• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.03.2024

22:16

Milićević sa Slobodanom Vukčevićem! Ministar posetio Srbe! (FOTO)

Dušan Veljović

Politika

Milićević sa Slobodanom Vukčevićem! Ministar posetio Srbe! (FOTO)

Podeli vest

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je sa ambasadorom Srbije u Albaniji Slobodanom Vukčevićem posetio Srbe koji žive u mestu Fir na jugu Albanije.

Milićević je u Albaniju doputovao na poziv Udruženja Srba „Jedinstvo“ koje u gradu Fir predvode Ekrem Duljević i Piro Nase. Ovo udruženje nedavno je podiglo zgradu škole u kojoj je predviđeno da se uči srpski jezik, pošto u albanskim školama đaci koji pripadaju srpskoj manjini nemaju nastavu na maternjem jeziku.

Ministar je obišao zgradu ove škole, a Duljević i Firo su mu preneli želju da se škola u Firu uključi u sistem srpskih dopunskih škola koje širom sveta rade pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Srbije.

Takođe, kao veliki problem za Srbe u ovom delu Albanije naveli su veoma tešku proceduru za sticanje državljanstva Srbije. Iako su i pored teških pritisaka kroz vekove očuvali svoj identitet, oni u arhivama nemaju dokaze za vezu sa Srbijom pa teško dolaze do našeg državljanstva.

Milićević obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da pomogne u rešenju ovih problema. Istakao je da je čvrsta opredeljenost državnog rukovodstva, predvođenog predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, da Srbija podrži Srbe gde god oni živeli, a posebno naše sunarodnike u regionu uključujući i one koji žive u Albaniji.

Ministar je večeras sa saradnicima obišao i pravoslavni manastir Ardenica nedaleko od grada Fira. Srbi, kojih u ovom delu Albanije živi blizu 10.000, uglavnom su islamske veroispovesti, ali ima i oko hiljadu onih koji su sačuvali pravoslavnu veru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija