• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.11.2023

19:45

Brnabić nakon ocena Evropske komisije - U Srbiji vas u reformama sapliću oni koji su navodno za reforme (VIDEO)

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Politika

Brnabić nakon ocena Evropske komisije - U Srbiji vas u reformama sapliću oni koji su navodno za reforme (VIDEO)

Podeli vest

Odgovarajući na pitanja novinara o medijskoj reformi, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da implementacije reformi ni u jednoj zemlji nisu lake, ali da su u Srbiji one „pakleno“ teške, i da se ne gleda kvalitet reforme, već ko ih implementira

Takav je slučaj, kako kaže, uprkos najpozitivnijim ocenama Evropske komisije i sprovedenim transparentnim procedurama, i sa referendumom o pravosuđu o izmenama Ustava, za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, za slučaj medijskih zakona i sa usvajanjem zakona o upravljanju preduzeća u državnom vlasništvu. 


- Kad god imate kao Vlada neku želju da uradite nešto ozbiljno i dobro, uvek se nađe gomila dušebrižnika, deo medijske scene, organizacije civilnog društva i ko sve ne i jedan vas uhvati za sako pa vas vuče nazad, drugi za rukav pa vuče nazad, treći bije po glavi, četvrti vas sapliće i udara u čukljeve, i onda vam svi ti dođu i kažu - e znate, ne napredujemo dovoljno brzo - rekla je ona. 

Premijerka dodaje da u zemljama koje imaju ozbiljnu opoziciju i odgovorne organizacije civilnog društva, nije važno ko ih implementira, već je važan kvalitet same reforme, dok u Srbiji, kako sama kaže: 
- Ako Aleksandar Vučić hoće da uvede nezavisno pravosuđe, onda se jave i kažu - to nećemo, već želimo da država kontroliše ko će da bira sudije. A ako Ana Brnabić želi da uvede Savet za štampu, onda kažu - e, ne može i ako usvojite baš takav zakon, bez obzira što sve vreme radite sa Evropskom komisijom, ako ga usvojite, mi ćemo svim našim medijima da objavimo da ste zaustavili evropski put Srbije. Eto, tako izgledaju reforme u Srbiji - rekla je Brnabić.

Ističe i da se ni danas, ni sutra, neće čuti izvinjenje od onih koji pričaju o evropskom pravcu, i koji su rekli da je medijski zakon katastrofalan, pa čak i kad se pohvali, jer kako kaže oni će reformu iskoristiti u svoje političke svrhe, pa taman usporili ili zaustavili put Srbije u Evropsku uniju. 


- Takav je bio slučaj i sa medijskim zakonima. Imali su svoj komercijalni interes, kompanije koje učestvuju na tržištu te im ovi zakoni nisu bili u skladu sa njihovim kompanijskim interesom i onda smatraju da im je sve dozvoljeno da pričaju kako ćemo mi tim zakonima da zaustavimo evropske integracije - rekla je ona i dodala da sada, kada je stigao Izveštaj o napretku Srbije u kojem se nalaze pohvale za te zakone, neće se ništa promeniti. 


- Mi idemo dalje, guraćemo koliko god možemo, jer mi verujemo, ne samo u evropski put, već da ove reforme doprinose građanima i boljoj Srbiji, kvalitetnijem životu svih naših građana - zaključila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija