• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti, Informer.rs

10.10.2023

08:30

Velika petorka ponovo dolazi u Srbiju! Pritisci na Vučića jači nego na Jovanjdan

Reuters

Politika

Velika petorka ponovo dolazi u Srbiju! Pritisci na Vučića jači nego na Jovanjdan

Podeli vest

Velika petorka u kojoj se nalaze izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i emisari predsednika SAD, Francuske i Nemačke, kao i italijanske premijerke, dolaze do kraja meseca ponovo u posetu Srbiji.

Prema informacijama, na stolu će biti još snažniji pritisci da naša zemlja uvede sankcije Rusiji, kao i da se u potpunosti primeni Ohridski sporazum, koji inače predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao. Ali, kako je posle sukoba u Banjskoj klatno krivice u delu međunarodne javnosti gotovo preko noći prešlo sa Aljbina Kurtija na našu stranu, za očekivati je da pomenuti kvintet iskoristi to kako bi od Vučića iznudio „kooperativnost“. U prevodu, da se Srbija ne protivi članstvu lažne države Kosovo u međunarodnim organizacijama i UN, što nam je diskretno nedavno poručio i američki ambasador Kristofer Hil. Odnosno da se stavi tačka na kosovsku priču, ali na štetu Srbije.

Pomenuti petočlani tim bio je u Srbiji 20. januara, kada je pred našu zemlju tokom razgovora sa predsednikom Vučićem, bukvalno stavio ultimatum – prihvatanje nemačko-francuskog odnosno evropskog plana, koji je kasnije i dogovoren u Ohridu ili razne vrste kazni – od uvođenja viza do povlačenja investitora.

Ova nova turneja zakazana je posle događaja u Banjskoj gde je poginuio albanski policajac i ubijena trojica Srba, što je Zapadu poslužilo da na mah zaboravi Kurtijev teror – provokacije, prebijanja i hapšenja Srba, pucanje na našu decu… Posle oružanog sukoba na severu KiM, do kojeg je došlo iako je Beograd mesecima upozoravao da se može desiti nešto slično, usledile su izjave u kojoj je Srbija označena kao agresor. U tome je prednjačio ambasador Nemačke u Prištini Jens Rode. Sinhronizovano, stizali su zahtevi da nam se uvedu sankcije, a taj front u EU od najmanje sedam država predvodili su predstavnici Letonije, Litvanije i Estonije, ali i Hrvatske.

Kurti kod Milove Tamare

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti ponovo je optužio Srbiju da je direktno umešana u događaje u Banjskoj i istakao da Beograd za to mora biti međunarodno sankcionisan. Na pitanje novinarke „Pobjede“ Tamare Nikčević, koja je poznata po antisrpskim stavovima i veličanju nekadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, da li će Srbija moći da nastavi sa „agresivnom politikom destabilizacije Zapadnog Balkana“, Kurti je ponovio tvrdnju da je „terorističkim napadom na Banjsku bio ugrožen teritorijalni integritet, državni suverenitet i nacionalna bezbednost Kosova“. Rekao je da postoji više od 48 operacionalnih baza srpske vojske i žandarmerije blizu „graničnog prelaza sa Republikom Kosovo“ i da je režim u Beogradu blizak Rusiji, kao i da Srbi imaju sva prava.

Predsednik Vučić je posle jovanjdanskog ultimatuma otkrio javnosti detalje teških razgovora:

Šta me je zabrinulo? Došla je petorka, predstavnici tri najveće evropske zemlje, Eskobar i Lajčak. U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno defakto novi pregovarački okvir, suočićete se sa prekidom evrointegracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. Dakle, citirao sam. Zatim mi je to ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam veoma snažno reagovao.

Inače, francusko-nemački plan predviđa uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje dokumenata i simbola, mirno rešavanje sporova, da Srbija ne sprečava članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prava srpske manjine i zaštitu SPC, osnivanje Zajednice srpskih opština. Vučić je u više navrata rekao da o svemu što se odnosi na normalizaciju života može da se razgovara, ali da priznavanja tzv. Kosova i stolice za Prištinu Ujedinjenim nacijama nema, te da ništa nije potpisao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17