a više od 50 osoba je ranjeno, najviše dece, dok su mnogi stariji ranjenici ostali doživotni invalidi.

Optužnica za pilote

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota - Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina - zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije. Međutim, ni do danas suđenje se nije pomaklo s mrtve tačke, a ubijena srpska deca i dalje čekaju svoju pravdu, dok se u Hrvatskoj taj zločin slavi kao nacionalni praznik!

Milanović i Plenković brane zločince: Nikad
nećemo prihvatiti optužnice iz Beograda

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u subotu u Kninu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na vojno-policijsku akciju "Oluja" niti prihvatiti optužnice iz Beograda.
Plenković je, odgovarajući na pitanje iz Prijedora o "Oluji" kao najvećem etničkom čišćenju u Evropi, ocenio da je reč o porukama koje, kako kaže, često u ovo doba godine imaju za cilj da umanje značaj "Oluje", ili "još gore, nose kvalifikaciju o kriminalizaciji 'Oluje'".

- Danas jasno poručujemo svima, a naročito onima koji su to govorili - "Oluja" je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode, "Oluja" je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na "Oluju", na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce - rekao je Plenković.

Isto tako, dodao je, Zagreb neće nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužilaštva u Beogradu

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je istina "voda duboka. Ne vidi je svako na isti način. Ne vide je juče u Prijedoru, nažalost".

Miodrag Linta iz Saveza Srba iz regiona kaže da se u Hrvatskoj i dalje zločin na Petrovačkoj cesti slavi uz najveće državne počasti i da je veoma važno da se optuženi hrvatski piloti osude, jer je optužnica dobro obrazložena i činjenično utemeljena.

- Petrovačka cesta je jedan od najmonstruoznijih zločina koji se desio u zločinačkoj akciji "Oluja". Hrvatsko pravosuđe apsolutno nema nameru da procesuira masovne, brutalne, svirepe zločine protiv srpskih civila. Ono je etnički motivisano i pre svega je u funkciji hrvatske državne politike. Dobra je stvar, s druge strane, što je naše pravosuđe podiglo optužnicu. Međutim, problem je što Vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu i dalje ne donosi odluku da počne suđenje protiv četvorice hrvatskih pilota u odsustvu. Bitno je da se to desi u što kraćem roku i da konačno počne taj sudski proces. Optužnica je veoma dobro obrazložena i činjenično utemeljena - naglašava Linta.

Poginula trudnica

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", za Informer ističe da je lično razgovarao s advokatom Dušanom Bratićem, po čijoj je krivičnoj prijavi podignuta optužnica protiv hrvatskih pilota.

Foto: Zoran Sinko

 

- Dana 7. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti kod Bravskoga, mesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u avio-granatiranju hrvatskih aviona u izbegličkoj koloni poginulo je deset osoba (među njima četvoro dece i dvadesetogodišnja trudna devojka), dok ih je nekoliko desetina izranjavano. Ova izbeglička kolona krenula je iz severne Dalmacije i Like i preko "mosta spasa" na reci Uni u Martinbrodu prešla u Republiku Srpsku. Lično sam razgovarao sa beogradskim advokatom Dušanom Bratićem, koji je sa svoja dva sina takođe došao na Petrovačku cestu da se pokloni senima stradale dece. Po njegovoj krivičnoj prijavi, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu otvorilo je istragu protiv hrvatskih pilota, što je rezultiralo i podnošenjem optužnice zbog tog zločina. On i zastupa većinu oštećenih u tom procesu - zaključuje Štrbac.

TOMISLAV BOKAN
pokret Dinara - Drina - Dunav

U Prijedoru se desila energija sećanja na stradanje srpskog čoveka, svi političari, i opozicija i pozicija, svi su došli tamo. Poruka koja je tamo poslata je da mi poštujemo sve žrtve




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija