• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.02.2024

11:24

Brnabić: Izložbom u Arhivu ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti

Printscreen/TV Prva

Politika

Brnabić: Izložbom u Arhivu ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju izložbe "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije" u Državnom arhivu Srbije i istakla da tom izložbom ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti-Sretenje kada se treba setiti toga šta su naš identitet i naša državnost.

- Počastovana sam zbog toga što se nalazim u Državnom arhivu, ustanovi koja je čuvar našeg identiteta - rekla je Brnabić i dodala da se Sretenje ne proslavlja samo u Orašcu, Oplencu i Beogradu, već i u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Prokuplju, Vranju, Aranđelovcu i mnogim drugim gradovima širom Srbije.

Brnabić je istakla i da je proslavu Dana državnosti kakva se organizuje ove godine inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je smatrao da nacionalni praznik ne treba da bude samo neradan dan sa nekoliko ceremonija, već da svi treba da se podsete toga šta se slavi.

Brnabić je na otvaranju izložbe istakla da je Vučić smatrao i da treba da se prisetimo toga šta su naš identitet i naša državnost.

- Da odamo počast našim precima bez kojih ne bi bilo ni naše nezavisne države - istakla je ona.

Brnabić je dodala da je posebno za ovu priliku Arhiv izložio Ustav Kneževine Srbije i Ustav Kraljevine Srbije, kao i Sretenjski ustav prvi srpski ustav iz 1835. godine.

- Oni se čuvaju od vremena kad su neprijateljske sile nasrtale na našu državu sa ciljem da unište dokumenta, a time i naš identitet - rekla je ona.

Brnabić je ukazala da se u Arhivu čuva istorija srpskog naroda.

- Čuvaju se pisani tragovi o našem postojanju, istinski dokazi moderne srpske državnosti. Među milionima stranica dokumenata svojevrsnih svedočanstava o temeljima na kojima je izgrađena slobodna i nezavisna država Srbija, svedočanstvima o našim usponima i padovima, žrtvama, dokumentima o spoljnoj i unutrašnjoj politici, dokazima o našim teritorijama, institucijama, gradovima i selima, našem društvu i mnogo čemu drugom - rekla je ona.

 Brnabić je dodala i da Državni arhiv u sklopu svake posete stranih državnika izloži u Palati Srbije sva istorijska dokumenta koja nas vežu za tu državu i da strani državnici budu  izuzetno zainteresovani za njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija