• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.11.2023

18:16

Selaković: Kripta u Duvaništu imaće ploče sa imenima svih palih u odbrani KiM

Instagram

Politika

Selaković: Kripta u Duvaništu imaće ploče sa imenima svih palih u odbrani KiM

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim Ministarstvo obezbeđuje deo novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište.

,,Ovim činom i započinjanjem naše saradnje, ova kripta dobiće epitet spomen-kripte, jer će se u njoj postaviti mermerne ploče sa imenima svih naših pripadnika vojske, policije i službi bezbednosti koji su svoje živote dali u odbrani otadžbine na Kosovu i Metohiji", poručio je Selaković.

Kako je Selaković naveo, u kripti će biti imena ne samo onih koji su poginuli braneći otadžbinu na Kosovu i Metohiji u vreme NATO agresije 1999. godine, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti 2001. godine.

Ministar je istakao da je Ministarstvo u okviru koga radi sektor za boračko-invalidsku zaštitu, zaduženo za negovanje kulture sećanja, za brigu o srpskim borcima, ratnim vojnim invalidima, ali i palim borcima.

,,I upravo u tom smislu mi ulazimo u realizaciju ove ideje koja za cilj ima da na jednom mestu popiše i upiše za večnost imena onih najhrabrijih srpskih sinova koji su dali svoje živote boreći se za srpsku kolevku, za kolevku naše duhovnosti i državnosti, za naše Kosovo i Metohiju", rekao je Selaković.

Selaković je ocenio da Srbija ovako čini nešto što je suprotno dosadašnjoj tradiciji, kada, kako je naveo, nismo bili u stanju kao narod da saberemo i na jednom mestu dokumentujemo i upišemo imena svih onih koji su u stradali u ratu, boreći se za slobodu Srbije i za čast i slobodu svojeg naroda".

On je dodao da mu je želja da spomen-kripta ugleda svetlo dana do 24. marta sledeće godine, kada će se obeležavati 25. godišnjica stradanja srpskog naroda u NATO agresiji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija