• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2023

13:54

Vučić iz Brisela -  Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO

printskrin/tv pink

Politika

Vučić iz Brisela - Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO

Podeli vest

Posle završenog trilaterlanog sastanka predsednik Vučić se obraća javnosti u Briselu

Pitanja novinara

Predsednik je rekao da je kompromisni predlog podrazumevao prvo formiranje ZSO, a zatim ispunjavanje obaveza od strane Srbije, ali obzirom da Kurti nije želeo da prihvati to, sastanak je završen.

- Razgovarali smo i o situaciji na severu KiM. Ukazao sam kako u procesu uspostavljanju normalnih odnosa ometa svakodnevno maltretiranje Srba i pokrenuli smo pitanje eksproprijacije i pitanje iseljavanje Srba iz institucija u kojima rade. Ne verujem da će biti pokrenut ikakav napredak, osim što će na beli papir koji je dobio od EU Kurti morati da odgovori o eksproprijaciji. Rekao sam da ću dati sve od sebe ako oni daju ostavke da ću pričati sa njima, ali ne mogu da odlučujem umesto njih - kaže predsednik.

Predsednik je podsetio da postoji nekoliko sporazuma Beograda i Prištine od kojih je osnovni Briselski.

 - Moramo da počnemo sa implementacijom tih sporazuma. Ali je prvo neophodno formirati ZSO, ali oni ne žele da ni da pričaju o tome, to je kao kvadratura kruga. Uvek isti problem i ništa. A nećete čuti to samo od mene, već i od predstavnika EU. Uvek je intenzivno, ali to je naš posao - kaže Vučić.

O izborima na severu KiM

O izborima na severu KiM, Vučić je izjavio da je najbolje rešenje da se ide na ostavke.

- Namerno je to napravljeno da bi se izbegao suštinski proces izbora. Jer treba 118 dana za raspisivanje izbora. Pritom Kurti kaže da mu ne pada na pamet i da će pre da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. To je pristup koji ne razumem, ali sam spreman da razgovaram sa Srbima, ali to nije bilo na dnevnom redu. Diskutivali smo o ovome - kaže predsednik.

- Evropski predlog je da prvo ide ZSO. Suština je da oni ne žele to. Kada pitate Kurtija da li hoće da formira ZSO, nikada nemate pozitivan odgovor. Ili kaže hoću ako ne važi 21 od 22 tački, ili ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala Federika Mogerini ili ako je to u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali Šole i Eskobar, zamislite nama izvor prava postoje nešto što nije intervju već su pisali u nekim novinama. Ali mi imamo potpisana dokumenta 2013. i 2015. i to mora da bude ZSO. Ovde nije šta vi volite ili, već šta ste prihvatili. Ovo nas samo vodi u veće probleme - kaže on.

Predsednik kaže da će EU izaći sa još jasnijim stavom, jer je mir ispred svega.

O povlačenju specijalnih jedinica

O povlačenju specijalnih jedinica tzv. Kosova predsednik kaže da je izneo i taj problem, kao i sve što se dešavalo od 25. juna.

- Srbija je pokazala želju da pristupa konstruktivnim rešenjima. Zabrinut sam za poziciju srpskih naroda na KiM posle onog što sam danas čuo. Očekujem reakciju Evrope nakon ovoga - kaže predsednik.

Vučić kaže da su u Leposaviću i Mitrovicu po Kurtijevom nalogu pridruži Albanskoj asocijaciji opština.

- Naravno da je to cirkuska predstava. Te opštine će kao i druge dve kao i ostalih 6 biti deo ZSO. Čudi me da vi albanski novinari koji dobro znate kako ste mislili pre 25,30 godina kada ste smatrali da su vam prava ugrožena. I sada se radujete tome. Možete vi na papir da stavite šta hoćete i na tarabi svašta piše. Nema ništa od toga. Leposavić i Zubin potok su srpski.

Podsetio je da su srpska deca ranjena na Badnji dan i da su uvek Srbi ti koji su ugroženi.

- Ja nisam Kurti koji govori da treba da se upotrebi bič protiv Srbije. Nikada to neću reći. Ne napadam onog ko ne može da se brani. Što bih to radio, to pitajte EU - kaže Vučić.

O opoziciji

- Parizer je postao glavni politički protivnik. I pričaju o bizarnim scenama, a oni su pozvali na to. Sve je to bezveze. Sledeće nedelje ide još 10 jeftinijih namirnica. Hteo sam da vam pokažem modus operandi. Ali to su radili i u slučaju Jovanjice. Kad se dokaže da su lagali onda idu dalje sa drugom laži.

O Pantiću

O Milojku Pantiću predsednik kaže da zna da bi on odavno voleo da ga nema i da mu to nije neka novina.

O Rotu

- O Mihaelu Rotu iz razloga pristojnosti neću ništa da govorim ali biće vreme kada ću reći, prosto sve to što je radio bilo je uprereno protiv mira dijaloga i Srbije, ali dobro njemu na čas. Nisam pažljivo pročitao.

O izjavama za nagrade sportistima

- Šta kaže svaki nesrećnik u ovoj zemljide sportistima otkud znam. Ima ih koliko hoćete. Za razliku od drugih, mi isplaćujemo nagradu odmah, ne čeka se dve godine. Zato smo u Pekingu i Londonu imali 3,4, medalje, a u Rio i Tokio 8 i 9.

Obraćanje predsednika Vučića

Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari. Logično, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO. Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli kakav kao i EU kako stvari moraju da se odvijaju. I mi smo takav predlog uprkos tome što nije lak za nas prihvatili, a Kurti j eodbio i tako je završeno sve. Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu od evropskih zvaničnika. Izneli smo da od našeg poslednjeg susreta, od 3. juna imamo 22 eskalatorna poteza i danas smo ih imali kada su u Zvečanu provocirali i zastrašivali ljude, a kada sam to izneo onda su se povukli. Razgovori neuspešno završeni u smislu puta ka normalizaciji, Kurti nije želeo da prihvati komptomsni predlog EU i sastanak je završen - rekao je predsednik. 

Foto: printskrin/tv pink

 

Vučić ističe da su incidenti na KiM svakodnevni u prethodna dva meseca i da su incidenti porasli za skoro 50% više nego kada je iko bio na vlasti na KiM. 

- Srbija je bila ozbiljna i konstruktivna. Videćemo kako će biti ubuduće - rekao je on.

- Razgovarali smo i o situaciji na severu KiM i o svakom uspostavljanju racionalnuh odnosa. Pokrenuli smo pitanje ekspoprijacije i o mnogim drugim pitanjima. I ovo je bio rezultat. Rekao sam da ću da dam sve od sebe ako podnesu ostavke. Sad sve te teme ne postoje. Srbija prihvatila kompromisni predlog EU iako nije lak za nas, Kurti nije želeo da prihvati, jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština, Srbija ne beži od svojih obaveza. Ima mnogo više incidenata na Kosovu i Metohiji nego ranije, na to smo ukazali, Srbija je bila konstruktiva, videćemo kako će teći ubuduće - istakao je predsednik Vučić. 

- Suština je u tome da oni ne žele da formiraju ZSO. Kurti kaže hoću ako ne važi 21 od 22 tačke. Imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. godine. Evropski predlog je da prvo ide ZSO. Suština je da oni ne žele to. Kada pitate Kurtija da li hoće da formira ZSO, nikada nemate pozitivan odgovor. Ili kaže hoću ako ne važi 21 od 22 tački, ili ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala Federika Mogerini ili ako je to u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali Šole i Eskobar, zamislite nama izvor prava postoje nešto što nije intervju već su pisali u nekim novinama. Ali mi imamo potpisana dokumenta 2013. i 2015. i to mora da bude ZSO. Ovde nije šta vi volite ili, već šta ste prihvatili. Ovo nas samo vodi u veće probleme  naglasio je Vučić. 

- Parizer mi je postao glavni politički protivnik. Važno je da mi učinimo nešto bolje za ljude u Srbiji. Želimo da spustimo cene, da bi svi živeli bolje. Oni samo lažu, nikog nije briga i idu na druge laži. Milojko Pantić bi odavno želeo da me nema - rekao je Vučić. 

- Mi ulažemo novac i sportisti sada ne čekaju novac, već dobiju za dva dana. Ranije su sportisti čekali novac i po dve godine. 

Foto: printskrin/tv pink

 

13.34 - Završen trilateralni sastanak

U Briselu je nešto pre oko 13.40 časova završen trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga. Na sastanku su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je jutros u 9.00 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić, a potom i sa Kurtijem. Planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Kako je ranije najavljeno na sajtu EEAS, u fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine je primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja.

11.27 - Počeo trilateralni sastanak

Posle odvojenih sastanaka u Briselu je oko 11.30 časova počeo trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga. Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Prethodno su održani bilateralni sastanci Borelja i Lajčaka sa delegacijom Beograda koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i odvojeni sastanak sa delegacijom Prištine na čelu sa Kurtijem. U fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine biće primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS. Na kraju sastanaka, planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

10.21 - Zavšen sastanak sa Boreljom, počeo sa Kurtijem

- U Briselu je danas nešto posle 10.00 časova završen bilateralni sastanak šefa dipomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa delegacijom Beograda koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zatim je usledio odvojeni sastanak Borelja i Lajčaka sa delegacijom Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Posle sastanka sa delegacijom Prištine očekuje se zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). U fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine biće primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS. Na kraju sastanaka, planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

9.14 - Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Počeo sastanak sa Boreljom i Lajčakom u Briselu. Borell prvi put sišao da sačeka Vučića. Na ulazu u zgradu, dole iz garaže. To se još nikada nije dogodilo!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

- Teški razgovori u Briselu upravo počeli - napisao je predsednik Srbije na svom instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 

 

Nakon tog susreta u 10 sati planiran je susret Borelja i Lajčaka sa tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Foto: Tanjug

 

Trilateralni sastanak predstavnika EU, Srbije i tzv. Kosova predviđen je za 11 časova.

Na sastancima će biti reči o primeni Sporazuma na putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima. Vučić je najavio da će pre svega postaviti pitanje bezbednosti Srba na tzv. Kosovu.

Foto: Tanjug

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2023

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ovo je Bobi - prvi pas robot! Evo šta sve ume
Bravo!

Ovo je Bobi - prvi pas robot! Evo šta sve ume

Studenti i profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku osmislili su prvog robo psa i nazvali ga Bobi! Pomoću veštačke inteligencije u toku je njegova "dresura" a kako najavljuju kreatori, Bobi će sigurno biti od pomoći...

10.12.2023

09:07