• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.12.2023

09:31

Treba ukinuti izbornu ćutnju! Stručnjaci apeluju da se promeni besmisleno predizborno pravilo

Shutterstock

Politika

Treba ukinuti izbornu ćutnju! Stručnjaci apeluju da se promeni besmisleno predizborno pravilo

Podeli vest

Zabrana stranačkog oglašavanja dva dana pre izbora gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta, ocenjuju naši sagovornici

Izbornu tišinu trebalo bi potpuno ukinuti jer ona u današnje vreme nema baš nikakvog smisla, apeluju stručnjaci!

Prema važećem zakonu u Srbiji, 48 sati pre otvaranja birališta zabranjuje se 'izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova, a strogo je zabranjeno i objavljivanje procene rezultata'.

Ova zabrana važi od četvrtka u ponoć, pa sve do nedelje u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Sagovornici Informera ističu da ova i ovakva izborna tišina gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta.

Boriti se do kraja

Interesantno je što velika većina evropskih zemalja uopšte nema izbornu tišinu, dok je ona u SAD čak proglašena neustavnom! Kada je reč o našem regionu, Rumunija i Crna Gora imaju ista pravila o izbornoj tišini kao Srbija, dok je ona u drugim zemljama kraća.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izborna tišina 'zastareo politički običaj' koji u sadašnjem vremenu nema mnogo smisla.

- Taj institut izborne ćutnje treba ukinuti, jer više nema nikakvog smisla u uslovima političke kampanje na internetu. S druge strane, demokratija je borba i političke stranke treba da se bore do poslednjeg trenutka za naklonost i podršku građana. Moramo takođe znati da izborne ćutnje uopšte nema u dve uzorne svetske demokratije, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Pa ako oni mogu bez ćutnje, a lideri su navodno liberalno-demokratskog sveta, sigurno možemo i mi... - objašnjava Stanković.

Foto: Informer TV

 

 

Sa njim je saglasan i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenje 'Faktor plus'.

- Mislim da nema potrebe za izbornom tišinom jer ona nema smisla u vreme društvenih mreža, ali i različitih nekorektnosti i doskočica pojedinih aktera u izbornom procesu. Eventualno bi izborna ćutnja imala smisla na samog glasanja, mada bi i tu trebalo naći neko 'elastičnije' rešenje. Društvene mreže niko ne može da kontroliše ili da ljude spreči da i u vreme izborne tišine objavljuju političke poruke. Kao što se mnoge stvari menjaju, mislim da svakako ima smisla promeniti ovo pravilo, koje je ipak produkt nekih prošlih vremena - ističe Pejić.

Može da traje dan

Direktor CESID-a Bojan Klačar, na drugoj strani, ipak smatra da izborna tišina ima svoju svrhu mada bi bila delotvornija da traje 24 sata, a ne dva dana.

- Danas izborna ćutnja ima drugačiji smisao nego u nekadašnjoj eri štampe i televizije. Tada se mogla u potpunosti kontrolisati i imala je rezona, jer su birači zaista bili ostavljeni da na miru promisle i donesu odluku kako će da glasaju, a danas je to nemoguće u uslovima društvenih mreža i sveprisutnog interneta. Takođe, ova tišina u Srbiji traje predugo i mislim da bi trebalo razmisliti da se ona skrati samo na izborni dan, koji je obično u nedelju i, eventualno, na subotu. Tada bi trebalo i uvesti efektivniju kontrolu i ozbiljne zakonske sankcije za njeno kršenje - zaključuje Klačar.

U kojim zemljama nema ćutnje

* SAD
* Nemačka
* Belgija
* Danska
* Finska
* Holandija
* Island
* Kipar
* Norveška
* Portugal
* Švajcarska
* Velika Britanija

Izborna tišina u regionu

* Rumunija i Crna Gora: dva dana pred izbore
* BiH, Bugarska, Hrvatska, Albanija: dan pred izbore
* Mađarska, Severna Makedonija: u danu za glasanje

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija