• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2024

15:00

Miletić: Vučić u Briselu pokazao da je akcenat Srbije na partnerima iz EU!

Pedja Milosavljević

Politika

Miletić: Vučić u Briselu pokazao da je akcenat Srbije na partnerima iz EU!

Podeli vest

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da su razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, kao i sastanak prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, pokazali da se Srbija ne odriče svojih tradicionalnih partnera, ali da je akcenat Srbije na EU.

Iako je Rusija zemlja koja u kontinuitetu u diplomatskom smislu brani interese Srbije jer se slaže sa njenom pozicijom po pitanju Kosova i Metohije, ali i po drugim osnovama u regionu, Miletić je za Tanjug rekao da je ova izolacija Rusije od strane Evrope stvorila atmosferu da su Srbiji značajniji partneri iz EU, što je, smatra on predsednik Vučić svojim prisustvom na ovim dešavanjima pokazao.

- Razgovori koji se tamo obavljaju su od strateškog značaja jer se tiču pre svega nuklearne tehnologije, nuklearne energije koja je čini mi se perspektiva EU, a s druge strane razni geopolitički razgovori, dogovori, analize i to sve značajno  doprinosi boljem sagledavanju pozicije Srbije i strateškim planovima na dalje - ocenio je on.

Komentarišući sednicu Saveta bezvednosti UN o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, čije je održavanje tražila Rusija, Miletić je rekao da sednica može biti održana, ali dodao da sigurno neće usvojena zajednička deklaracija.

Istakao je da ova sednica nije upućena prema Srbiji, odnosno bivšoj Jugoslaviji i traženju pravde za žrtve, već da je to priprema Rusije za pregovore da ona, traženjem osude jednostranog bombardovanja SR Jugoslavije i odbijanjem Zapada da prihvati odgovornost za to, dobije legitimitet za svoju intervenciju u Ukrajini i da je to osnovna ideja njene inicjative jer su, prema njegovim rečima, gotovo sigurno da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena neće prihvatiti odgovornost budući da je Bajden jedan od lobista i učesnika kampanje protiv Jugoslavije.

- Rusija će sa jedne strane dobiti simpatije našeg naroda jer će naš narod tu odmah prepoznati da je to vezano za naše interese, a to sigurno nije ideja ruske diplomatije. S druge strane, Rusija legitimizuje svoju vojnu intervenciju i sprema se za pregovore koji verovatno predstoje u narednih godinu i po dana - objasnio je Miletić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Miletić kaže da on lično nema nikakva očekivanja od dijaloga Beograda i Prištine već neko vreme jer nema nikakvih novih elemenata, kao ni dobre volje da se izađe u susret normalnom životu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Ne postoji nikakva priča o katastru, o Kurtijevom vraćanju Visokim Dečanima nekog prostora, ja ne vidim da se išta dogodilo na tu temu. To su izjave koje se spinuju stvara se neka atmosfera ne znam kakvog kompromisa - ocenio je on.

Kako je naveo, ova odlazeća diplomatska garnitura iz Brisela kupuje vreme i pokazuje da ima inicijative da nešto radi, a suštinski rezultati su porazni jer, napominje Miletić, ukoliko se uporede njihove aktivnosti za tri godine od dolaska Aljbina Kurtija na čelo privremneih prištinskih institucija do danas, vidi se dramatično pogoršanje uslova života ljudi na KiM.

Miletić smatra da je Kurtijeva težnja tokom ove tri godine njegovog mandata sve vreme bila da toliko radikalizuje odnose Srba i Albanaca na prostoru KiM kako bi doveo do sukoba i povoda da se NATO uključi u odbranu albanskih interesa na tom području.

- To je jedna kontinuirana strategija od koje on ne odustaje i dan danas, i sve što je radio je etiketiranje Srbije i traženje načina da se prikaže kao žrtva čineći zlodela i umrežavajući i diplomatske predstavnike i strane države u zločinački poduhvat prema našem narodu. Radi se o odgovornosti koju nema samo Kurti, nego i međunarodne zajednice koja ga je pustila s lanca i dozvolila da se u toj meri radikalizuju odnosi na KiM - zaključio je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija