• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

08.08.2023

10:59

Udaraju na svetinje! Obijena crkva u Suvom Dolu na dan slave - Nove provokacije i teror na KiM!

Printscreen kosovo-online.com

Politika

Udaraju na svetinje! Obijena crkva u Suvom Dolu na dan slave - Nove provokacije i teror na KiM!

Podeli vest

Nepoznata lica obila su tokom noći crkvu posvećenu Svetoj Petki u Suvom Dolu, potvrdio je protojerej Dalibor Lazić koji je prvi zatekao obijena vrata i pozvao policiju.

Danas se u Suvom Dolu obeležava seoska slava, Sveta Petka Trnova u narodu poznata kao Sveta Paraskeva, i na sam dan slave meštane su prilikom dolaska na jutarnju liturgiju sačekala obijena vrata crkve koja je posvećena upravo ovoj svetiteljki.

Ovo je drugi incident u samo tri dana koji se desio u ovom mešovitom naselju nadomak Severne Mitrovice.

Lazić kaže da je odmah nakon što je video obijena vrata pozvao policiju, ali i da ovo nije prvi put da je ova crkva na meti vandala.

Po ko zna koji put se ovo dešava i upravo zbog ovakvog vandalizma smo i promenili vrata na crkvi koja su bila oštećena. Obavestio sam policiju koja je došla nakon 45 minuta. U samom hramu nije bilo nekog prevrtanja i skrnavljenja. Otvorene su carske dveri, kutija gde se nalazi novac i gde se nalaze sveće - rekao je Lazić.

On posebno napominje da je veliki broj vernika i danas na veliki praznik došao na liturgiju uprkos svim događajima koji se dešavaju ovih dana.

- Hvala Bogu, znali smo da ćemo danas održati liturgiju makar i ispred crkve, ukoliko bude duže obavljen uviđaj. Uzdamo se u Boga i u Božju pomoć da će nas sačuvati. Mi smo imali i 5. avgusta nemili događaj kada su na ambulanti u Suvom Dolu ispisani grafiti OVK - podseća Lazić.

Upkos radosnom danu koji je danas okupio vernike u ovom mestu Lazić kaže da se oseća zabrinutost i nemir.

- Danas je radostan dan za ovo selo, ali kod naroda i dece ne možeš da vidiš radost. Mi smo imali i pre nekoliko dana kada su crkvu pominjali u negativnom kontekstu i posle petnaestak dana se ostvarilo da obiju sam hram - kazao je Lazić.

Uprkos tome što je događaj uznemirio meštane, više od tridesetak ljudi prisustvovalo liturgiji i proslavi seoske slave.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija