• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2024

09:42

Sutra počinje najveći ekonomski forum na svetu u Davosu! Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

RTV Pink

Politika

Sutra počinje najveći ekonomski forum na svetu u Davosu! Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

Podeli vest

Na najvećem svetskom ekonomskom forumu govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

Poslovna elita se tradicionalno okuplja u Švajcarskoj, a glavna tema će i u 2024. biti vezana za klimu.

U ponedeljak, 15. januara 2024, obeležava se još jedan - 54. po redu Svetski ekonomski forum u Davosu. Događaj će, tradicionalno, okupiti poznate biznismene, direktore i predstavnike vlada širom sveta, a našu zemlju predstavljaće predsednik, Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Forum će, dakle, trajati od 15. do 19. januara, a kao i prošle godine - glavna tema vezana je za klimatske promene. U 2024. najviše će biti reči o tome šta lideri mogu da učine u pogledu CO2 neutralnosti. Takođe, govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

- Evropa doživljava najtoplije januarske dane ikada zabeležene, a zajednice širom sveta bore se sa ekstremnim vremenskim prilikama koje je pojačala klimatska kriza -  rekla je Klara Marija Šenk, aktivistkinja ekološke grupe Greenpeace International, u izjavi uoči konferencije i dodala:

- U međuvremenu, bogata i moćna grupa u Davos stiže u ultra-zagađujućim, društveno nepravednim privatnim avionima, da razgovara o klimi i nejednakosti iza zatvorenih vrata.

Dakle, čini se da će lideri biti na izazovu da "rasvetle" i svoje odluke i navike u životu, uključujući davanje doprinosa zagađenju kroz velelepna plovila, avione, imovinu itd.

Zašto se toliko potenciraju privatni avioni?

Zato što važe za najveće zagađivače u današnjem transportu, piše Fox News. Naime, 10 puta su karbon-invanzivniji od komercijalnih letelica i čak 50 puta u odnosu na vozove, prema podacima iz 2021. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija