• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2024

10:51

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Ata Imagess

Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

Dodik je, u autorskom tekstu objavljenom u današnjoj Politici pod naslovom "109:84", podsetio da Generalna skupština UN na zasedanju 23. maja nije prihvatila predlog rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine i da nije bilo većine glasova od ukupnog broja članica UN ni od većine prisutnih.

- Od 193 države-članice UN za predlog bošnjačko-nemačke rezolucije glasale su 84 članice, dok je 19 bilo protiv, 68 se uzdržalo, a 22 članice uopšte nisu glasale, što čini 109 glasova koji nisu podržali sramotnu rezoluciju - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, takvo glasanje je i rezultat ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Vučića, koji su, kako je naglasio, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN objašnjavali i ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

- Rezolucija nije dobila natpolovičnu većinu od 97 glasova članica UN, jer 84 glasa za nisu bila dovoljna za njeno usvajanje, što pokazuje da to nije većinska volja svetske zajednice država u UN. Ovo je jedina istina, jer to govori matematika i tu ne pomaže ni poslovničko iskrivljavanje Povelje UN - napisao je Dodik.

Kako je naveo, nije nevažno da je tekst rezolucije u tajnosti pisao bošnjački ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija, zajedno sa Nemcima, uz znanje i podršku Denisa Bećirevića i Željka Komšića, dvojice bošnjačkih članova Predsedništva BiH, uz Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova u Savetu ministara.

- Sve su to činili kršeći Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Sasluživali su i drugi predstavnici zapadnih zemalja, sve sa ciljem produbljivanja podela u ionako podeljenoj BiH kao decenijskom rezultatu njihove politike dvostrukih standarda - istakao je Dodik.

On je podsetio i da je jedan od vodećih svetskih intelektualaca Noam Čomski izjavio da, ako ono što se dogodilo u Srebrenici hoće da nazovu genocidom, onda za stvarni genocid treba da se nađe druga reč. Dodik je napisao i da nalazi Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena i istakao da je nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 19995. godine, koju je činilo 10 stručnjaka iz raznih zemalja, na čelu sa izraelskim istoričarem Gideonom Grajfom, zaključila da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zloćin genocida niti genocid uopšte. Podsetio je i da je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, odnosno Haški tribunal, formiran Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 827 i ocenio da su ciljevi od početka bili jasni - odrediti krivca i žrtvu, ne radi pravde i pomirenja, nego upravo suprotno.

- Zato je bilo potrebno dati zvučnost radu tužilaštva i suda, pa su uveli pojam haški genocid kao falsifikovanje Konvencije o genocidu koja jasno određuje postojanje namere da se potpuno ili delimično uništi kao takva neka nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sramna rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici poručuje svima "kako je lako pokrenuti ratove i kako je teško dovesti do pomirenja nakon njih, pogotovo kada i dalje deluju one snage koje su dovele do sukoba, održavale ga i potpirivale, kako tada, tako i danas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50