• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Mediji

12.01.2024

16:42

Krenuli su đonom! Vašington aktivirao "opciju B": SAD pokrenule udar na Srbiju

Shutterstock/EPA

Politika

Krenuli su đonom! Vašington aktivirao "opciju B": SAD pokrenule udar na Srbiju

Podeli vest

Vašington odavno javno krši sve moguće sporazume i norme kada je u pitanju Kosovo i Metohija i borba za njegovu državnost.

Činjenica da nam je saopštila da će dodatno naoružati Prištinu je vid pritiska na Beograd, i demonstracija sile i moći, kaže diplomata Zoran Milivojević.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil prvi put je javno u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Amerika prihvatila zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“, i da će Stejt Department taj zahtev da uputi američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura.

Vašington aktivirao opciju B

Na pitanje zašto je Kristofor Hil ovu informaciju javno saopštio diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević, kaže da je stvar jasna i da je u pitanju poruka Srbiji da neće biti promene ili ublažavanja stava što se tiče Amerike kada je Priština u pitanju.

- Vidim da oni prelaze na da jetako nazovem varijantu B, dakle da bez ikakvih ograda idu na pokušaj potvrde kosovske državnosti, ignorišući sve ono što je u ovom trenutku na pregovaračkom stolu. Dakle, i dijalog i posredovanje EU u uslovima kada statusna pitanja nisu na dnevnom redu. Drugim rečima, zanemaruju sve sporazume i idu sa pozicije koja Kosovo direktno tretira kao državu - objašnjava Milivojević.

Foto: Masha Bandjur

Zoran Milivojević

Ovo je, kako kaže, akt koji ima u osnovi bilateralno odnos sa nekom drugom državom u ovom slučaju Kosovom, i tretman koji Kosovo nameću kao nezavisnu državu.

- Rade to ignorišući potpuno međunarodno pravo i sve konvencije i sporazume i na neki način naše odnose sa Amerikom. Faktički sve ono što je u suštini deo rešavanja kosovskog pitanja. Tako da nam šalju poruku da Amerika prosto hoće da se kosovsko pitanje reši odmah i sada i onako kako odgovara američkim interesima imajući u vidu da su pred njima predsednički izbori i da Amerika nema više vremena da taktizira na bilo koji način - ističe sagovornik Sputnjika.

Direktna opcija nametanja rešenja

Rešili su, kaže Milivojević, da prema nama idu đonom javno a činjenica da su nas obavestili o nameri da isporuče oružja Prištini ima dvostruki „zadatak.“

„To što smo obavešteni ne smanjuje težinu onoga što Amerika čini a to je da se opredeljuje za radikalno i direktno rešavanja kosovskog pitanja ali i odnosa sa nama. To pokazuje i drugi stvar a to je da kada smo ušli u njihovu izbornu godinu, ali i kada se zapad približio svom strateškom cilju, žele da se kosovsko pitanje reši pre njihovih izbora. S obzorom da se to nije desilo, i Srbija čvrsto stoji na poziciji nepriznavanja Kosova sada se prelazi na pritisak i na opciju direktnog nametanja rešenja,“ kaže Milivojević.

Foto: Tanjug

Hil i Vučić

Predsednik Vučić je rekao da je informacija ko ju mu je preneo Hil veliko razočaranje za Srbiju, ali da će naša zemlja, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa, kao i da je za nas od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i doprinositi stabilnosti na Balkanu.

Šta to Amerikanci prodaju Prištini

Američki raketni bacač „džavelin“ je protivtenkovsko oružje sposobno da probije najsofisticiraniji oklop. Opremljen je sa dva eksplozivna naboja; prvi naboj eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop.

Foto: Tanjug/AP

Džavelin siste

S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letelica koja leti nisko poput helikoptera. Takođe se može koristiti za napad odozgo, pri čemu se raketa podiže do 160 metara uvis, a potom pada na svoju metu.

Sistem “ispali i zaboravi” omogućuje vojniku da označi metu i ostalo prepusti samonavođenoj raketi. To mu daje dovoljno vremena da se sakrije pre nego što raketa pogodi svoj cilj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija