• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.05.2024

07:26

Poslednji susret Vučića i Raisija bio je 2022. godine u Njujorku! Iranski predsednik imao čvrst stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uprkos brojnim pritiscima!

predsednik.rs

Politika

Poslednji susret Vučića i Raisija bio je 2022. godine u Njujorku! Iranski predsednik imao čvrst stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uprkos brojnim pritiscima!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put sreo se sa nastradalim predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem u Njujorku 2022. godine.

Podsetimo, lideri dve zemlje - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem sastali su se u semptembru 2022. godine, na marginama Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsednik Vučić se tada zahvalio predsedniku Raisiju na doslednom, čvrstom i principijelnom stavu Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uprkos brojnim pritisicma, što Srbija posebno ceni.

Foto: predsednik.rs

 

S druge strane, predsednik Raisi je tada naglasio da će Islamska Republika Iran nastaviti da se pridržava načela poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja, te da će pozicija njegove zemlje po ovom pitanju ostati nepromenjena u slučaju Republike Srbije, u skladu sa principima međunarodnog prava i Povelje UN.

Vučić je više puta sa tragično nastradalim iranskim predsednikom razgovarao i telefonski.

Poslednji put u januaru ove godine, predsednik Srbije je izrazio saučešće  povodom terorističkog napada u gradu Kermanu, kada je u dvostrukoj eksploziji stradalo više od stotinu ljudi.

- Srbija osuđuje svaki oblik terorizma - rekao je u razgovoru predsednik Vučić.

Vučić je i tada zahvalio Raisiju na podršci Irana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ga je šokirala vest o nesreći koja se desila predsedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju kada  je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsednik "imao teško sletanje". 

- Šokirala me je vest o nesreći koja se desila predsedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju. Nadam se da će ovaj slučaj biti ispitan, kao i da će iranski narod sačuvati stabilnost - naveo je Vučić.

Danas je vest o smrti iranskog predsednika potvrdio potpredsednik te zemlje Mohsen Mansuri. Raisi je poginuo prilikom pada helikoptera, a sa njim je bio i ministar spoljnih poslova te zemlje.

Iranska državna TV takođe je javila da je potvrđena pogibija iranskog predsednika Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodno je o pogibiji Raisija i Amir Abdolahijana javila iranska novinska agencija Mehr, što je za Rojters jutros potvrdio i jedan neimenovani iranski zvaničnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija