• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

14:12

Dok opozicija olajava Srbiju po Evropi, Vučić se lavovski bori za nju - odbija uvođenje sankcija Rusiji i poručuje Kurtiju da Kosovo nije država!

Tanjug/AP

Politika

Dok opozicija olajava Srbiju po Evropi, Vučić se lavovski bori za nju - odbija uvođenje sankcija Rusiji i poručuje Kurtiju da Kosovo nije država!

Podeli vest

Hrvatski javni servis HRT prenosi detalje sa samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" u Tirani kom prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ali i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

I dok srpska opozicija olajava Srbiju po Evropi, Vučić se i u Tirani bori za interese Srbije, a to prenosi i HRT:

"Svakako se očekuje slanje snažne potpore Ukrajini ali u ovim trenucima se ne zna hoće li ona biti jednoglasna jer postoje određene nesuglasice. Naime, ovde su i čelnici zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rečeno nam je da je Srbija tražila da se iz završne Deklaracije izbaci rečenica o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji. Kao što znamo, Srbija od početka rata odbija uvesti sankcije Rusiji ali je zatraženo i da se iz te Deklaracije izbaci i termin "države", zbog srbijanske politike prema Kosovu", rečeno je u vestima HRT.

 

 

Podsetimo, Srbija je jedina zemlja koja je na Samitu u Tirani tražila izmene u Deklaraciji u vezi sa Rusijom i sa Kosovom i Metohijom, i koje su joj prihvaćene. 

Ono što je Srbija tražila da se izbaci iz Deklaracije je sledeće:

1. Sankcije za Rusku Federaciju

2. Maligni uricaj Ruske Federacije na zemlje u regionu

3. Da u tekstu ne stoji "Zemlje" već "Western Balkan six" - zbog tzv. Kosova, koje mi po cenu života nećemo nazvati državom.

Predsednik Vučić danas je govorio o tome u obraćanju iz Tirane nakon sastanaka:

- Ne znam koliko ste mogli da vidite, ali imali smo sastanak, ceo dan, celu noć i jutros, trajali su razgovori oko deklaracije. Prihvaćeni su predlozi da se izbaci tačka 11 o Ruskoj Federaciji. Uprkos želji da podržimo međunarodno pravo, nismo mogli. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj. Mi smo jedina zemlja ovde koja neće u NATO, naš narod zna zbog čega. Ukrajini danas nije lako, i Ukrajini mi nemamo šta da zamerimo - rekao je predsednik.

- Kada smo sve dogovorili da ne bude, Osmani je tražila da se ponovo glasa o tome, ali joj nije prošlo. To je ta vrsta pristupa u kojem svaki put mora da se vrši žestok pritisak na našu zemlju. Kada bih vam rekao čiji je predlog bio prvi za sankcije, najmoćniji ljudi su to tražili - objasnio je predsednik Vučić i dodao: 

- Ili imate politiku, ili nemate politiku, niste vi heroj niti bilo čiji poslušnik. Jedino što možete da radite je da se borite za svoju politiku. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija