• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.11.2023

09:39

Predsednik Vučić o velikim pritiscima na Srbiju - Jasno smo rekli ne!

informer/printskrin

Politika

Predsednik Vučić o velikim pritiscima na Srbiju - Jasno smo rekli ne!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u Palati Srbija učenike i nastavnike Osnovne škole "Sveti Sava“ iz Žerovnice u Opštini Zvečan sa Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić odgovorio na pitanje novinara

Predsednik je rekao da će se u granicama mogućeg boriti za narod na Kosovu i Metohiji.

- Cilj je da nas primoraju da na jedan ili drugi način priznamo nezavisnost Kosova. To nije problem da se reši neki problem sa izborima na severu. Sve su to problemi, ali suština je ovo što sam rekao. Ključno im je da li ćemo da pustimo Prištinu u Ujedinjene nacije. I naravno, nećemo to uraditi. Lako je to reći, ali za to postoje posledice - rekao je predsednik Vučić.

Vučić je istakao da nisu pretnje svih meseci unazad bile uzaludne, iako je više puta govorio da neće popustiti.

- Kada ih pitate šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, kada ih pitate šta je sa policajcem koji je pucao u srpsku decu na Badnji dan, onda skreću sa teme. Ja neću da se obraćam pilićarski ili šibicarski, i da stičem poene u kampanji, na najtežim mestima, u lice sam rekao i Šolcu i Makronu da neću priznati Kosovo - rekao je predsednik.

On je dodao da politika nije parola, i da je u pitanju komplikovana stvar.

- Hoću da kažem ljudima da ne misle da će sve biti jednostavno. Zato moramo da čuvamo stabilnost, i da razmišljamo o tome kako ćemo u budućnost. A za ovo da se pravdam nekome, ili da vičem, ne pada mi na pamet - rekao je predsednik.

Predsednik je istakao da je manevarski prostor Srbije mali, i dodaje da sila Boga ne moli.

- Oni su silni i jaki, oni mogu sve. Mi smo imali predloge da dođu porodice nestalih, i Srba i Albanaca. Albanski predstavnici kažu da im nisu potrebne porodice. Ja pitam, pa čekajte, mi to radimo zbog tih porodica. Da njihovi bližnji mogu da dobiju trajni mir, da znaju gde su pokopani, da mogu da obilaze grobove. Zašto onda radimo sve to? Da bismo napisali nešto, i da to vodi ka priznanju. Kažite lepo javno da vas ne interesuju nestala lica - rekao je Vučić.

- Nema tu igre u rukavicama - rekao je Vučić na pitanje da li otvoreno međunarodni akteri traže od Srbije priznanje Kosova.

- Oni čekaju svoj trenutak da nas pritisnu do kraja, mi čekamo svoj trenutak - zaključio je predsednik.

Vučić primio decu iz Zvečana

Vučić se prvo fotografisao sa mališanima, a potom se obratio.

Mi ćemo da nastavimo da, koliko je u gotovo nemogućim uslovima moguće, da ulažemo u vaš napredak na Kosovu i Metohiji - rekao je predsednik Vučić.

- Draga deco sa Kosova i Metohije, iz Žerovnice, mnogo sam srećan što vas vidim danas ovde u Beogradu. Radostan sam što ste pre dolaska u Palatu Srbija posetili i Studenicu i Žiču, naše velike svetinje - rekao je on.

 

Foto: printskrin/informer tv

 

Predsednik je dodao da će država nastaviti da ulaže u napredak dece na Kosovu i Metohiji.

- I ono što ste pitali za muzički kabinet, do računajte da je rešeno. To je sitnica. Mi smo u prethodne tri godine uradili potpuno nove 3 škole, 5 vrtića, i obnovili 29 škola. Verujem da to možemo i još brže i još više. Posebno sam srećan što imate divne nastavnike i vaspitače. Oni vam nedvosmisleno govore kakva je budućnost pred vama, šta je to što morate da znate da pomognete svojoj zemlji - ističe Vučić.

On dodaje da je zahvalan roditeljima mališana koji štite i brane državu Srbiju.

- I u uslovima najgoreg progona oni znaju da imaju jednu zemlju, a to je Srbija. Hvala vam draga deco što ćete svojim obrazovanjem doprineti napretku Srbije. Ako postoji još nešto što mislite da možemo da uradimo, mi ćemo uraditi. Molim vas da nam to kažete. I srećan sam što ste videli kako nam izgleda Hram Svetog Save, ali sam posebno srećan kada znam da smo makar malo pomogli našim svetinjama na KiM. Neka živi naš narod na Kosovu i Metohiji, neka živi Srbija - rekao je predsednik.

Foto: printscreen/ Kosovo online

 

On se zahvalio deci, roditeljima i nastavnicima, nakon čega se obratio učenik Đorđe Milić.

- Hvala vam na gostoprimstvu i podršci narodu na Kosovu i Metohiji - rekao je učenik, i uručio predsedniku knjigu o znamenitim Srbima sa KiM.

- "Za uspomenu na susret sa decom sa KiM". Divno je napisana posveta. Rekli su mi da Đorđe nema nikakvu tremu - rekao je Vučić.

Foto: printscreen/ Kosovo online

 

Potom su mališanima uručeni pokloni, a mnogi su tražili i da se slikaju sa predsednikom Vučićem.

Đaci iz Zvečana borave u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za KiM i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 potomaka i poštovalaca.

Foto: printscreen/ Kosovo online

 

Đaci sa Kosova i Metohije obišli su Narodnu skupštinu, kao i Skupštinu Grada Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija