• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2024

11:04

Dačić poslao jasnu poruku: Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća!

Tanja Andric

Politika

Dačić poslao jasnu poruku: Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da će ona, pošto nije usvojena konsenzusom, biti primenjivana u skladu sa tim kako je koja zemlja glasala.

- Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća, jedina korist za one koji su je predložili jeste to što će 11. jul biti na agendi i obeležavan od strane Ujedinjenih nacija - rekao je Dačić za Tanjug.

Naveo je da Srbiju niko nije baveštavao o tome šta se priprema, a da je bilo potpuno normalno da se o tome razgovara godinu dana, da se traži neko rešenje ili formulacije koje bi možda bile prihvatljive.

- Bili smo svesni da će ovo biti jedna teška borba, odnosno da oni koji predlažu ovu rezoluciju sigurno neće sebi dozvoliti da izgube od Srbije i da neće ni ulaziti u tako nešto ako nisu sigurni da će dobiti dovoljan broj glasova - dodao je Dačić.

Komentarišući rezultate glasanja i to što su predlagači dobili manje od očekivane dve trećine glasova, Dačić je rekao da Srbija nije ni išla ka tome da nadvladaju oni koji su protiv u odnosu na one koji su za jer je takav sistem glasanja, već da se išlo na to da broj zemalja koje su protiv i udržane bude veći od broja onih koje su za. Dačić je rekao da je, dok je bio ministar spoljnih poslova, razgovarao sa 73 ministra i da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala za rezoluciju. Kada je reč o Ukrajini, naveo je da misli da je Nemačka otvoreno zapretila Ukrajini da će prestati da joj vojno pomaže, kako bi ona glasala za.

- Imate situaciju da su Ukrajina i Moldavija jedine dve zemlje bivšeg Sovjetskog saveza koje su glasale za ovu rezoluciju. Svi ostali su bili uzdržani, a protiv su bile Rusija i Belorusija - rekao je Dačić. On je dodao da je Rumunija, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali za, iako jeste razočarenje. Dačić je ocenio da su se predlagači i oni koji su glasali za rezoluciju razočarali time što je uzdržanih i onih koji su bili protiv bilo više, dodajući da su oni potcenili srpsku diplomatiju i snagu Srbije.

- A i mi sami ponekad sebe potcenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom - smatra Dačić.

Ukazao je da je od zemalja koje su glasale za 40 bilo iz Evrope i sa zapada, a mali broj izvan Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija