• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2023

16:27

Mali: Usvojeni budžet garancija podizanja standarda građana i razvoja zemlje

Tanjug/S. Aćimović

Politika

Mali: Usvojeni budžet garancija podizanja standarda građana i razvoja zemlje

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o budžetu za 2024. godinu, a usvojeni budžet je, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, garancija daljeg podizanja standarda građana, nastavka politike razvoja, kao i započetih projekata, građevinskog i infrastrukturnog preporoda Srbije.

- Srbija je ekonomski potpuno stabilna, ekonomija raste i važno je što je u ovim teškim, kriznim godinama država pokazala zrelost da održi tu stabilnost i očuva ne samo privredni rast već i da ispunjava osnovnu ulogu države, da bude podrška građanima i privredi - rekao je Mali, a saopštilo resorno ministarstvo. 

 Budžetom za 2024. godinu predviđen je privredni rast od 3,5 odsto BDP-a, uz održavanje javnog duga na 51,7 odsto BDP-a.

- Uz maksimalnu likvidnost sa oko pet milijardi evra na računu, zaposlenošću na rekordnom nivou, niskom nezaposlenošću i očekivanim nastavkom visokog nivoa stranih direktnih investicija, budžet je odlična baza za sledeću godinu i sve moguće neizvesnosti koje ona može doneti - kazao je Mali. 

Kako je ranije izjavio, budžetom je predviđeno januarsko povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od deset odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, kao i novo povećanje penzija od 14,8 odsto.

Rekao je i da su očekivanja da će BDP u apsolutnom iznosu ove godine iznositi oko 68 milijardi evra, a očekuje se da će sledeće godine iznositi oko 75 milijardi evra, dok je za kapitalne investicije u sledećoj godini izdvojeno 600 milijardi dinara, što je oko 6,8 odsto BDP-a. 

Ukupni prihodi predviđeni budžetom za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi dinara.


Uz budžet su usvojeni i predlozi odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Nacionalne službe za zapošljavanje. 


U usvojenom setu zakona se nalazi još 31 zakonsko rešenje iz nadležnosti Ministarstva finansija, među kojima su Zakoni o završnom računu budžeta Srbije za 2022. godinu, izmene zakona o javnim nabavkama, o duvanu i o elektronskom fakturisanju, kao i set poreskih zakona i sporazuma važnih za realizaciju velikih i značajnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija