• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

23.02.2024

07:10

"MI" prsli! Haos u političkom pokretu čuvenog doktora: Nestorović ih stvorio, sad kažu da je preletač

Informer

Politika

"MI" prsli! Haos u političkom pokretu čuvenog doktora: Nestorović ih stvorio, sad kažu da je preletač

Podeli vest

Dojučerašnje kolege optužile osnivača i lidera pokreta 'Mi - glas iz naroda' dr Branimira Nestorovića da je preletač i lažov i da radi za vlast, opoziciju i strane službe?! Nestrović poručio - Pravim novu stranku, zvaće se Pravi Mi.

Siniša Ljepojević, Dragan Stanojević, Branko Pavlović, Mitar Kovač i Jovan Janjić, dojučerašnje kolege lidera pokreta 'Mi - glas iz naroda', optužile su doktora Branimira Nestorovića da je preletač i lažov i da radi za vlast, opoziciju i strane službe!

Petorica osnivača ovog pokreta juče su održali konferenciju za medije na kojoj su saopštili da ovaj pokret nastavlja da radi, a da odgovornost za sve ono što se desilo snosi Nestorović, koji je zajedno sa Aleksandrom Pavićem napustio tu političku organizaciju. Na drugoj strani, Nestorović je juče poručio da će osnovati novu stranku. koja će se zvati 'Pravi Mi'.

Teške optužbe

General Mitar Kovač, jedan od osnivača pokreta, optužio je Nestorovića da je 'preletačević'?!

- Mi kao pokret imali smo duplu nesreću. Imamo preletačevića, nosioca beogradske liste Aleksandra Jerkovića, a sada imamo i preletačevića koji je bio nosilac parlamentarne liste, Nestorovića. To je previše za jednu političku organizaciju, ali hvala članstvu i, pre svega, glasačima koji trpe sve ovo što se piše u medijima. Nestorović je uvežban od SPO, pa do danas... Ne vidimo da je sa nekim ostao u dobrim odnosima, a zašto je tako, neka on objasni. Verovatno će ući u projekat osnivanja neke političke partije - rekao je Kovač, dodajući da ovo odgovara 'nekim stranim centrima moći, vlasti i delu opozicije'?!

Foto: Zoran Sinko

General Mitar Kovač

Branko Pavlović, takođe jedan od osnivača pokreta, izjavio je da političke posledice razbijanja pokreta 'stopostotno idu u korist Aleksandru Vučiću, ali ne može da tvrdi da je to urađeno u koordinaciji sa Nestorovićem i Pavićem'.

- Vlast radi na razbijanju pokreta, tu nema dileme, nemam šta da sumnjam. Neko kaže da želi da bude šef bez ograničenja, iako je u organizaciji koja odlučuje većinom, ne dobije podršku i napusti pokret. To je napuštanje principa - istakao je Pavlović.

Siniša Ljepojević saopštio je da pokret nastavlja da radi i da se oslanja na principe koje su prethodno usvojili, a da odlazak Nestorovića i Pavića predstavlja pokušaj razbijanja njihove organizacije.

- Nestorović je postavio uslov da on bude predsednik stranke koja je sada u formiranju, i tvrdio je da će, ukoliko ne bude predsednik, napustiti pokret. Pošto je većina osnivača bila protiv njegovog predloga, ustao je i rekao da napušta pokret i da će osnovati svoju stranku. Za njim je izašao Pavić. Ne znam zašto im je potrebno da sada govore neistine da su samo napustili sastanak. Iz onoga što se dogodilo treba da izvučemo pouke i da ono što je bilo izvorište problema eliminišemo. Videće se ko je na kojoj poziciji. Mi smo odlučili da sprovedemo ono što smo na izborima obećali. Mi smo odlučili da prerastemo u političku stranku. Trudićemo se da ne dozvolimo da se uruši naša suština, ali svesni smo da će pokušaj razbijanja pokreta doneti nepoverenje kod građana. Pokušaj razbijanja pokreta je generisan neistinama - kazao je Ljepojević, dodajući da će u Skupštini Srbije biti dva poslanička kluba.

- Mi imamo sedam, možda i osam poslanika, dok će ostali biti u Nestorovićevom klubu. Tražićemo od skupštinskih službi da nam se isplaćuje novac na osnovu broja poslanika - rekao je Ljepojević.

Foto: Zoran Sinko

Siniša Ljepojević

Šapić: Samo Nestorović ima legitimitet, ako nema dogovora, izbori do 20. maja

Aleksandar Šapić, aktuelni gradonačelnik Beograda, rekao je da će sačekati odluku Branimira Nestorovića da se vidi da li ima prostora za dogovor, a da će se, ako budu primorani i ne bude većine, ići na nove beogradske izbore.

- Zbog legitimiteta i želje da sledeće četiri godine vodimo Beograd, da damo gas do kraja i za to vreme promenimo više nego za prethodnih deset godina, mi i dalje ostajemo pri tome da ćemo čekati Nestorovića, jer mislimo da on jedini ima legitimitet. Biće mi žao ukoliko Nestorović smatra da nema prostora za dogovor, zato što će se izgubiti dragoceno vreme za sve što očekuje Srbiju u narednom periodu. Ukoliko budemo primorani i ako ne budemo imali većinu, idemo na nove beogradske izbore, koji bi bili održani do 20. maja ove godine - istakao je Šapić.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandar Šapić

'Nema povlačenja'

Branimir Nestorović, na drugoj strani, potvrdio je da će osnovati novu političku organizaciju pod nazivom 'Pravi Mi'.

- Nema predaje i nema povlačenja! Mi smo rešeni da apsolutno ostanemo dosledni našim principima, našim glasačima, kao i svim našim naporima u odbrani Srbije od svakog zla - navodi se u saopštenju novog pokreta.

I u ovom novom pokretu, kao i u prethodnom, prema svemu sudeći biće sedam osnivača: Branimir Nestorović, Aleksandar Pavić, dr Borislav Antonijević, Branko Lukić, Milovan Bajagić, Jelena Pavlović i Bogdana Koljević Grifit.

- Mi smo kao udruženje izašli na izbore, ja sam bio nosilac liste. Trebalo je da se transformišemo u stranku, ali sada znamo sa kim nećemo. Pojedinci iz pokreta su sujetni, smeta im što pokret zovu po mom imenu i zapravo nemaju nikakvu političku težinu. Njih mnogo vređa jer pokret zovu Nestorovićev pokret, smeta im zbog sujete. Oni bi da se zove Pavlovićev ili Stanojevićev pokret... Misle da imaju neku političku snagu, ali zamajavaju se, imaće 500 glasova, malo li je... Ali sad ulaze u Skupštinu i imaće tu nešto, iako su izdali ideju. Imali su ambiciju da imaju poslanički klub, biće kao Zavetnici i Dveri, jedan mandat i kući! Kad je reč o Beogradu, niko živ više ne zna šta se tu događa. Videćemo šta će biti. Mislim da će biti novih izbora - rekao je Nestorović ekskluzivno za Informer.

Foto: Informer/Printscreen

Branimir Nestorović

Jovan Janjić, osnivač pokreta

Nestorović je izneo dve mogućnosti bez ikakve najave da se uopšte o tome razgovara. Jedna je bila 'ja predsednik', a druga 'napuštam pokret i osnivam stranku'. Nismo se saglasili sa tim ultimatumom.

Dragan Stanojević, osnivač pokreta

Postoji zapisnik u kojem smo konstatovali da su Nestorović i Pavić napustili pokret. Oni se služe lažima. Jedna od tih laži je da sam od knjigovođe tražio 150.000 dinara. Račun se vodi na Nestorovića, on sve kontroliše, svaku fakturu. Kako sam mogao da tražim pare ako on sve kontroliše? Žalosno je to što su hteli da me predstave u kriminalnom svetlu.

Šta kažu stručnjaci

Bojan Klačar, CeSID: Postoji nova raspodela snaga i u gradskom parlamentu i u Narodnoj skupštini, što ostavlja prostor za nove izborne kalkulacije i da preostali članovi pokreta, ukoliko budu želeli, uđu u koaliciju sa SNS i SPS u Beogradu. Verujem da će biti još obrta do 1. marta i nastavka konstitutivne sednice beogradske Skupštine.

Marko Miškeljin, CZDS: Izvesni su novi izbori u Beogradu jer je jasno da će se oni više baviti sami sobom nego što će se baviti formiranjem gradske vlasti. Kada se pojavio pokret i kada smo videli rezultate izbora i kada smo razgovarali o tom fenomenu, jesmo rekli da je u pitanju nespecifičan pokret i nešto što do sada nismo imali na političkoj sceni.

Darko Obradović, CZSA: Raskol pokreta 'Mi - glas iz naroda' bio je očekivan, i ukoliko dođe do ponavljanja izbora u Beogradu, vrlo verovatno ovaj pokret neće ući u budući saziv gradske Skupštine. Ima uglednih pojedinaca, ali vrlo nepomirljivih i isključivih ljudi. Većina njih i jesu ljudi sa izraženim egom zbog svoje veštačke popularnosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija