• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2023

19:23

Žestoke reči bivšeg Trampovog savetnika! Grenel: Kurti uživa da "zapali vatru", Zapad bi trebao jače da ga pritisne!

Zoran Sinko

Politika

Žestoke reči bivšeg Trampovog savetnika! Grenel: Kurti uživa da "zapali vatru", Zapad bi trebao jače da ga pritisne!

Podeli vest

Bivši izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel smatra da samozvani premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti uživa u izazivanju kriza i nestabilnosti u odnosima sa Begradom.

Grenel je ovu ocenu izneo učestvujući na otvaranju debate u organizaciji Centra za društvenu stabilnost u Novom Sadu.

- Tači je bio daleko konstruktivniji pregovarač od Kurtija. Kurti uživa da "zapali situaciju", zbog čega bi zapadni zvaničnici trebalo daleko jače da ga pritisnu - naveo je Grenel.

Ekonomiju u fokus

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, nekadašnji Trampov savetnik podvukao je da ekonomija ključ u kome treba tražiti rešenje za budućnost celog regiona.

Foto: Zoran Sinko

 

- Za razliku od tog pristupa, koji je uveo Donald Tramp, Evropska unija govori jedino o političkim rešenjima. Insistira se da se nešto potpiše, od toga nema ništa, to je traćenje vremena. Umesto toga, narodi na Balkanu, uključujući i Srbe i Albance treba kroz ekonomiju da dođu do prihvatljivih rešenja - ističe Grenel.

Kada je reč o prisustvu NATO na Kosovu, Grenel kaže da se on zalaže za to da trupe Alijanse napuste KiM.

NATO treba da ode

- Istu stvar rekao sam i Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju - NATO ne treba da bude na Kosovu. Dok god je tu, to je signal investitorima da je ovo područje nestabilno - podvukao je Grenel koji formalno nije u politici, već ima konsultantsku kuću koja se bavi upravo dovođenjem investitora na Balkan.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Odgovarajući na kritike da je prosrpki nastrojen, Grenel kaže da je zapravo bio strog prema Srbima za vreme dok je bio posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

- Zamerali su mi da nisam dovoljno upoznat sa situacijom na terenu, da nisam na svojoj koži osetio šta se ovde dešavalo poslednjih 25 godina. Uvek sam govorio da je to moja prednost, pošto sam više mogao da se koncentrišem na rešenje. A rešenje mora da dođe kroz ekonomiju - zaključio je Grenel.

Pohlava Hilu i Đuriću

Grenel smatra da američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil i srpski ambasador u SAD Marko Đurić dobro rade svoj posao.

Foto: Informer

 

 

- Kada su počinjali razgovori o Kosovu, nisam se slagao sa Markom Đurićem. Ali, kao ambasador, on radi odličan posao za svoju zemlju, baš kao što to radi ambasador Hil ovde u Beogradu - naglasio je Grenel.

Srbiji mesto uz SAD

Bivši Trampov savetnik nema dilemu da je Srbiji mesto na Zapadu.

- Srbija ne treba da bude uz Rusiju i Kinu. To sam više puta rekao i predsedniku Vučiću, Srbiji je mesto na Zapadu. Srbija treba da bude uz SAD i raste uz SAD - rekao je Grenel.

Američki izbori

Govoreći o situaciji u SAD i predizbornoj kampanji, Grenel navodi da poslednja istraživanja pokazuju da rejting Trampa raste.

Foto: Informer

 

 

- Rejting glavnih konkurenata u Republikanskoj partiji, Rona De Santisa i Niki Hejli, je jednocifren - navodi Grenel ističući da je uveren da će i na izborima 2024. biti nepravilnosti kao što je bio slučaj 2020.

Haos u Ukrajini i na Bliskom istoku

Osvrićući se na nezaobilaznu temu - ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, Grenel smatra da je do svega došlo je su SAD pokazale slabost.

- Nedovoljne sankcije prema Nemačkoj i Rusiji oko Severnog toka, pokazale su slabost SAD. I nedovoljne sankcije prema Iranu, pokazale su slabost SAD. Da SAD nisu pokazale slabost ne bi bilo ni rata u Ukrajini ni na Bliskom istoku - naveo je Grenel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kurti je ignorisao zahteve EU, NATO i SAD! Grenel bez zadrške: Stalno se izvlači!
Politika

Kurti je ignorisao zahteve EU, NATO i SAD! Grenel bez zadrške: Stalno se izvlači!

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti „čovek od koga su EU, NATO i obe strane u SAD zatražile da se održe izbori na severu KiM i da se osnuje Zajednica srpskih opština (ZSO), kao i da se odustane od jednostranih akcija“, što je on sve ignorisao“.

13.10.2023

20:37

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija