• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2024

17:17

Kada Viola zove, opozicija trči, a kad predsedavajući srpskog parlamenta zove na konsultacije - neće da dođu!

Tanja Andric, Beta, Aleksandar Jovanović Cile, Zoran Sinko

Politika

Kada Viola zove, opozicija trči, a kad predsedavajući srpskog parlamenta zove na konsultacije - neće da dođu!

Podeli vest

Danas je Stojan Radenović, jedan od naših najboljih živih naučnika, kao najstariji poslanik u ovom sazivu Narodne skupštine Srbije, pozvao sve poslaničke grupe na konsultacije. Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa nisu se ni udostojili da se pojave na konsultacijama, iako su one sazvane upravo kako bi se svi zajedno dogovorili oko funkcionisanja parlamenta u naredne četiri godine.

Da je Viola fon Kramon zvala, utrkivali bi se ko će pre da stigne. I Đilas i Marinika i Borko i Borislav i Dobrica i Dabrica i Aleksić i naravno Lazović. Ne bi bilo dovoljno stolica da primi sve one koji su spremni da slušaju instrukcije šta treba da rade.

Ali kada predsednik Republike zove na konsultacije, kada Stojan Radenović zove na konsultacije, njih nema. A pošto ni sami ne znaju šta rade, jer je teško pronaći elementarnu logiku u njihovim potezima, onda će reći ponoviti nešto potpuno besmisleno, kao što smo pre neki dan čuli: "Hoćemo sastanak sa mandatarom."

Kakve veze vi imate sa mandatarom? Ko da vas zove na razgovore kada se ne pojavljujete ni na onima koja su definisana Ustavom. 

Ideja današnjih konsultacija, što  je i višegodišnja praksa, bila je da predstavnici poslaničkih grupa sednu i raspodele mesta potpredsednika skupštine, predsednika skupštinskih odbora i članova parlamentarnih grupa i delegacija. Oni koji će koliko sutra da kukaju na sva zvona kako u Srbiji nema demokratije, kako se ne poštuju osnovni demokratski postulati, danas nisu našli za shodno čak ni da se pojave u Skupštini, iako su narodni poslanici. A narodne poslanike je birao narod i oni su tu da bi predstavljali interese upravo tih građana koji su za njih i glasali. Nije do kraja jasno kako se bore za njihove interese, ukoliko ne žele da razgovaraju o tome kojim će odborima predsedavati i koliko će potpredsednika skupštine dati opozicija.

A ko je taj Stojan Radenović?

Takođe, ni činjenica da ih je na konsultacije zvao Stojan Radenović, matematičar zbog koga je Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi, naš najcitiraniji naučnik, nije mnogo pomogla da prema njemu iskažu minimum poštovanja. Ali zato, kada na sednice parlamenta, ali ne srpskog već evropskog, zovu Viola von Kramon, Šider, Šenah, Picula i Grošelj, prestavnici Srbije protiv nasilja ne čase časa. Kupuju se avionske karte za Strazbur, prevali se pola Evrope samo da bi se tamo pojavili i pokazali svoj snishodljivi odnos prema strancima. Bez obzira što su ih na sednicu Evropskog parlamenta zvali ljudi koji govore sve najgore o njihovoj zemlji, koji svojim rezolucijama osuđuju Srbiju zato što podriva ustavni poredak takozvane Republike Kosovo, sve je to u redu. Tamo su se pojavili, sedeli mirno i aplaudirali kada je taj parlament doneo Rezoluciju protiv Srbije, za koju su oni sami lobirali. Ali kada ih zove Stojan Radenović pozove na konsultacije oko toga kako će zastupati interes svog naroda, koji je njima dao glasove i poverio te mandate - stolice ostanu prazne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija