• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.09.2023

18:26

Hitan apel Šutanovca: KFOR mora da poveća prisustvo na KiM!

Ata images

Politika

Hitan apel Šutanovca: KFOR mora da poveća prisustvo na KiM!

Podeli vest

Bivši ministar odbrane Srbije, osnivač Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac poručio je da je Srbija decenijama insistirala kod NATO da se snage Kfora ne smanjuju i istakao da bi bilo veoma značajno za bezbednost Srba i očuvanje mira da se poveća broj pripadnika mirovnih snaga na Kosovu.

- Već decenijama insistiramo kod NATO i kod Kfora da ne smanjuju svoje snage. Nažalost, na Kosovu nema dovoljan broj vojnika koji mogu da odgovore na adekvatan i pravovremen način na ovakve stvari kakve smo imali sada - rekao je Šutanovac za Kosovo onlajn povodom nedavnih događaja u Banjskoj kada su poginuli jedan albanski policajac i četvorica Srba.

Povodom poziva predsednika Aleksandra Vučića Kvinti da Kfor preuzme brigu o bezbednosnim pitanjima na severu, Šutanovac kaže da bi bilo dobro da dođe do povećanja broja pripadnika ove misije na Kosovu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ukoliko oni preuzmu veću aktivnost, Srbi bi mogli da se osećaju mnogo bezbednije nego sada. Nažalost, izlazak Srba iz policije očigledno se pokazuje kao loš potez, ali sada, ako se Kfor pojavi u većem broju, to može da bude izlaz iz problema u kojem se nalazimo, a koji je veoma delikatan i ozbiljan - smatra Šutanovac, piše Kosovo onlajn. 

To što Kfor nije adekvatno reagovao u situaciji u Banjskoj, Šutanovac objašnjava time da su bili - iznenađeni brzinom razvoja događaja na terenu. 

- Mislim da su bili iznenađeni, ne toliko događajem, koliko time što je tako brzo došlo do razmene oružane vatre s jedne i s druge strane, što se nije moglo očekivati. Moglo se videti da su pretpostavili da se nešto sprema, ali nisu očekivali da će biti smrtnih ishoda. Oni moraju da promene pristupe u planiranju, kako bi pokušali da preduprede, a ne da rešavaju probleme kada se oni dogode. Oni treba da budu korak ispred, jer imaju svu moguću tehnologiju da se telekomunikaciono pokrije Kosovo, na vreme sazna takva informacija i spreče takvi sukobi - smatra Šutanovac. 

Foto: Radul Radovanović

 

 

Kako navodi, nema dovoljno podataka o sukobima u Banjskoj, ali ocenjuje da je verovatno reč o samoorganizovanju određenih grupa, koje su "time nanele štetu Srbiji", u trenutku kada je njena pozicija na međunarodnom planu poboljšana.

Dodaje da postoji mogućnost da su te grupe organizovane i za, kako je rekao, "neki treći interes", ali da bio sve to trebalo da utvrdi istraga. 

- Istraga bi trebalo da pokaže ko stoji iza svega ovoga - rekao je Šutanovac. 

Naglašava da je za mir i bezbednost važna pojačana uloga mirovnih snaga, odnosno Kfora. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija