• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2023

14:17

Ministar Vučević otvorio „Evropsku konferenciju CISM“

Ministarstvo odbrane

Politika

Ministar Vučević otvorio „Evropsku konferenciju CISM“

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas „Evropsku konferenciju CISM“, čiji je ovogodišnji domaćin Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove CISM, u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je zadovoljstvo da se obrati učesnicima koje je okupila ova međunarodna konferencija u Beogradu, pre svega zbog velikih jubileja koje obeležava ta organizacija  - 75 godina od osnivanja, ali i naša Delegacija - 20 godina članstva.
 

- Svima čestitam veliki jubilej i verujem da ćete još mnogo toga dobrog uraditi u periodu koji je pred nama. Počastvovani smo što možemo da budemo domaćini ove konferencije, a posebno smo počastvovani što su se predstavnici oružanih snaga iz 22 evropske države okupili danas u Beogradu, u Srbiji  pod nimalo lakim međunarodnim okolnostima. I to ne govorim samo formalno, nego zaista suštinski, iskreno. Republika Srbija, kao vojno neutralna država u momentu ovih komplikovanih odnosa u svetu želi i na ovaj način da doprinese afirmaciji mira i afirmaciji viteštva – naglasio je ministar Vučević.

Želimo, rekao je ministar Vučević, da doprinesemo da se nadaleko čuje vojnički glas učesnika ove konferencije.


I da upravo vi, kao najbolji sinovi i kćeri vaših država, svojih otadžbina, domovina, sportskim veštinama, ali i vašim ukupnim obrazovanjem i integritetom, prožeti olimpijskim duhom doprinesete razvoju prijateljstva kroz sport i miru u svetu. I ko može bolje znati značaj mira od vojnika. Кo može bolje razumeti šta predstavlja rat i kakvo je to stradanje i opasnost za sve, od onih koji su ceo svoj život posvetili odbrani i očuvanju svog naroda i svoje države. I zato se i vama obraćam, jer upravo vi najbolje znate koliko je skup i važan mir među narodima i državama. Zato se i na ovaj način, kroz vašu organizaciju i trudite i promovišete one prave vrednosti, vrednosti na kojima se zasniva verujem i ono što radimo u Republici Srbiji i na tome vam iskreno čestitam – istakao je ministar Vučević.

Srbija, istakao je ministar Vučević, zemlja je sa viteškom vojničkom i velikom sportskom tradicijom, ali i zemlja koja se trudi da uvek sve sporove rešava mirno.

- I zaista, to je simbolična poruka da u vojno neutralnoj državi, u današnjim okolnostima koji vladaju u svetu, pripadnici oružanih snaga iz 22 države doprinose razvoju prijateljstva i mira kroz sportska nadmetanja, odnosno kroz organizacioni rad. Na sve vas učesnike ove konferencije gledamo kao na prijatelje, vojnike i sportiste, kakvi su nekada u antičkoj Grčkoj doprinosili svetom primirju i u konačnici, trajnom miru. Ovde u Beogradu, želimo da ugostimo sve učesnike ove konferencije upravo vođeni vašim sloganom – „prijateljstvo kroz sport”. I uvek ćete u Srbiji i Vojsci Srbije imati prijatelje i saveznike na polju borbe za mir i prijateljstvo. Neka živi sportski duh, neka živi vaše viteško nadmetanje, dobrodošli u Srbiju – poručio je ministar Vučević proglašavajući konferenciju otvorenom.

Ministru Vučeviću, tom prilikom, potpredsednik CISM za Evropu pukovnik Dirk Švede uručio je odlikovanje „Grand officer” za zasluge, podršku i doprinos zemlje domaćina.

Pukovnik Dirk Švede, obraćajući se okupljenima, čestitao je Delegaciji Republike Srbije na organizaciji ove međunarodne konferencije i osvrnuo se na istorijat CISM, posebno naglašavajući moto ove organizacije „prijateljstvo kroz sport”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija