• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

15:37

Linta: Federacija BiH namerava da otme vojne stanove prognanim Srbima

Miloš Rafailović

Politika

Linta: Federacija BiH namerava da otme vojne stanove prognanim Srbima

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da vlast u Federaciji BiH ima nameru da otme više od hiljadu vojnih stanova prognanim Srbima.

U pitanju su stanovi bivše JNA na kojima postoji stanarsko pravo od pre ratnih sukoba. Većina stanova se nalazi u Sarajevu, a deo u Konjicu, Travniku, Bihaću, Bugojnu i drugim mestima.


- Vlada Federacije BiH nedavno je predložila skandalozne izmene i dopune dva zakona koji stavljaju pred svršen čin prognane Srbe koji u Federaciji BiH imaju stanove sa stanarskim pravom. Predratnim vlasnicima vojnih stanova biće ponuđeno da se po metru kvadratnom isplaćuje 1.000 konvertibilnih maraka (KM), ali da se ta cena umanji za amortizaciju od jedan odsto godišnje, od kada je vlasnik dobio stan. Tržišna vrednost tih stanova u Sarajevu je pet-šest puta viša od ponuđenog iznosa - ističe Linta. 

To konkretno znači da se porodici koja je dobila stan 1989. godine cena po metru kvadratnom umanjuje za 35 dostdo, odnosno sa 1.000 KM na 650 KM. 

- U pitanju je smišljena diskriminacija da se prognanim Srbima, čiji stanovi vrede od 3.000 do 4.000 KM po metru kvadratnom isplati po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje. Ukoliko ne prihvate ponuđenu cenu prognani Srbi će ostati bez stanarskog prava koji su stekli pre ratnih dešavanja u BiH - podvlači Linta.


Linta je ocenio da je jedino pravedno rešenje za pitanje vojnih stanova u Federaciji BiH, u slučaju da prognani Srbi ne žele ili ne mogu da ostvare povrat ovih stanova, jeste isplata novčane nadoknade u visini tržišne vrednosti stanova.

Linta je pozvao međunarodne institucije i organizacije u BiH da pošalju jasnu poruku vlastima u Federaciji BiH da odustanu od neustavnih i sramnih zakonskih predloga  i da usvoje izmene i dopune zakona koji će prognanim Srbima, odnosno predratnim nosiocima stanarskog prava, omogućiti da dobiju pravičnu novčanu nadoknadu.  
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija