• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT Balkan

16.02.2024

21:17

Popović: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

mbpi.gov.rs/Miloš Perić

Politika

Popović: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Podeli vest

Iako Srbija trpi ogroman pritisak od strane EU i SAD da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, čak joj poneki evropski poslanici, kongresmeni i senatori iz Amerike prete istim, ona ih nikada neće uvesti Rusiji, istakao je bivši ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, koji se i sam našao na listi osoba i kompanija kojima su Sjedinjene Države uvele sankcije.

- Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i neće ih nikad ni uvesti jer Srbija ima svoje nacionalne interese da nikada ne uvede sankcije Rusiji. Rusija je kroz istoriju uvek bila uz Srbiju u svim teškim trenucima, kao i sada. Srbija je i sama bila žrtva sankcija i zna šta su to sankcije i bilo bi nepravedno prema sebi, prema narodu, prema našim precima da uvedemo sankcije Rusije - istakao je Popović na forumu "Za slobodne nacije" partije Jedinstvena Rusija.

Dodao je da će Srbija izdržati sve pritiske jer je pre svega na strani svog naroda, jer želi da bude slobodna zemlja koja samostalno donosi odluke o tome s kim će sarađivati, ko će joj biti prijatelj, koja će joj zemlja biti najbliža, a Rusija je definitivno najbliža i bratska zemlja srpskom narodu.

Takođe, osvrnuo se i na ekonomske odnose dveju zemalja rekavši da je Rusija jedan od najvažnijih srpskih partnera, posebno u vezi s odlukom predsednika RF Vladimira Putina da Srbija ima najnižu cenu gasa u Evropi, što je velika stvar i za budžet i za ekonomiju.

- Svi investitori koji dolaze u Srbiju prvo traže nisku cenu gasa i Srbija im zahvaljujući dobroj saradnji s RF to i omogućava i na tome smo Rusiji zahvalni. Siguran sam da će se u budućnosti trgovinska razmena povećati i deset i dvadeset puta jer su potencijali ogromni praktično u svim granama industrije od poljoprivrede preko biotehnologija, inovacija, energetike itd. - izjavio je Popović u Moskvi.

Veliki potencijali saradnje bratskih zemalja

Upitan o budućoj saradnji dveju država, Popović je odgovorio da postoje velike mogućnosti u oblasti inovacija, IT tehnologija, novih tehnologija, biotehnologija, svega što je u vezi s razvojem industrije i tehnološkim razvojem.

- Srbija može mnogo da sarađuje s Rusijom u oblasti inovacija u energetici, a ogromni potencijal leži u saradnji naših IT kompanija. Srećni smo što su mladi ljudi koji su došli iz Rusije u Srbiju osnovali svoje kompanije. Ruski IT stručnjaci doprinose razvoju ekonomije u Srbiji, a svojim znanjem će doprineti i srpskom IT sektoru. Zajednički nastup srpskih i ruskih IT stručnjaka može da osvaja treća tržišta. Veliki potencijal u saradnji bilo kojih tehnoloških, industrijskih, inženjerskih kompanija Srbije i Rusije sada je na tržištu Afrike i Azije, na tržištu Bliskog istoka - rekao je Popović.

Komentarišući zapadni narativ o izolovanosti Rusije, ukazao je da upravo forum Jedinstvene Rusije u Moskvi demantuje te tvrdnje.

- Naravno da to nije tačno. Danas se ovde u Moskvi u ovoj predivnoj sali nalazi više od 400 učesnika iz preko 50 zemalja, što čini više od tri četvrtine sveta. Ovde je bio jedan od najvažnijih rukovodilaca Narodne Republike Kine, zatim predstavnici Indije, Pakistana, afričkih zemalja, Azije, jednostavno ceo svet se nalazi ovde. Rusija je sve samo nije izolovana. Rusija objedinjuje ceo svet - zaključio je Popović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija