• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.09.2023

13:15

SPC se oglasila nakon tragedije u Banjskoj: Cilj je da Srpska crkva sa svojim narodom nestane sa KiM

Tanjug

Politika

SPC se oglasila nakon tragedije u Banjskoj: Cilj je da Srpska crkva sa svojim narodom nestane sa KiM

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva izrazila je danas saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca u sukobu na severu KiM navodeći da će se moliti za njihovu utehu i istakla da se uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

- Mnogi iz Prištine, iz sveta, ali što je daleko tragičnije i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Podsetili su na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je SPC sa sveštenstvom, monaštvom  i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima i uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi.

- Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima. Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i  Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim  susedima - navodi se u saopštenju.

Dodali su da je SPC, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog  Kosova.

Podsetili su da je u tom cilju izvršeno bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu, te da su poslednjih meseci hapšeni su ljudi bez ikakvih dokaza ili na osnovu  fabrikovanih dokaza i da je otimana  zemlja u posedu Srba.

- Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj  nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe. Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu - naveli su iz SPC...

Istakli su da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i dodali da podržavaju i podstiču nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji žive na tom prostoru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija