• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.05.2024

17:42

Kfor: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske

Reuters

Politika

Kfor: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske

Podeli vest

Kfor je danas demantovao izveštaj Međunarodne krizne grupe u kome se navodi da su bili uključeni u navodne pregovore o povlačenju Srba koji su učestvovali u događajima u Banjskoj u septembru 2023. godine.

“Međunarodna krizna grupa je nedavno objavila izveštaj pod naslovom ‘Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“. U izveštaju o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, navodi se: ‘U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe (srpskih boraca) u okolne šume. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon što je pozvan da pojača svoje prisustvo, Kfor je blisko koordinirao sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks) kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti.

“Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake Kfora u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika Kfora, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promenile život. Nato je uvek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom. Nakon nasilja, Nato je rasporedio oko 1.000 dodatnih mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji i pokazuje da je Nato spreman da sačuva mir”, kaže se u saopštenju.

Kfor navodi da nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

“Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji”, kaže se na kraju saopštenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija