• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Sputnjik

16.01.2024

09:33

"Doći će još oružja"! Ruski ambasador: Kosovo nije nezavisno i neće biti! Podržavamo samo odluke Beograda

Tanjug

Politika

"Doći će još oružja"! Ruski ambasador: Kosovo nije nezavisno i neće biti! Podržavamo samo odluke Beograda

Podeli vest

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, izjavio sinoć da tzv. Kosovo nije nezavisno i da nikada neće biti.

On je naglasio da će pitanje tzv. Kosova biti rešeno na pravi način kad se promene geopolitičke prilike.

– Da li iko posle svega može da veruje da je po pitanju Kosova moguće konstruktivno rešenje? Da li posredništvo Zapada može tome da doprinese ako Zapad podržava tzv. vojsku Kosova i nezavisno Kosovo. Stiglo je oružje, a doći će i još oružja – rekao je Bocan- Harčenko.

Foto: printscreen instagram

 

Ambasador je naglasio da Rusija nikada neće podržati jednostrano rešenje koje nameće Zapad i da će podržati samo ono sa čim se saglasi Beograd.

Takođe je dodao da je Zapadu uvek bila važna nezavisnost takozvanog Kosova i da su im statusni razgovori važni samo u cilju nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, situacija može da se uporedi sa Ukrajinom a, kada je u pitanju Kosovo, uvek je bio prisutan antisrpski koncept, kao što je u vezi sa Ukrajinom – antiruski.

Zapad hoće da uništi pravoslavne vrednosti

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini, ruski ambasador je rekao da je glavni razlog napada na Srbe pokušaj da se uništi samostalna politika.

– U pitanju je pravoslavlje, pravoslavne vrednosti koje Zapad uništava – rekao je Bocan-Harčenko.

Nije postojala državna odluka da se Hrvatskoj isporuči sistem S-300 za vreme raspada Jugoslavije

Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio da država Rusija nije donela odluku da se Hrvatskoj isporuči raketni sistem S-300 za vreme raspada Jugoslavije.

– Teško mi je da o tome govorim jer se radi o vremenu posle raspada Varšavskog ugovora.Tad je sve bilo van kontrole. Sve je moguće, ali u svakom slučaju državne odluke nije bilo – napomenuo je on.

Na pitanje kako komentariše priče da Rusija nije dovoljno pomogla Srbiji naročito u vezi sa bombardovanjem, on je rekao da je u to vreme ruska država mogla da uradi ono što je uradila s obzirom na kontekst koji je postojao.

– Rusija je izborila nakon Dejtona prvo delimično i potom potpuno ukidanje sankcija – dodao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija